Har du misfargede tenner, vurderer tannbleking og er usikker på om du skal velge tannbleking hjemme eller tannbleking hos tannlegen? Vi har samlet alt du trenger å vite om skånsom og profesjonell tannbleking i regi av tannlegen. 

Tennene dine utsettes daglig for mat- og drikkevarer som over tid kan misfarge tennene. Regelmessig tannpuss og profesjonell tannrens kan bidra til å holde tennene rene, men dersom tennene først har blitt misfarget, er det dessverre ikke sikkert god tannpuss eller tannrens hos tannlegen er nok til å få tennene hvitere igjen. 

– Har du god munnhelse og friske tenner kan profesjonell tannbleking være en løsning dersom du plages av misfargede tenner, sier tannlege hos Oris Dental, Mona Eide-Gast.

bilde av tannlege Mona eide gast
Tannlege Mona Eide-Gast

Hjemmebleking eller klinikkbleking?

Det finnes ulike metoder for å bleke tennene: enten hjemmebleking som bleker tennene gradvis over tid eller klinikkbleking som bleker tennene under besøket hos tannlegen. Metoden som er kjent som den mest skånsomme og vanlige behandlingen er hjemmebleking med blekeskinner. 

Hjemmebleking i regi av tannlege: 

Tannblekingen gjennomføres ved hjelp av en spesialtilpasset blekeskinne og blekemiddel som du får kjøpt hos tannlegen. Behandlingen utføres etter vurdering fra, og i samarbeid med, en tannlege. 

Vi anbefaler ikke å gjennomføre hjemmebleking med produkter kjøpt i utlandet eller på nett. 

Klinikkbleking:

Selve behandlingen utføres med et sterkere blekemiddel som pensles på tennene under klinikkbesøket. Behandlingens varighet er vanligvis et par timer. Fordelene med klinikkbleking er at dette er en raskere metode, som gjennomføres i løpet av et enkelt tannlegebesøk. I tillegg unngår du å svelge blekemiddel og det er mulig å bleke enkelttenner.

Ulempen er at dette er en mindre skånsom behandling, hvor det brukes sterkere kjemikalier, sammenlignet med hjemmebleking. Det er heller ikke alle klinikker som tilbyr denne behandlingen. 

Hvordan fungerer blekemiddelet?

Middelet som brukes ved tannbleking, ofte tilsatt 10% eller 15% kerbamidperoksid, trenger gjennom det ytterste laget av emaljen og det andre laget etter emaljen (dentin) og bryter ned misfargingen.

Årsaken til misfarging vil avgjøre om blekingen vil gi ønsket effekt

Tannbleking gir ikke ønsket effekt på alle typer misfarging. Dersom misfarging skyldes for eksempel gamle fyllinger eller tannkroner, kan det gi bedre resultater å bytte ut fyllingene. Rotfylte tenner må dessuten blekes på egen måte, ved hjelp av sterkere blekemidler fra innsiden av tennene. Dette er en behandling som må utføres av en tannlege.

Misfarging kan også skyldes tannstein som har satt seg på tennene. Belegget har i de fleste tilfeller gul-hvite nyanser, men kan også fremstå i bruntoner og i mer sjeldne tilfeller opptre nærmest svart. Tannstein har en ru overflate som lett misfarges av matvarer med mye farge, som kaffe, te og vin. Derfor kan også fargen variere ut ifra hva du spiser og drikker, og om du snuser eller røyker. 

Vil du lese mer om hva tannstein er og hvordan det bør behandles? Les mer om tannstein her.

Hvem kan bleke tennene?

For at vi hos Oris Dental skal gå i gang med behandling må følgende kriterier være oppfylt:

  • Pasienten må være fylt 18 eller det må foreligge særlige, medisinske grunner for blekingen
  • Tennene må ikke være betydelig syre- eller børsteskadet
  • Det må ikke være hull i tennene
  • Pasienten må ikke ha tannkjøttbetennelse

I tillegg anbefaler de fleste tannleger å vente med tannbleking dersom du er gravid eller ammer. 

Tannbleking steg for steg: dette skjer hos tannlegen

Undersøkelse av tennene dine

Våre tannleger vurderer hvilke metoder som er best egnet til å fjerne misfarging, avhengig av årsaken til misfargingen. 

