Tennene bør undersøkes av tannlege eller tannpleier før bleking

I forkant av tannblekingen utfører vi en undersøkelse for å forsikre oss om at tennene dine er friske og tåler behandlingen. Dersom du har ubehandlet karies (hull i tennene) eller andre sykdommer i tennene, tannkjøttet eller munnen, bør du vente med tannbleking til etter at dette er behandlet.  

Det er heller ikke alle tenner som er like mottakelige for bleking. Derfor er det både viktig og trygt å la tannlegen undersøke tennene dine før du bleker dem.

Finn årsaken til misfargede tenner

Overfladisk misfarging kan ofte fjernes på annen (og enklere) måte enn ved hjelp av tannblekemidler. For eksempel vil misfarging fra næringsmidler (som kaffe, te, rødvin) noen ganger kunne fjernes med profesjonell tannrens.

Tannrens med Airflow er spesielt egnet til å fjerne overflatemisfarging på en skånsom måte. Du kan lese mer om tannrens med Airflow her. 

Tannbleking vil ikke fungere på misfargede eller stygge fyllinger. Derfor bør disse eventuelt byttes ut etter blekingen.  Siden tannbleking ikke vil gi effekt på alle typer misfarging er det viktig å få tennene nøye undersøkt og vurdert i forkant av tannbleking.

Slik fungerer tannbleking fra tannlegen

Etter at vi har forsikret oss om at tennene dine tåler å bli bleket, vil tannblekingen foregå på følgende måte:

Avtrykk før tannbleking

Vi tar et avtrykk av tennene dine. Dette bruker vi til å fremstille en individuell tilpasset blekeskinne.

Velg mellom dag- eller nattbleking

Hjemmeblekingen kan gjøres på to måter. Enten sover du med skinnen om natten eller så bruker du skinnen noen timer på dagtid. Hvilken metode du velger avgjør ofte konsentrasjonen på blekemiddelet og hvor lenge skinnen bør være på. 

Ved nattbleking må du sove med skinnene i minimum 4 timer, mens du ved dagbleking har du på skinnene i ca 1-2 timer. 

Blekemiddelet fordeles ut i skinnene som så settes på tennene.

Resultat av tannbleking

Hvor raskt ønsket resultat oppnås avhenger av utgangspunkt og responsen på bleking kan også variere fra person til person. De fleste er fornøyde etter en blekeperiode innenfor 1-2 uker, men av og til trengs det noen ekstra dager. 

Som en del av behandlingen tilbyr vi en etterkontroll etter endt bleking, hvor tannlegen/tannpleieren vurderer resultatet sammen med pasienten.

Vanlige spørsmål om tannbleking

Hva koster tannbleking?

Pris på blekeskinne og blekemiddel koster fra kr. 3045 kr (eks moms). Tilleggstjenester som røntgen, anestesi og andre behandlinger kommer i tillegg.

Hvordan fungerer blekemiddelet?

Middelet som brukes ved tannbleking, ofte tilsatt 10% eller 16% Carbamid Peroxide, trenger inn i porene på tennene og bleker misfargingen der. Fordi porene i tennene åpnes, opplever noen pasienter en del ising i tennene under bleking. Isingen vil forsvinne etter endt bleking. Ekstra fluor vil hjelpe.

Hvor lenge vil tennene være hvite?

Effekten av tannblekingen kan reduseres etter ca 3 år, men dette varierer veldig fra person til person og hvor mye misfarging tennene utsettes for.

Kan man bleke tennene flere ganger?

De individuelt tilpasset skinnene kan brukes flere ganger. Når effekten avtar kan du kjøpe mer blekemiddel på tannklinikken for å gjenta blekeprosessen. Da er det som oftest tilstrekkelig kun å bleke 2-4 dager/netter.

Er blekemiddelet som brukes til tannbleking farlig?

Blekemiddelet som kjøpes på tannklinikken er det sterkeste middelet som er lovlig å selge i Norge, men det er likevel helt ufarlig. Dersom du skulle være uheldig å svelge noe av blekemiddelet, er det ingen grunn til bekymring.

Viktig å være klar over før man bleker tennene

Vi har lang erfaring med tannbleking og våre tannleger/tannpleiere kan vurdere hvilken metode som er best egnet for deg. Vi tar oss god tid til konsultasjon med pasienten fordi det er viktig for oss at forventningene til resultatet er avklart før behandlingen starter.

For at vi skal tilby tannbleking må følgende kriterier være oppfylt:

  1. Pasienten må være fylt 18 eller det må foreligge særlige, medisinske grunner for blekingen
  2. Tennene må ikke være betydelig syre- eller børsteskadet
  3. Det må ikke være hull i tennene
  4. Pasienten må ikke ha tannkjøttbetennelse

Vil du lese mer om tannbleking? Da kan du ta en titt på vår artikkel Alt du bør vite om tannbleking utført hos tannlegen.