To typer misfargede tenner

Mange opplever at misfargede tenner dukker opp og får et grålig skjær ettersom årene går. Denne fargeendringen er helt naturlig, men andre årsaker i tillegg til alder kan fremskynde effekten.

Vegard Berg er tannlege ved Oris Dental Stoa. Han skiller mellom to typer misfarging. Overfladisk misfarging, som kan fjernes med godt renhold og en profesjonell tannrens, og dypere misfarging som må fjernes med bleking.

– Misfargede tenner er noe jeg veldig ofte blir spurt om. Spørsmålene kommer fra folk i alle aldre, fra 20-åringer til 75-åringer. Jeg tror folk er mer og mer opptatt av tennene sine og ønsker å ha et smil de er fornøyde med.

Hvorfor får man misfargede tenner?

Fargen på tennene varierer fra person til person, og tennene våre blir vanligvis mørkere desto eldre vi blir. I tillegg kan tennene også ta farge av mat og drikke som inneholder fargestoffer. Typisk inntak av rødvin, kaffe, te og brus, samt snus og røyk setter sine spor.

Tips for å unngå misfarging

Godt renhold er viktig for å beholde tennene rene og hvite. Plakk og tannstein kan gjøre at tennene ser gulere ut.

  • Puss tennene godt, gjerne med en elektrisk tannbørste
  • Bruk tanntråd eller mellomromsbørster til å rengjøre godt mellom tennene
  • Unngå hard pussing. Dette sliter på emaljen.
  • Unngå snus og røyk
  • Vær oppmerksom på inntak av fargesterk mat og drikke
  • Gå regelmessig til tannlege eller tannpleier for en rens av tennene

Fjern overfladisk misfarging

Selv om du er nøye med tannpussen er det ikke all misfarging som lar seg fjerne hjemme. Overfladisk misfarging skyldes belegg på tennene, og kan fjernes med en grundig tannrens hos tannlege eller tannpleier.

Tannrens med Airflow er en skånsom måte å fjerne belegg og overfladisk misfarging på, ved å blåse en blanding av vann og smaksatt pulver på tennene dine.

Du kan lese mer om Airflow her.

Dypere misfarging

Har misfargingen satt seg dypere i tennene kan tannbleking være et alternativ. Dette kan gjøres hjemme eller hos tannlege.

Før en tannblekning er det viktig at tennene blir undersøkt grundig først, for å sjekke at du ikke har hull, sprukne fyllinger eller andre skader.

Det er kun friske tenner som skal blekes. Ønsker du å bleke tennene, starter vi derfor alltid med en undersøkelse.

Bleking av tenner hjemme

Skal du bleke tennene vil tannlegen ta et avtrykk eller 3D-skan av tennene dine. Av denne vil det bli støpt spesialtilpassede skinner som du selv kan benytte til blekingen. Disse skinnene fylles med blekemiddel, og plasseres enkelt på tennene. Tannlegen vil informere deg om antall timer og dager skinnene skal benyttes for ønsket resultat. Denne blekemetoden tar rundt 14 dager.

Ønsker du å redusere tiden på blekingen er det mulig å kickstarte blekingen på klinikk.

– Min erfaring er at man får samme resultat av tannbleking hjemme og på tannklinikk, men klinikkbleking går raskere, og du får lysere tenner med én gang. Deretter fortsetter du behandlingen hjemme. Det kan være fint hvis man er sent ute før et arrangement, for eksempel, sier Berg.

Tannbleking i Norge er skånsomt for tennene og er helt trygt. Enkelte kan merke litt ising eller ømt tannkjøtt under behandlingen, men dette vil gå over. Du kan lese mer om tannbleking her.

Bleket tennene hos Oris Dental Galleri Oslo

Joachim (32) bleket nylig tennene hos Oris Dental Galleri Oslo, og så fort stor forskjell på fargen.

– Tennene ble mye hvitere, og det var gøy å se forskjellen etter bare noen dager. Det har blitt naturlig hvitt og ikke «Colgate»-hvitt, og det er jeg veldig fornøyd med.

Blekeprosessen til Joachim tok ni dager. Joachim merket litt ising om morgenen etter å ha sovet med skinnene, men dette gikk raskt over.

Funker tannkremer for hvitere tenner?

Det finnes mange tannkremer som lover å gi deg hvitere tenner, enten med blekemiddel, aktivt kull eller slipemiddel. For en vanlig forbruker er det være vanskelig å vite hva som faktisk fungerer.

Tannlege Vegard Berg forteller at tannkremer for hvitere tenner kan fjerne belegg og overfladisk misfarging, men de bleker ikke tennene. Han anbefaler også å være forsiktig med bruk av tannkremer med slipemidler da det kan skade emaljen.

­- Det mest vanlige aktive stoffet i produkter som bleker tenner heter hydrogenperoksid. I Norge er det kun lov å selge produkter med mindre enn 0,1 % hydrogenperoksid over disk. Til sammenligning får du kjøpt blekeprodukter med opptil 6 % hydrogenperoksid hos tannlegen. Dette er strengt regulert og trygt for tennene dine, forteller Berg.

Har du spørsmål om misfarging av tenner, eller ønsker et hvitere smil? Kontakt oss! Vi vil hjelpe deg med å få et smil du er fornøyd med, på en trygg måte.