Vi anbefaler å gjennomføre en undersøkelse av tennene i forkant av påbegynt tannbleking for å finne årsaken til misfargingen.

Tannlege Mona Eide-Gast.

Dersom du har hull eller andre sykdommer i tennene, tannkjøttet eller munnen, bør du vente med tannbleking til etter at dette er behandlet. Blottlagte tannhalser og svak tannemalje er andre viktige områder som bør undersøkes av  tannlege før tannbleking gjennomføres.

Anbefalt: Fjern overflatemisfarging med profesjonell rens før tannbleking

For å gjøre behandlingen mer effektiv anbefaler vi en tannrens for å fjerne overflatemisfarging. Tannrens med Airflow kan vurderes for en ekstra god rens som fjerner både overflatemisfarging og tannstein.

Les mer om tannrens med Airflow

Generelt anbefaler vi å gjennomføre en tannrens i forbindelse med tannundersøkelse hos tannlegen minst en gang i året

Tannlege Mona Eide-Gast

Vi tar avtrykk av tennene dine

Etter at vi har forsikret oss om at tennene dine tåler å bli bleket, tar vi et avtrykk av tennene dine. Dette bruker vi til å støpe en spesialtilpasset blekeskinne. Du vil få beskjed av tannlegen din når du kan hente ferdig blekeskinne og blekemiddel. 

TIPS! Har du allerede brukt Invisalign eller annen usynlig tannregulering? Da er det eneste du trenger blekemiddel og en tannsjekk for å få klarsignal fra tannlegen eller tannpleieren.

Tannbleking steg for steg: dette gjør du hjemme

Rens tennene godt før du tar på skinnene

Før du starter behandlingen er det viktig å pusse tennene grundig og bruke tanntråd slik at tennene er skikkelig rene. 

Slik tar du på skinnene

Begynn med å legge en liten dråpe blekemiddel på innsiden av skinnen på hver av tennene som skal blekes og ta på blekeskinnen. Har du tatt på litt for mye blekemiddel kan det legge seg på tannkjøttet – dette tørker du bare bort med litt papir for å unngå sårt tannkjøtt.  

Bleke tennene om natten eller om dagen?

Hjemmeblekingen kan gjøres på to måter. Enten sover du med skinnen om natten, eller du bruker skinnen noen timer på dagtid. Du velger konsentrasjon på blekemiddelet avhengig av om du ønsker å bleke på natten eller på dagen. 

  • 10% kerbamidperoksid brukes til nattbleking. (6-8 timer). 
  • 15% kerbamidperoksid brukes til dagbleking. (3-5 timer). 

Fortsett behandlingen til du oppnår ønsket resultat

Hvor fort tennene responderer på behandlingen varierer fra person til person – og avhenger også av hva slags resultat man ønsker. Mange vil være fornøyd med effekten etter 10-12 dager. Hos andre vil blekingen gå litt raskere (5-7 dager), mens det for noen vil være nødvendig å bleke tennene over tid (opptil flere uker) for å oppnå ønsket resultat. Dersom tannkjøttet blir sårt kan du ta en pause i behandlingen før du fortsetter. 

Du avgjør selv når du er fornøyd med oppnådd resultat og dermed avslutter behandlingen.

Det kan være lurt å unngå mat og drikke som kan misfarge tennene under behandlingen.

Tannlege Mona Eide-Gast.

Dette inkluderer særlig matvarer som rødvin, kaffe, te og matvarer og drikke med en mørk farge.

Vil tannbleking gi meg sensitive tenner?

Følsomme tenner er en relativt vanlig bivirkning av tannbleking. Hvis det oppstår sensitivitet, er den som oftest forbigående og helt ufarlig. Som regel blir ubehaget borte igjen så snart du har avsluttet behandlingen.

Hva koster tannbleking?

Pris på blekeskinne og blekemiddel koster fra kr. 3045 kr (eks moms). Tilleggstjenester som røntgen, anestesi og andre behandlinger kommer i tillegg.

Alternative behandlinger til tannbleking

Overfladisk misfarging kan i noen tilfeller fjernes ved hjelp av andre metoder enn tannbleking, som utføres når misfargingen sitter dypere i tannen og tannrens ikke er tilstrekkelig. 

