Er det trygt å bleke tennene?

Dersom du har hull eller andre sykdommer i tennene, tannkjøttet eller munnen, bør du avvente tannbleking til etter at dette er behandlet. Det er heller ikke alle tenner som er like mottakelige for bleking. Derfor er det både trygt og smart å la tannlegen undersøke tennene dine før du bleker dem.

Alternativer til tannbleking

Overfladisk misfarging kan ofte fjernes på annen (og enklere) måte enn ved hjelp av tannblekemidler. For eksempel vil misfarging fra næringsmidler (som kaffe, te, rødvin) noen ganger kunne fjernes med profesjonell tannpuss og/eller tannpolering.

Skyldes misfargingen stygge fyllinger, kan vi bytte dem ut med pene fyllinger. Tannbleking alene gir ikke ønsket effekt på disse typene misfarging. Det er altså svært viktig at vi undersøker tennene først, for å finne årsaken til misfargingen.

Slik fungerer tannbleking fra tannlegen

Etter at vi har forsikret oss om at tennene dine tåler å bli bleket, vil tannblekingen foregå på følgende måte:

Avtrykk før tannbleking

Vi tar et avtrykk av tennene dine. Dette bruker vi til å fremstille en individuell tilpasset form, en blekeskinne.

Dag- eller nattbleking

Hjemmeblekingen kan gjøres på to måter. Enten sover du med skinnen om natten, eller du bruker skinnen noen timer på dagtid. Blekemiddelet legges i skinnen, som så plasseres over tennene.

Resultat av å bleke tennene

Etter at tannblekingen er gjennomført, er det tid for å nyte resultatet. Det varierer hvor lang tid det tar før ønsket resultat oppnås. De fleste vil være fornøyd med effekten etter 10-12 dager. Hos andre vil blekingen gå litt raskere (5-7 dager), mens det for noen vil være nødvendig å bleke tennene over tid (opptil flere uker) for å oppnå ønsket resultat.

Hvor lenge vil tennene være hvite?

Effekten av tannblekingen vil ofte ha gått noe tilbake etter omkring 3 år, men dette varierer veldig mye fra person til person.

Kan man bleke tennene flere ganger?

Om du ønsker å bleke tennene på nytt når effekten avtar, kan blekingen friskes opp. Til dette kan du bruke blekeskinnen du har fra før. Du får kjøpt nytt blekemiddel hos oss.

Er middelet til tannbleking farlig?

Blekemiddelet som kjøpes hos tannlege er det sterkeste som er lovlig å selge i Norge, men det er likevel helt ufarlig. Dersom du skulle være uheldig å svelge noe av blekemiddelet, er det ingen grunn til bekymring. Det er svært små mengder blekemiddel med lave konsentrasjoner som brukes i blekemiddelet du får kjøpt hos oss.

Erfaringer og forutsetninger for tannbleking

Vi har lang erfaring med tannbleking. Våre tannleger kan vurdere hvilke metoder som er best egnet til å fjerne misfarging. Vi tar oss dessuten tid til samtale med pasienten. Det er viktig at pasientens forventninger til resultat er klarlagt før behandlingen starter.

For at vi skal tilby tannbleking må følgende kriterier være oppfylt:

  • Pasienten må være fylt 18 eller det må foreligge særlige, medisinske grunner for blekingen
  • Tennene må ikke være betydelig syre- eller børsteskadet
  • Det må ikke være hull i tennene
  • Pasienten må ikke ha tannkjøttbetennelse

Har du spørsmål om tannbleking? Ta kontakt med oss!