Tannstein er helt vanlig og oppstår i varierende mengde hos de aller fleste. Men visste du at noen er mer utsatt for å danne tannstein kun på grunn av sammensetningen i spyttet deres? Vi har samlet alt du trenger å vite om årsaken til og behandling av tannstein. 

Innsiden av munnen vår, inkludert tenner, tunge og tannkjøtt, er dekket av en klebrig biofilm som består av spytt, bakterier og matrester. Denne biofilmen kalles plakk. 

– Dersom plakket ikke fjernes fra tennene vil det over tid mineraliseres og danne et hardt belegg på tannoverflaten. Det er dette harde belegget vi kaller tannstein, sier tannlege hos Oris Dental, Mona Eide-Gast.

Tannstein kan forebygges ved regelmessig rengjøring og fjerning av plakk, men om du først har fått tannstein må dette fjernes profesjonelt hos tannlegen. 

Hvordan ser tannstein ut?

Tannstein har en ru overflate som lett misfarges av matvarer med mye farge, som kaffe, te og vin. Derfor kan også fargen variere ut ifra hva du spiser og drikker, og om du snuser eller røyker. Belegget har i de fleste tilfeller gul-hvite nyanser, men kan også fremstå i bruntoner og i mer sjeldne tilfeller opptre nærmest svart. 

Hvorfor oppstår det egentlig?

Dannelse av tannstein kan skyldes mangel på rengjøring eller mengde og sammensetningen av spytt i munnen. Ofte er årsaken en kombinasjon av begge. 

Noen får tannstein uansett hvor grundig og hyppig de pusser tennene, mens andre aldri plages av det.

Tannlege Mona Eide-Gast

Dette er fordi tannstein kan dannes på to ulike måter: 

  • Mineraler i spyttet, hovedsakelig kalsium og fosfat, krystalliserer seg på tennene.
  • Mineralene fra spyttet binder seg til plakket på tennene og krystalliserer det. 

Mineralrikt spytt vil øke sannsynligheten for økt dannelse. Sammensetning av spytt og tilstedeværelse av mineraler er arvelig, så dersom en forelder har mye tannstein er det en fare for at du kan være arvelig disponert. Tannsteinens ru overflate er i tillegg et ideelt grunnlag for mer plakkdannelse. 

Supragingival og subgingival tannstein

Vi skiller mellom tannstein som dannes over og under tannkjøttkanten:

Tannstein over tannkjøttkanten (supragingival tannstein)

Denne typen tannstein skyldes ofte mineralrikt spytt. Plakk vil over tid samles i områder som er vanskelige å holde rene, for eksempel mellom tennene og langs tannkjøttskanten. Over tid vil belegget forkalkes ved hjelp av mineraler fra spyttet. Denne typen tannstein dannes hyppigst i spyttrike områder: på baksiden av tennene i underkjevens front og på utsiden av jekslene i overkjeven.

Tannstein under tannkjøttkanten (subgingival tannstein)

Plakket som ligger langs tannkjøttskanten vil over tid føre til at tannkjøttet blir betent. Tannkjøttet kan da bli hovent og gjøre at tannkjøttet ligger løsere inntil tannen. Dette gjør at bakteriene lettere kan trekke ned under tannkjøttet og etter hvert forkalkes der. Denne typen tannstein utvikles saktere, er vanskeligere å fjerne og er en viktig faktor i utviklingen av tannkjøttsykdommen periodontitt.

Ubehandlet tannstein kan gi tannkjøttbetennelse

Bakterier i plakket produserer syre som kan føre til hull i tennene, informerer Eide-Gast.

Opphoping av illeluktende svovelforbindelser kan i tillegg føre til dårlig ånde. I mer alvorlige tilfeller kan tannstein føre til gingivitt, som er en reversibel tannkjøttbetennelse, eller i verste fall periodontitt som er en kronisk tannkjøttbetennelse.

Det er viktig å søke profesjonell behandling for fjerning av tannstein regelmessig. Vi anbefaler minimum en årlig tannrens for å sikre god munn- og tannhelse. 

Tannrens hos tannlegen fjerner tannstein

Fjerning av tannstein skal alltid utføres av en tannlege eller tannpleier

Mona Eide-Gast

Tannsteinen fjernes da skånsomt med spesialinstrumenter, uten å skade tannoverflaten og emaljen. Denne prosessen, kjent som tannrens, er smertefri og tar som regel kort tid, litt avhengig av mengden tannstein. Dette er en grundig rens av tennene som fjerner både plakk og tannstein, og som alltid gjennomføres i forbindelse med en vanlig tannlegeundersøkelse. 

Forebygg med god munnhygiene

Forebygging av tannstein begynner med god munnhygiene. 

Dette inkluderer:

  • Regelmessig tannpuss morgen og kveld
  • Bruk av tanntråd og/eller mellomromsbørster for å fjerne matrester mellom tennene.
  • Munnskyll med fluor. 
  • Redusert inntak av sukkerholdige matvarer.

Slurver du med bruk av tanntråd eller mellomromsbørste? Her kan du lese om hvorfor tanntråden er så viktig – og hvordan du bruker dem riktig. 

Ikke nedprioriter tannundersøkelsen

En tannundersøkelse bør gjennomføres én til to ganger i året. Om det er mer enn ett år siden du sist fikk gjennomført en tannundersøkelse, er det på tide å besøke tannlegen.

En tannlegeundersøkelsen inkluderer tannrens hvor tannlegen fjerner plakk og tannstein,  noe som bidrar til å holde tennene dine rene og friske.