Det er utrolig viktig med en undersøkelse i forkant av tannbleking for å sjekke tannstatus og få kartlagt årsaken til misfargingen.

Tannlege Mona Eide-Gast. 

Tannrens og airflow: 

En tannrens er kort sagt en rengjøring av tennene som som oftest gjøres i forbindelse med tannundersøkelser. Tannlege eller tannpleier fjerner da både de harde beleggene (tannstein) og de myke beleggene (plakk) som sitter på tennene. Airflow er en tannrens som fjerner tannstein og misfarging ved hjelp av en blanding av pulver tilsatt smaksstoff, trykkluft og vann. 

Her kan du lese mer om tannrens med Airflow.

Mikroabrasjon:

Mikroabrasjon går ut på å fjerne de begrensede områdene i emaljen som er misfarget. Dette gjøres med en grov poleringspasta blandet med saltsyre som gnis på områdene med misfarging. Mikroabrasjon er en mild behandlingsform der en fjerner så lite tannsubstans og emalje som mulig og metoden kan kun benyttes for å fjerne misfarging i det ytterste laget i emaljen. 

Internbleking:

Internbleking gjøres ved at tannlegen legger blekemiddel inne i tannen der hvor nerven tidligere var. Tannen lukkes igjen med en midlertidig fylling og blekemiddelet skiftes ut en gang i uken inntil man er fornøyd med effekten. Prosessen tar vanligvis noen uker og deretter lukkes tannen med en plastfylling.

Skallfasetter: 

En skallfasett er et tynt skall fremstilt i kompositt (plastmateriale) eller keramisk materiale (proselen). Skallfasettene formes og lages etter et avtrykk av tennene dine og brukes til å skjule blant annet misfarget emalje. De plasseres på utsiden av tannen ved hjelp av en egen type sterkt spesiallim og dekker kun den synlige delen av tannen.

Fasetter blir brukt hovedsakelig for å forbedre smilet og brukes hovedsakelig når det er strukturelle estetiske utfordringer eller misfarging som ikke er mulig å fjerne med tannbleking. 

Indikasjoner for å fremstille fasetter kan være:

  • Å forbedre utseendet på misfargede tenner. Enten det er en medfødt misfarging, aldersbetinget eller andre årsaker
  • Å rehabilitere tenner som har knekt og/eller har slitte fyllinger
  • For å fjerne mellomrom mellom tennene

Les mer om behandling med skallfasetter her

Hvordan renser og oppbevarer jeg blekeskinnen?

Vask blekeskinnen godt i lunkent eller kaldt vann etter bruk. Ikke bruk varmt vann da dette kan deformere skinnen. Puss tennene godt når du tar av blekeskinnen og bruk fluor. Oppbevar skinnen tørt til neste behandling du skal bruke den. Blekemiddelet skal oppbevares i kjøleskapet. 

Kan jeg forebygge misfargede tenner?

Ja! Det er mulig å forebygge misfarging med godt renhold og noen enkle retningslinjer. 

Her har du noen enkle tips for å unngå misfarging:

  •  Puss tennene godt, morgen og kveld
  • Bruk tanntråd eller mellomromsbørster til å rengjøre godt mellom tennene.
  • Unngå hard pussing. Dette sliter på emaljen.
  • Unngå snus og røyk
  • Vær oppmerksom på inntak av fargesterk mat og drikke
  • Gå regelmessig til tannlege eller tannpleier for en rens av tennene

Les mer om misfargede tenner og hvordan du kan unngå det her.

Glemmer du å bruke tanntråd? Les om hvorfor det er så viktig å bruke tanntråd eller mellomromsbørste her.

Ønsker du vite mer om tannbleking?

Vår tannlege vil undersøke tennene dine og gi deg informasjon om hele blekeprosessen. Dersom det er behov for behandling i forkant av tannblekingen vil du få en anbefaling og et prisoverslag før tannlegen går videre med disse behandlingene. 

Du kan også ta kontakt med din Oris Dental tannklinikk på telefon eller e-post. Kontaktinformasjon til hver enkelt klinikk finner du under via «Finn din næmeste klinikk» under.