Visste du at selv om du pusser tennene grundig, kommer tannbørsten bare til på litt over halvparten av tennenes overflater? Her kan du lese om fordelene med tanntråd og mellomromsbørster – og hvordan du bruker dem riktig.

Tannbørsten kommer ikke til i alle de trange mellomrommene mellom tennene, hvor plakk og matrester ofte samler seg. Derfor er det viktig å bruke tanntråd eller mellomromsbørste, i tillegg til tannbørsten, for å få rengjort tennene grundig og dermed opprettholde god munnhelse.

Matrester og plakk må fjernes daglig

Det er ikke kun synlige matrester som kan skape problemer for munnhelsen din. 

Plakk er en klebrig biofilm som består av spytt, bakterier og matrester.

Tannlege hos Oris Dental, Mona Eide-Gast.

Dersom dette plakket ikke fjernes fra tennene kan det over tid forårsake tannstein, dårlig ånde, karies og betennelse i tannkjøttet. 

Du bør rense mellomrommene mellom tennene med tanntråd og/eller mellomromsbørster daglig, helst en gang om dagen og før du pusser tennene. 

Det er best å legge denne rutinen til kvelden, slik at du fjerner plakk før du legger deg.

Mona Eide-Gast

Lurer du på hva tannstein er og vil vite mer om hvorfor det er viktig å fjerne tannstein regelmessig? Du kan lese mer om tannstein her

Passer tanntråd eller mellomromsbørste best for tennene mine?

For de med trange mellomrom mellom tennene, er tanntråd det beste alternativet. En kombinasjon av tanntråd og mellomromsbørste er ofte ideell, da det sikrer grundig rengjøring av alle tannflater. 

Mellomromsbørster er spesielt utviklet med små hoder som gjør det enkelt å komme til mellom tennene. Disse børstene kommer i ulike størrelser for å passe til størrelsen på mellomrommene mellom tennene dine.

– Velg metoden som passer deg best og ikke gjør rutinen for omfattende. Det viktigste er å gjennomføre rutinen hver dag, forsikrer Eide-Gast.

Blør tannkjøttet når du renser tennene?

Ved bruk av mellomromsbørste eller tanntråd kan du oppleve at tannkjøttet begynner å blø eller føles ømt. Dette er vanlig, spesielt hvis du ikke har rengjort mellom tennene på en stund. 

Fortsetter du å bruke tanntråd eller mellombøste regelmessig vil blødningen avta etter hvert som tannkjøttet blir sunnere. Hvis blødningen vedvarer etter noen uker, kan det være lurt å dra innom tannlegen for en sjekk, da det kan være et tegn på tannkjøttbetennelse. 

Slik bruker du tanntråd

Vær systematisk når du bruker tanntråd! Før tråden langs tannen til rett under tannkjøttsranden til du møter motstand og gjør det samme med neste tann. Det er viktig å dra tanntråden langs begge tennene i mellomrommet. Ikke bare ta tanntråden rett opp og ned mellom tennene. Gjenta dette i alle mellomrommene. 

TIPS! Tanntrådbøyle kan også være et bra alternativ og fordelen med disse er at du kan gjennomføre rutinen med kun én hånd. 

AHVFT – en godt studert tanntrådteknikk

Denne tanntrådteknikken består av kun tre enkle steg. Teknikken heter AHVFT (adapted horizontal vertical flossing technique).

Steg 1:
Ta et rent og nytt stykke tanntråd på ca.30 cm. Surr tanntråden rundt langfingeren på hver hånd, slik at det blir rundt 12 cm fri tanntråd mellom hendene.

Steg 2:
Ta tak i tanntråden med tommelen og pekefingeren på høyre og venstre hånd.

Steg 3:
Press tanntråden forsiktig ned mellom tennene uten å skade tannkjøttet. Press deretter tanntråden mot tannen og beveg den opp og ned flere ganger. Gjenta på den andre tannen. Prosessen skal gjøres i alle mellomrommene mellom tennene.


Effekten av teknikken ble undersøkt i et forskningsprosjekt med 36 testpersoner. Halvparten av testpersonene ble instruert til å bruke AHVFT-teknikken, mens andre halvparten brukte tanntråd på sin egen måte. Blødning fra tannkjøttet ble redusert med hele 70% i gruppen som brukte teknikken, mot en reduksjon på kun 30% i kontrollgruppen. 

Slik bruker du mellomromsbørster

Har du store mellomrom mellom tennene, slik at det er vanskelig å rengjøre med tanntråd, kan en mellomromsbørste være rette hjelpemiddelet. Børstene finnes i ulike størrelser, slik at du kan finne en som passer for deg. 

Steg 1:
Finn din størrelse. Dersom mellomromsbørsten ikke glir rett gjennom, bruk mindre børste.

Steg 2:
Før børsten inn fra forsiden av tennene i mellomrommet mellom tennene. Beveg børsten langsomt inn og ut av mellomrommet. Dersom du roterer børsten i mellomrommet vil effekten være større. Ikke bruk tannkrem på mellomromsbørster.

Steg 3: 
Gjenta gjerne prosessen inn i mellomrommet fra baksiden av tennene.

Tannrens for deg med regulering

Når du har fastmontert regulering, er det viktig å være ekstra nøye med rengjøringen, da det gir flere områder hvor matrester og plakk kan samle seg.

Råd for riktig rengjøring av tannregulering avhenger av hva slags behandlingsmetode du har valgt: enten tradisjonell, fastmontert tannregulering eller regulering i form av avtagbare skinner. 

Her kan du lese mer om tannpuss og tannrens for dem med regulering

Ikke glem den årlige tannsjekken (med tannrens)

For å iverata en sunn tannhelse er det viktig at du tar godt vare på tennene dine. Ved å gå regelmessig til tannlegeundersøkelse holder du tennene dine friske.

En tannundersøkelse bør gjennomføres én til to ganger i året.

Mona Eide-Gast

Har du hørt om vår tannrens med Airflow? Med denne typen grundig tannrens fjernes tannstein og plakk som har bygget seg opp. Plakk og tannstein gjør tennene vanskeligere å holde rene, så tannrensingen gjør det lettere for deg å opprettholde god tannhygiene hjemme.

Rensing av tenner er en grunnleggende del av tannlegeundersøkelsen og er helt smertefritt. Dersom du ønsker det, kan tannrensen gjennomføres med Airflow.

Les mer om Tannrens med Airflow her

Om det er mer enn ett år siden du sist fikk gjennomført en tannundersøkelse, er det på tide å besøke tannlegen.