Diskré tannregulering

Gjennomsiktig tannregulering er avtakbare, transparente plastskinner som gradvis flytter på tennene.

Enten man ønsker et rettere smil, trenger å flytte på tenner eller justere bitt, er usynlig tannregulering et fullverdig alternativ til de tradisjonelle «togskinnene».

Ofte går det også raskere og er mer komfortabelt enn tradisjonell tannregulering.

En hånd holder frem en skinne av typen gjennomsiktig tannregulering.
Slik ser den gjennomsiktige tannreguleringen ut.

«De er helt glatte, så man må veldig tett innpå for å se dem.»

– Ann Mari Olsen
Ann Mari Olsen ønsket seg rettere tenner, og tok behandling med gjennomsiktig tannregulering. På fotoshoot med Oris Dental forteller hun om hvordan det var å gjennomføre behandlingen.
Ann Mari er nå endelig fornøyd med smilet sitt.

Misfornøyd med tennene

Ann Mari Olsen (33) hadde vært misfornøyd med tennene så lenge hun kunne huske, og prøvde å skjule dem når hun smilte eller tok bilder.

– Jeg ønsket meg rettere tenner, men det er ikke spesielt kult å ha metallregulering som 30-åring. Da jeg hørte om usynlig tannregulering tenkte jeg at dette var helt perfekt for meg, for det var viktig at reguleringen var diskré.

Ann Mari har odontofobi (tannlegeskrekk), og brukte lang tid på å velge en tannlege hun følte seg trygg på. Valget falt på tannlege Arild Aarnseth ved Oris Dental Lysaker. Her følte hun seg trygg, og godt ivaretatt.

Tannlege peker på skjerm med 3D-simulering av hvordan endelige resultatet av behandling med gjennomsiktig tannregulering blir.
Ved hjelp av 3D-simulering ser man hvordan det endelige resultatet vil bli.

Fikk se hvordan tennene ville flytte seg

Ved første konsultasjon tok tannlegen røntgenbilder og gjorde en 3D-simulering av tennene. Her fikk Ann Mari se hvordan tennene ville flytte seg i løpet av behandlingsperioden, samt hvordan det endelige resultatet ville bli.

Hun fikk med seg flere sett med skinner som hun skiftet ut regelmessig, og for hver skinne var hun ett steg nærmere drømmesmilet.

Ny leppestift, eller tannregulering?

Det var få som la merke til at Ann Mari hadde fått tannregulering.

– De er helt glatte, så man må veldig tett innpå for å se dem. Enkelte så at noe var litt annerledes og spurte om jeg hadde ny leppestift, men så var det tannreguleringen, ler Ann Mari.

Stolt av smilet

Behandlingen tok rundt ett år. Ann Mari var først og fremst opptatt av å rette opp de fire fortennene som hun følte var skjeve og gjorde bittet «spisst». Dette ble korrigert, og tennene i underkjeven ble rettet opp slik at bittet nå fremstår rundt og jevnt.

– Jeg er kjempefornøyd, og kan endelig smile med tennene. Det er en helt genial måte ha tannregulering på, siden du kan leve livet ditt som vanlig og ta ut skinnene når du skal noe spesielt. Jeg giftet meg mens jeg hadde usynlig tannregulering, og det var fint å kunne ta av reguleringen for bildene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tannlege hoder frem gjennomsiktige skinner som benyttes for å regulere tannstilling og bitt.

Gjennomsiktig tannregulering for et funksjonelt bitt

Ikke alle bruker gjennomsiktig tannregulering av estetiske grunner. Det handler ikke bare om et fint smil, men også om tennenes funksjon og helse.

Korrigerte underbitt

For Terje Klemetsdal (58) hadde mange år med odontofobi ført til at tannhelsen var svært dårlig. Han unngikk tannlegen i 15 år på grunn av angsten. Da han kom til Oris Dental Lysaker hadde han få tenner igjen, mange betennelser og et stort underbitt.

Her ble Terje tatt godt imot. Han fikk en komplett tannhelseplan som besto av blant annet usynlig tannregulering. Målet var å bygge opp bittet og smilet hans igjen. Tennene skulle flyttes sammen og bakover, og underbittet skulle korrigeres.

Terje Klemetsdal smiler til kamera og viser frem det nye smilet, hvor han har fått tilbake et funksjonelt bitt.
Terje har i dag et fint og naturlig smil, med et funksjonelt bitt.

Vurderte aldri tradisjonell metallregulering

– Når man har en så dårlig tannhelse som jeg etter hvert fikk blir man asosial og trekker seg tilbake, fordi man ikke tør å vise tennene.

Nå har han hatt usynlig tannregulering i snart fem måneder, og har én måned igjen. Som mange andre trekker han fram at skinnene er behagelige og enkle å ta av og på. At de er lite iøynefallende er også et stort pluss.

– Den usynlige tannreguleringen har hjulpet meg å føre et normalt liv. Jeg har kunnet delta sosialt og leve som vanlig.

Terje føler han har fått et helt nytt liv etter tannbehandlingen.

Terje vurderte aldri tradisjonell metallregulering.

– Det er ikke noe jeg kunne tenke meg i en alder av 58 år. Å ha en fast regulering ville også gjort at jeg hele tiden måtte gått til tannlegen for oppfølging og stramming av reguleringen.

Odontofobien ble tatt på alvor

Terje er takknemlig for den gode mottakelsen han fikk hos Oris Dental, spesielt fordi odontofobien hans ble tatt på alvor.

– Det å gå til Oris Dental har vært å snu livet opp ned. Vi som er redde for å gå til tannlegen får ikke bare en svekket tannhelse, men også en svekket helse generelt. Nå kan jeg spise middag med familien, delta på sosiale sammenhenger og holde foredrag uten å tenke på tennene mine.

Modell av tenner med gjennomsiktige skinner på.
Her er den usynlige tannreguleringen satt på en tannmodell. Ikke helt usynlig, men nesten!

Les mer om hvordan Terje tok smilet tilbake under våre aktuelle saker.