Tannlegeskrekk (Odontofobi)
Odontofobi, også kalt tannlegeskrekk eller tannbehandlingsangst, betyr sterk angst for tannbehandling. I Oris Dental møter du tannleger med spesialkompetanse på odontofobi, som tar angsten på alvor.
Innhold
- Så vanlig er tannlegeskrekk
- Tannlegeskrekk kan gi fysiske reaksjoner
- Slik behandler vi tannlegeskrekk
- Behandling under narkose og bruk av beroligende medikamenter
- Råd til deg med tannlegeskrekk
- Tannlegeskrekk fra virkeligheten: Sov ikke på 3 dager før tannlegetime
- Vanlige spørsmål om tannlegeskrekk
- Bestill time for uforpliktende samtale
- Sliter du med tannlegeskrekk?
Tannlegeskrekk (odontofobi) kan ofte føre til tannverk, redusert livskvalitet og dyrere behandling når tannlegebesøk til slutt blir uunngåelig.
Vit at selv alvorlig tannlegeskrekk kan behandles og kureres med riktig behandling. I Oris Dental møter du tannleger med spesialkompetanse på odontofobi, som tar angsten på alvor.
Så vanlig er tannlegeskrekk
Hele 10-20 % av Norges befolkning er redde for å gå til tannlegen, mens 3-5 % har odontofobi, som er alvorlig tannlegeskrekk.
Personer med odontofobi unngår ofte å dra til tannlegen, og utsetter alt av nødvendig undersøkelse og behandling så lenge som mulig. Dette kan føre til både fysiske smerter fordi man ikke får behandlet tennene, og psykiske lidelser fordi mange ikke tør å vise frem tennene eller smile.
Tannlegeskrekk kan gi fysiske reaksjoner
Odontofobi er like reelt som for eksempel høydeskrekk og trigger de samme reaksjonene i kroppen som andre fobier.
De som har odontofobi har gjerne vært utsatt for et traume, enten hos tannlegen eller i en annen situasjon. Når personen med odontofobi opplever lukter, lyder, syn, følelser eller tanker som kan minne om traumet, slår angsten inn. Da føler man ofte symptomer som høy puls, svetting og svimmelhet. Man kan kjenne på ekstrem frykt og angst, og dette er ikke reaksjoner man har kontroll over.
Slik behandler vi tannlegeskrekk
For pasienter som ønsker hjelp til å bli kvitt angsten, tilbyr vi samtaleterapi og eksponeringsterapi. Her kan man også samarbeide med psykolog dersom det er nødvendig.
Vi ønsker at du som pasient skal kunne opparbeide deg en god relasjon til din tannlege før tannbehandlingen starter. Under første møte ønsker vi å lære om dine tidligere erfaringer, opplevelser, bakgrunnen for din odontofobi, og dine forventninger til din nye tannlege og behandling. Merk at det ikke er noen forpliktelse til tannbehandling.
For pasienter som gjennomgår eksponeringsterapi gjennomføres dette i pasientens eget tempo, men med motivasjon og tett oppfølging fra tannlegen. Våre tannleger vil hele tiden forberede pasienten ved å ved å snakke om hva som skal skje på behandlingsrommet, både i forkant av behandlingen og underveis. Vi utarbeider en skreddersydd behandlingsplan tilpasset hver enkelt pasient.
Slik sikrer vi at du som pasient føler deg komfortabel hos oss:
- Du har full kontroll og kan avbryte behandlingen når du vi,l med avtalt stopptegn.
- Alltid fokus på smertefri tannbehandling.
- Vi utfører ikke tannbehandling ved ditt første besøk.
- Du og din tannlege samarbeider om å utarbeide en behandlingsplan som passer best for deg.
For akutt behandling eller pasienter som ikke er klare for å starte behandling for odontofobi, tilbyr vi sedasjon med beroligende medikamenter og behandling under narkose. Vi har også sprøytefri bedøvelse og lystgass ved flere klinikker.
