Hva er odontofobi?

Odontofobi er angst for tannbehandling, og graden av angst kan variere.

10-20 % av Norges befolkning er redde for å gå til tannlegen, men 3-5 % har odontofobi, eller sterk angst. Odontofobi er like reelt som høydeskrekk, for eksempel, og trigger de samme reaksjonene i kroppen som andre fobier.

Dette gjør at de med odontofobi ofte unngår å dra til tannlegen så lenge de kan. Dette kan føre til både fysiske smerter fordi man ikke får behandlet tennene, og psykiske lidelser fordi mange ikke tør å vise frem tennene eller smile. Ingen skal behøve å ha det slik!

Dette skjer i kroppen hos de med odontofobi

De som har odontofobi har gjerne vært utsatt for et traume, enten hos tannlegen eller i en annen situasjon.
Når personen med odontofobi opplever lukter, lyder, syn, følelser eller tanker som kan minne om traumet, slår angsten inn.
Da føler man ofte på symptomer som høy puls, svetting, tørr munn og svimmelhet. Man kan kjenne på ekstrem frykt og angst.

Sov ikke på 3 dager før tannlegetime

Les artikkelen vår om Heidi, som hadde utsatt tannlegebesøket med over 20 år.

Hvem kan ha odontofobi?

Det er ingen fasit på hvem som kan ha odontofobi – det forekommer i alle grupper i samfunnet. Men, personer med odontofobi faller ofte inn i to kategorier; de som har opplevd vond eller vanskelig tannbehandling, eller de som har vært utsatt for et traume, som fysisk eller psykisk vold, eller seksuelle overgrep.

Kan man bli kvitt odontofobi?

Ja, odontofobi kan behandles. Vi bruker metoder som samtaleterapi og eksponeringsterapi, og mener at nøkkelen er å bruke god tid til å bygge tillit mellom pasient og behandler. Vi ser ofte at de med stor angst klarer å motta behandling og at angsten gradvis avtar etter flere besøk.

Vi har lyktes i å hjelpe mange mennesker å blitt kvitt angsten for å gå til tannlege.

Hør hvordan Heidis første time hos oss var.

Våre behandlinger

For pasienter som ønsker hjelp til å bli kvitt angsten, tilbyr vi samtaleterapi og eksponeringsterapi.
For akutt behandling eller pasienter som ikke er klare for å starte behandling for odontofobi, tilbyr vi sedasjon og behandling under narkose. Vi har også sprøytefri bedøvelse og lystgass ved flere klinikker.

Sedasjon og behandling under narkose

Narkose i seg selv kurerer ikke odontofobi, men kan brukes som et alternativ om pasienten ikke kan eller vil behandles i våken tilstand. Det brukes også til å behandle akutte tannproblemer som ikke kan vente til pasienten har gjennomgått behandling for odontofobi.

Vi ønsker at du som pasient skal kunne opparbeide deg en god relasjon til din tannlege før tannbehandlingen starter. Under første møte ønsker vi å lære om dine tidligere erfaringer, opplevelser, bakgrunnen for din odontofobi, og dine forventninger til din nye tannlege og behandling. Det er ingen forpliktelse til tannbehandling.

Narkose er som oftest sett på som siste utvei, og brukes kun som et hjelpemiddel på vei til målet, som er tannbehandling uten narkose. Her kan man også samarbeide med psykolog.

 • Du har full kontroll og kan avbryte behandlingen akkurat når du vil.
 • Alltid fokus på smertefri og behagelig tannbehandling.
 • Vi utfører ikke tannbehandling ved ditt første besøk.
 • Du og din tannlege samarbeider om å utarbeide den behandlingsplanen som passer best for deg.

Etter endt tannbehandling, legger vi stor vekt på forebyggende behandling slik at du i fremtiden skal unngå munn- og tannsykdommer.

Sprøytefri bedøvelse og lystgass

Hos flere av våre klinikker tilbyr vi sprøytefri bedøvelse eller lystgass under tannbehandling. Ved behov kan vi også gjennomføre behandling under narkose. Vi har knyttet til oss et team med leger og sykepleier innen anestesi som bistår i tannbehandling med narkose. I enkelte tilfeller benytter vi oss også av intravenøs sedasjon, som innebærer at beroligende og bedøvende medisin blir gitt direkte inn i en blodomløpet uten at man sovner helt. Det er narkoseteamet som tar seg av slik sedasjon.

Råd til deg med odontofobi

 • Bestill time tidlig på dagen. Da unngår du å grue deg utover dagen.
 • Ta med en venn eller et familiemedlem ved første besøk som ikke er redd for tannlegen.
 • Kjenn på arbeidsmiljøet mellom de ansatte på klinikken. God stemning er utrolig viktig for at du skal kunne overvinne din tannlegeskrekk.
 • Ta kontroll over tannbehandlingen. Våg å si fra om noe ikke kjennes rett. Tenk på at det alltid er du som pasient som er i fokus. Still krav til at all behandling skal være smertefri.
 • Spør alltid din tannlege om hva som skal gjøres ved neste besøk. Da unngår du å uroe deg.
 • Ta gjerne med høretelefoner og musikk under behandlingen. Vi gjør alt vi kan for å skape en avslappende atmosfære, og musikk er et godt virkemiddel.
 • Jevnlige besøk bidrar til at du ivaretar en god munnhelse.
 • Våg å si ifra om noe ikke kjennes rett. Hos oss er det alltid du som er i fokus.
 • Ikke vær redd for å snakke med oss, vi er gode lyttere og ønsker å vite hvilke forventninger du har.
 • Spør oss om tips til god munnhygiene.

Få hjelp av venner og familie

Ofte er det vanskelig å ta det første steget selv.
Mange får hjelp av familie og venner til å ringe oss eller være med på timene.
Det er helt vanlig, og vi oppfordrer til det!

Heidi fikk hjelp av søsteren til å ta kontakt med oss.

Bestill time for uforpliktende samtale

Om du ønsker en uforpliktende konsultasjon, selv om det kun er for å få informasjon, så kan du bestille time via knappen nedenfor.

Hos oss møter du tannbehandlere kurset innen odontofobi, og som er gode lyttere!

Sliter du med tannlegeskrekk?

Da vil vi oppfordre deg til å ta kontakt med oss for en samtale om hvordan vi sammen kan ivareta din tannhelse, på dine premisser!