Er studenter flinke til å ta vare på tennene?

Tannlegene ved våre klinikker opplever at studenter har blitt flinkere til å ta vare på tennene sine, og det er vi glade for. Det er viktig å opprettholde en god munnhygiene også gjennom studietiden, ettersom god munnhelse er assosiert med en god generell helse. Men som student er tannlegen som regel ikke på toppen av prioriteringslista.

Hvor ofte bør jeg gå til tannlegen?

Vi anbefaler alle å gå til tannlegen minst én gang i året. Enkelte trenger hyppigere besøk, så lytt til råd fra tannlegen din, også som student. Noen besøker oss også jevnlig for en tannrens, som bidrar til å redusere misfarging og ivareta god ånde.

Shoresh Afnan er tannlege og oralkirurg ved Oris Dental Galleri Oslo. Han har behandlet mange studenter med større behandlingsbehov som følge av utsatte tannlegebesøk over lengre tid.

Husk den årlige sjekken

Selv om mange er flinke til å ta vare på tennene sine, treffer vi ukentlig studenter som har utsatt tannlegebesøket både én, to og tre ganger. Mange av disse har et større behandlingsbehov når de kommer inn.

«Å utsette tannlegebesøket kan føre til en dårligere munnhelse og man risikerer å gå med tilstander som krever behandling. Det vil kunne føre til at disse tilstandene blir verre enn de ville blitt dersom man hadde oppsøkt tannlege tidlig,» sier oralkirurg Shoresh Afnan ved Oris Dental Galleri Oslo.

«Et eksempel er små hull, som enkelt kan repareres, men som kan utvikle seg til dypere hull. Det kan føre til at man i verste fall må rotbehandle eller trekke tannen.»

En oppvekker for flere studenter

En tidligere student forteller at hun i mange år utsatte tannlegebesøket og endte opp med et større behandlingsbehov enn forventet.

«Jeg prioriterte ikke tannlege på grunn av kostnaden, og tenkte at det går sikkert fint å vente litt til. Plutselig var studiene ferdig og jeg hadde ikke vært hos tannlegen på mange år. Da jeg først dro endte det med at jeg hadde flere hull som var vanskelige å behandle, og måtte bruke mange timer i tannlegestolen,» sier den tidligere studenten.

«Jeg fikk en skikkelig oppvekker, for jeg ville helt sikkert spart både tid og penger på å ta jevnlige sjekker hos tannlegen i stedet.»

Hos oss får du studentrabatt

I utgangspunktet må du betale for tannbehandlingen når du er voksen. Mange studenter frykter at tannlegebesøket kan bli dyrt, men det trenger det ikke å bli.

Vi har studentrabatt ved flere av våre klinikker. Ta kontakt med klinikken og spør om råd, så får du hjelp til å finne ut hvor du kan få rabatt, og hvilke støtteordninger som finnes for studenter i ditt nærområde.

Finn din nærmeste klinikk

Ta kontakt med oss, så finner vi den beste løsningen for deg!

Kan man få støtte til tannbehandling?

I tillegg til våre studentrabatter kan det være lurt å orientere seg om studentsamskipnaden eller skolen du studerer ved gir refusjon ved tannbehandling.

Ved noen tilfeller kan tilstander og tilfeller som skaper behandlingsbehov innvilge stønad til helsetjenester. Vi har direkte oppgjør med HELFO, og dersom du faller inn under en behandlingsgruppe med rett på refusjon, så hjelper vi deg med søknaden. Våre tannleger og tannpleiere kan gi deg en vurdering på om du har rett til stønad.

Slik tar du vare på smilet ditt

Våre tannleger opplever at studenter har generelt god tannhelse. De fleste studenter besøker klinikkene våre for enten smerter fra visdomstenner eller behandling av hull. Det beste tipset for å ivareta tannhelsa har du nok hørt før – puss tennene minst to ganger daglig, og rens mellom tennene jevnlig. Bakterier kan nemlig bruke så lite som tre dager på å sette seg i kroppen.

Ifølge tannpleier.no har nærmere 40 prosent av befolkningen over 20 år etseskader på tennene. Samme undersøkelse viser at hele 40 prosent av landets 18-åringer også har syreskader på tennene. De vanligste syre-synderne er brus, juice og sportsdrikker. Sitrusfrukt og syrlig smågodt er også blant verstingene. Hyppig inntak av dette kan gi store skader på tennene over tid.

  • Det enkleste og beste er å kutte ned på brus, juice og andre syreholdige drikker. Spar disse til litt sjeldnere anledninger og drikk vann når du er tørst. Hyppig inntak med kort tid imellom er mest skadelig. Inntak sammen med mat er mindre skadelig på emaljen, men bør også begrenses.
  • Skyll munnen hvis du har spist eller drukket noe syrlig, men ikke puss tennene med en gang. Du burde vente opptil 30 minutter, slik at munnen får balansert seg.
  • Hvis du skal drikke noe syrlig, kan du gjerne bruke sugerør. Da får væsken mindre kontakt med tennene.
  • Når vi først er inne på skylling – du bør skylle munnen regelmessig med fluor. Det styrker emaljen og forebygger syreskader.

Snus og kaffe er ikke tennenes beste venner

Mange studenter snuser og har et høyt inntak av kaffe, noe som kan føre til misfargede tenner. Hvis du ønsker tannbleking, bør dette gjøres i samråd med en tannlege eller tannpleier så man unngår å skade tennene. Det er ikke sikkert at bleking er nødvendig – en grundig tannrens med for eksempel Airflow kan være tilstrekkelig. Ring oss, så finner vi den beste løsningen for deg!

Vi hjelper deg med tannlegeskrekk

Vi har full forståelse for at terskelen for å gå til tannlegen kan være utrolig høy dersom man har tannlegeskrekk. Vi gjør vårt ytterste for at du skal føle deg trygg i stolen hos oss, og tilbyr derfor ulike løsninger som samtaleterapi, sedasjon og tannbehandling under narkose. Les mer om hvordan vi hjelper deg med tannlegeskrekk.

Vi ønsker deg en fin studietid!

Her finner du oss

Mange av våre klinikker har studentrabatt, så ta kontakt i dag !