Du kan lese mer om hvilke ulike typer bedøvelse våre klinikker tilbyr her
Etter endt tannbehandling legger vi stor vekt på forebyggende behandling slik at du i fremtiden skal unngå munn- og tannsykdommer.
Behandling under narkose og bruk av beroligende medikamenter
Narkose i seg selv kurerer ikke odontofobi, men kan brukes som et alternativ om pasienten ikke kan eller vil behandles i våken tilstand. Det brukes også til å behandle akutte tannproblemer som ikke kan vente til pasienten har gjennomgått behandling for odontofobi.
Vi har knyttet til oss et team med leger og sykepleiere innen anestesi som bistår under tannbehandling med narkose.
I enkelte tilfeller benytter vi oss også av intravenøs sedasjon, som innebærer at beroligende og bedøvende medisin blir gitt direkte inn i en blodomløpet uten at man sovner helt. Det er narkoseteamet som tar seg av slik sedasjon.
Narkose er som oftest sett på som siste utvei, og brukes kun som et hjelpemiddel på vei til målet, som er tannbehandling uten narkose.
Du kan lese mer om behandling under narkose her
Råd til deg med tannlegeskrekk
- Bestill time hos tannlegen med en gang. Ikke utsett.
- Bestill time tidlig på dagen så du unngår å grue deg utover dagen.
- Ta med en venn eller et familiemedlem ved første besøk som ikke er redd for tannlegen.
- Ta gjerne med høretelefoner og musikk under behandlingen. Vi gjør alt vi kan for å skape en avslappende atmosfære, og musikk er et godt virkemiddel.
- Våg å si fra om noe ikke kjennes rett.
- Ikke vær redd for å snakke med oss, vi er gode lyttere og ønsker å vite hvilke forventninger du har.
- Tenk på at det alltid er du som pasient som er i fokus.
- Still krav til at all behandling skal være smertefri.
- Spør alltid din tannlege om hva som skal gjøres ved neste besøk. Da unngår du å uroe deg.
- Jevnlige besøk bidrar til at du ivaretar en god munnhelse.
- Spør oss om tips til god munnhygiene.
Tannlegeskrekk fra virkeligheten: Sov ikke på 3 dager før tannlegetime
Les artikkelen vår om Heidi, som hadde utsatt tannlegebesøket med over 20 år.
Heidi fikk hjelp av søsteren til å ta kontakt med oss.
Vanlige spørsmål om tannlegeskrekk
Hvem kan ha odontofobi?
Det er ingen fasit på hvem som kan ha odontofobi – det forekommer i alle grupper i samfunnet. Men, personer med odontofobi faller ofte inn i to kategorier; de som har opplevd vond eller vanskelig tannbehandling, eller de som har vært utsatt for et traume, som fysisk eller psykisk vold, eller seksuelle overgrep.
Kan man bli kvitt odontofobi?
Ja, odontofobi kan behandles. Vi bruker metoder som samtaleterapi og eksponeringsterapi, og mener at nøkkelen er å bruke god tid til å bygge tillit mellom pasient og behandler. Vi ser ofte at de med stor angst klarer å motta behandling og at angsten gradvis avtar etter flere besøk. Vi har lyktes i å hjelpe mange mennesker å blitt kvitt angsten for å gå til tannlege.
Bestill time for uforpliktende samtale
Om du ønsker en uforpliktende konsultasjon, selv om det kun er for å få informasjon, så kan du bestille time via knappen nedenfor.
Hos oss møter du tannbehandlere kurset innen odontofobi, og som er gode lyttere!
Sliter du med tannlegeskrekk?
Da vil vi oppfordre deg til å ta kontakt med oss for en samtale om hvordan vi sammen kan ivareta din tannhelse, på dine premisser!
Vi har mer på hjertet!
Et begivenhetsrikt første halvår
- Aktuelt
Tannlegens tips til deg som trener
- Aktuelt