Å ha tannregulering kan føre til noen velkjente utfordringer og problemer med sår og deler som løsner. Her er noen nyttige tips og triks for å håndtere problemer med tannreguleringen din mens du venter på hjelp fra tannlegen. 

Å få tannregulering er en viktig investering i fremtidig munnhelse, men behandlingen kan også by på utfordringer på veien. Fra de første dagene med tilpasning til regelmessige justeringer og kontroller, er det ikke uvanlig å oppleve problemer med en løs kloss, irriterende metallbuer som stikker i kinnet eller sår i munnen. 

Vi går gjennom de 5 vanligste problemene som kan oppstå og ser på forslag til quickfixes du kan prøve selv hjemme mens du venter på tannlegetime og eksperthjelp. 

Trenger du øyeblikkelig tannlegetime? Bestill time hos Oris Dental her.

1. En kloss (brakett) er løs eller har falt helt av

Hvis en kloss løsner eller beveger seg, kontakter du tannlegen din for videre veiledning. En løs kloss er ingen krise om den ikke plager deg og tannlegen vil gi deg beskjed dersom det er behov for en ekstra time for å feste klossen. 

Dersom klossen er løs, men fortsatt sitter på reguleringen, kan den begynne å rotere på metalltråden. Du kan bruke voks for å stabilisere klossen. Legg da voks på tørr tann og unngå å bruke andre alternativer enn voksen du eventuelt har fått tildelt av tannlegen din. Fortsett med vanlig tannpuss og rengjøring. 

2. Tuben (bakre feste) løsner

Hvis det bakre festet løsner, kan det forårsake irritasjon i munnen. Er det lenge til neste time kan det være greit å ringe tannlegen din for å avtale en ekstra time for å feste tuben igjen.

Dersom du plages av stikking i tannkjøttet eller kinnet, kan du klippe metalltråden med egnet verktøy. En liten avbitertang bør gjøre susen. Klipp metalltråden helt inntil festet på nabotannen. 

Hvis du fortsatt opplever ubehag etter å ha klippet metalltråden, kan du fjerne buen og bruke voks på enden av metalltråden.

3. Vondt og/eller blødende tannkjøtt

Blødende tannkjøtt skyldes vanligvis at en ikke klarer å rengjøre tennene godt nok. Rengjør grundig med en myk tannbørste, tanntråd og bruk av antibakteriell munnskyllevæske to ganger om dagen og puss alltid tennene etter måltider. 

Her kan du lese mer om riktig rengjøring av fastmontert regulering og usynlig, avtagbar regulering.

4. Sår i kinn eller leppe

Sår på lepper eller kinn skyldes friksjonen mellom tannreguleringen og den delikate slimhinnen i munnen. Bruk av voks på de berørte områdene kan bidra til å redusere friksjonen og lindre ubehaget. Vær tydelig med tannlegen din dersom du har vedvarende smerter.

5. Retensjonstråden (bak tennene) er løs

Retensjonstråden er metallstrengen som festes på baksiden av tennene etter avsluttet behandling med tannregulering, for å holde tennene i ønsket posisjon.

Hvis retensjonstråden løsner, er det viktig å være ekstra nøye med bruk av nattskinnen (dersom du har dette) i påvente av tannlegetime for å feste tråden igjen. Det er viktig å få reparert en løs retensjonstråd så snart som mulig for å unngå tannforflytninger.

Har du andre spørsmål om tannregulering? Da anbefaler vi deg og ta en titt på vår guide om tannregulering her.

Er reguleringen ubehagelig eller vond?

Etter reguleringen settes på er det vanlig å oppleve smerte i 2-3 dager, for noen opptil 1-2 uker. De fleste vil også oppleve ubehag etter justeringer av reguleringen. Tannregulering skal ikke gi vedvarende smerter, så dersom du opplever dette må du kontakte tannlegen din.

Reseptfri smertestillende som Paracet og Ibux kan ved behov lindre ubehag i kortere perioder. 

Annlaug Stensland, spesialist i kjeveortopedi hos Oris Dental.

Lurer du på om du trenger tannregulering eller er usikker på om du bør ha tradisjonell eller usynlig regulering? I vår guide om tannregulering kan du lese alt om ulike typer tannregulering, priser og behandlingstider.