– Når man gjennomgår behandling med tannregulering, blir det både mer utfordrende og viktigere å opprettholde god munnhygiene.

Annlaug Stensland, spesialist i kjeveortopedi hos Oris Dental.

Med tannregulering får bakterier som danner plakk flere skjulesteder og det er vanskelig å nå alle områdene med vanlig tannbørste og tanntråd. Dette øker risikoen for problemer med karies (hull i tennene) og betennelser i tannkjøttet. 

Råd for riktig rengjøring av tannregulering avhenger av hva slags behandlingsmetode du har valgt: enten tradisjonell, fastmontert tannregulering eller regulering i form av avtagbare skinner. 

Tannpuss og rengjøring for deg med fastmontert regulering

Fastmontert regulering, også kjent som tradisjonell regulering, består av metallbraketter som er festet til forsiden av tennene og koblet sammen med en metalltråd. 

– Når du har fastmontert regulering, er det viktig å være ekstra nøye med rengjøringen, da det gir flere områder hvor matrester og plakk kan samle seg.

Annlaug Stensland, spesialist i kjeveortopedi hos Oris Dental.

Disse tipsene gjelder også for deg som har lingual regulering (feks Incognito), som er tilpassede metallbraketter som er fastmontert på baksiden av tennene.

Valg av tannbørste og riktig pusseteknikk

Riktig valg av tannbørste er viktig. Enten du foretrekker en elektrisk eller vanlig tannbørste, bør den ha myk bust og et lite børstehode. Det er unødvendig å børste hardt, da plakk løsner lett og hard børsting også kan skade emaljen.

Hvis du har en tendens til å børste hardt selv med en myk børste, kan du vurdere om en tannbørste med medium hardhet på busten passer deg bedre for å unngå unødvendig slitasje.

Annlaug Stensland, spesialist i kjeveortopedi hos Oris Dental.

Obs! Husk å bytte tannbørste eller tannbørstehode minst hver tredje måned for å unngå at det samler seg bakterier i tannbørsten din. 

Rengjør tannreguleringen etter hvert måltid

For å opprettholde god munnhygiene med tannregulering, er det viktig å rengjøre reguleringen etter hvert måltid for å fjerne matrester. Ha med en tannbørste i sekken eller vesken og legg inn en rask tannpuss på toalettet. Pussing av tennene bør i tillegg gjøres grundig, med tanntråd og andre ekstra hjelpemidler, både morgen og kveld. 

Bruk av tanntråd og mellombørste med tannregulering

Bruk av tanntråd eller mellombørste er nødvendig for å komme til steder tannbørsten ikke når. Tannbørsten alene kommer ikke til over hele tannoverflaten, feks mellom tennene eller mellom tannkjøtt og tannoverflaten. Fluortannkrem og daglig fluorskyll anbefales for å styrke emaljen og redusere risikoen for karies og emaljeskader.

Puss systematisk, så husker du alle tennene

Når du pusser tenner med regulering, er det viktig å være systematisk for å sikre at alle tennene blir rengjort. Start på utsiden av tennene og plasser børsten mellom strengen og tannkjøttet. Deretter bør du pusse både tennene og tannkjøttet grundig. Pass på å pusse godt på de bakerste tennene og gå hele veien rundt til den andre siden. Fortsett med å pusse tyggeflatene og avslutt med innsiden/baksiden av tennene. Det er viktig å bruke samme metode for både over- og underkjeven.

Raske rengjøringstips for fastmontert regulering:

  • Bruk ekstra verktøy: For å nå mellom brakettene og under metalltrådene kan det være nyttig å bruke mellombørste eller spesialbørster. Med en solotannbørste kommer du for eksempel lettere til rundt metallbraketter og under metalltråden.
  • Vær ekstra grundig: Med fastmontert regulering kan det være en utfordring å rengjøre alle områdene grundig. Ta deg ekstra tid til å pusse og bruke tanntråd for å sikre at alle områder blir rene.
  • Sjekk regelmessig: Hold et øye med reguleringen din og sørg for å sjekke jevnlig etter eventuelle løse braketter eller metalltråder. Hvis noe virker feil, kontakt tannlegen din for å få det fikset så snart som mulig.
  • Følg tannlegens råd: Lytt til rådene fra tannlegen din om hvordan du best kan opprettholde god munnhelse under behandling med tannregulering.
  • Be om hjelp om nødvendig: Hvis du sliter med å finne riktig pusseteknikk eller har spørsmål om munnhygiene med tannregulering, ikke nøl med å spørre tannlegen din om råd. 

Å ha fastmontert tannregulering kan dessuten også føre til noen velkjente utfordringer, som problemer med sår og deler som løsner. I denne artikkelen kan du lese noen nyttige tips og triks for å håndtere problemer med tannreguleringen din mens du venter på hjelp fra tannlegen. 

Riktig rengjøring med usynlig, avtagbar tannregulering

Usynlig, avtagbar regulering (feks Invisalign, Clear Correct og Spark) er et mer diskret alternativ til tradisjonell regulering. Behandlingen består av spesialtilpassede, gjennomsiktige plastskinner som skiftes ut regelmessig for å flytte tennene gradvis inn i ønsket posisjon. Selv om denne typen regulering både er mer diskret og enklere å rengjøre enn fastmontert regulering, er det fortsatt viktig å opprettholde god munnhygiene.

Rengjøringstips for usynlig tannregulering:

  • Fjern reguleringen før måltider: En av fordelene med avtagbar regulering er at du kan fjerne den før du spiser. Dette gjør det enklere å holde reguleringen og tennene rene.
  • Rengjør tennene før tilbakeplassering: Før du setter på reguleringen igjen etter å ha spist, må du sørge for å rense tennene for matrester. Dersom du setter reguleringen på igjen uten å pusse tennene “fanger” du matrester (og bakterier) i tennene og tannkjøttet.
  • Hold reguleringen ren: Puss skinnen daglig med vann og en myk tannbørste. Zalo kan benyttes dersom det er vanskelig å få skinnene helt rene. Tannkrem gjør skinnene matte og mindre estetiske og mer synlige. Unngå å bruke varmt vann, da dette kan deformere plasten.
  • Følg tannlegens råd: Følg tannlegens instruksjoner for bruk og rengjøring av din spesifikke type regulering/skinne, for å oppnå best mulig resultater.

Lurer du på om du trenger tannregulering eller er usikker på om du bør ha tradisjonell eller usynlig regulering? I vår guide om tannregulering kan du lese alt om ulike typer tannregulering, priser og behandlingstider.