I 2017 traff Freddy bunnen. Nå stod det om å dø eller å leve. Han veide 50 kg, hadde nylig hatt enda en overdose. Kroppen var sliten. Rusmidlene ble blandet og feildosert, og overdosene kom stadig hyppigere. Så hyppig som annenhver måned. Kroppen hadde ikke fått skikkelig mat, godt stell eller omsorg på mer enn 20 år. Tenner og rus er ikke en god match, og i munnen var det kun noen få, små, brune stubber igjen.

En stille junikveld har Freddy et klart øyeblikk og ser at han må ut. Nå. Han må bort. Bort fra leiligheten i «Metadonlia», eller «dødens forgård» som de lokale kalte det. 

Tenner og rus er ingen god kombinasjon

Foto: Ranveig Nordgaard

I en skinnsofa på en Oslo-cafe sitter ekteparet Britt Malvik Arneberg og Freddy Christian Arneberg, og holder hverandre i hendene. Freddy kikker bort på kona med et lunt smil. De koser seg med kaffe og cookies. Freddy tar en bit av den seige kjeksen – en helt utenkelig ting å gjøre for et lite år siden, da gommene fortsatt var tomme, og smilet fraværende.

Freddy sin historie er lang, og vond. Han forteller om et hardt liv uten et sted å bo, uten familie som vil ha kontakt med han, med dårlig helse og et konstant jag etter den neste rusen. I munnen var det bare ødelagte rester av tenner igjen. Skikkelig mat hadde ikke Freddy kunnet spise på flere år. Tannverk kom og gikk, men rusen tok den verste smerten.

– Når du våkner opp, «stein» under en bro, av trafikkstøy og en sky av eksos er ikke tennene det du bekymrer deg over. Ble smertene for ille stappet jeg amfetamin rett ned i hullet, forteller Freddy.

Ga opp gebisset

Tilbake i «Metadonlia» jobber Freddy hardt for å komme seg ut av rusen, for så å gå over på LAR (legemiddelassistert rehabilitering). Som LAR-bruker har Freddy et kommunalt tannhelsetilbud som han benytter seg av. Han får trukket de siste råtne tannstubbene, og får satt på en løs protese (gebiss).

– Den gnagde og falt bare ut, så den ble liggende i skapet, og gommene var like tannløse, forteller Freddy.

Han anla skjegg for å skjule den innsunkne munnen. Å smile hadde han for lengst sluttet med. Uten tenner i munnen, og med gebisset i skapet hadde Freddy mistet all evne til å tygge. All mat måtte skjæres opp i små biter, eller moses.

– Jeg kunne nesten ikke spise noe, så maten ble både ensformig, ofte næringsfattig, og tok lang tid å få i seg. Men det tøffeste var å akseptere at dette var et uoverkommelig hinder for å delta i sosiale sammenhenger.

Freddy trakk seg mer og mer vekk fra venner og familie. Stort sett satt han alene hjemme i stua.

Rett til tannbehandling i LAR

Gebisset funket ikke, og Freddy måtte lete etter andre løsninger. Det kommunale tannhelsetilbudet strakk ikke til. Etter mye venting og overtalelse, fikk Freddy en henvisning til den Fylkeskommunale tannlegen. Dessverre ble han møtt med de samme negative holdningene her.

– Jeg spurte om å bli henvist videre til tannlegehøyskolen, som et siste forsøk på å bli hørt.

Freddy ble henvist. Og han ventet i spenning på å bli kalt inn. Spenningen forsvant gradvis. Det gjorde også tålmodigheten. Til slutt tok han kontakt med en privat tannklinikk for å få et prisoverslag på den enkleste, men avgjørende behandlingen han trengte for å kunne spise, smile og le igjen. Leve igjen.

– De var så hyggelige, så behjelpelige, men selv den rimeligste løsningen kostet 80.000, og det var penger jeg ikke hadde.

Tryggere behandling uten rus

Flere måneder senere ringer det i telefonen. Det er Det odontologiske Fakultet(Tannlegehøyskolen) som ringer og kaller Freddy inn til konsultasjon. 

– Her møter jeg ei helt fantastisk dame. Hun lytter og behandler meg med respekt.

Damen heter Kristine Eidal Tanem og er tannlege i spesialisering i oral kirurgi. Hun spør om Freddy er i aktiv rus. Stolt kan Freddy fortelle at han de siste årene har trappet ned på Subotex (medisin for å behandle avhengighet av bla. heroin) og nettopp hadde sluttet, så han var nå helt rusfri. 

Freddy kunne høre tannlegen smile i det hun fortalte at det ville gjøre et eventuelt inngrep tryggere.

– Her er det håp, tenkte jeg. Men så ble det jo stille igjen.

Nå hadde Freddy ventet i fire år på svar om han noen gang ville kunne få tenner igjen.

Ingen rettigheter utenfor LAR

Så ringte hun tannlegehøyskolen igjen.
– Beklager, men du har ingen rettigheter siden du er helt rusfri, og er utenfor LAR.

Freddys verden rakk akkurat å briste, før hun fortsatte:

– Men dette har vi ordna. Jeg har snakket med en klinikk som har skaffet sponsorer og funnet to tannleger som er villige til å tilby behandlingen kostnadsfritt etter å ha hørt historien hans.

– Det er nesten så jeg grøsser når jeg tenker på det, sier Freddy.

Klinikken var Oris Dental, og tannlegene var Hauk Øyri og Shoresh Afnan.

Spesialist i oral kirurgi og oral medisin ved Oris Dental, Hauk Øyri og Freddy. Foto: Ranveig Nordgaard

Klinikken var Oris Dental Galleri Oslo, med tannlegespesialistene Hauk Øyri og Shoresh Afnan og Kåre Jan Attramadal i spissen for behandlingen.

Som helsepersonell kjente Hauk umiddelbart på et ansvar. 

– Dette var bare så dypt urettferdig! Freddy ble så å sistraffet for å ha klart å bli rusfri! Vi har tatt et sosialt ansvar for et tilbud som burde være der. Freddy sitt behov var stort, og krevde en kompleks operasjon. I Oris Dental har vi kompetansen og muligheten til å hjelpe, forteller Hauk, spesialist i oral kirurgi.

– Vi har flere spesialister i de ulike fagfelt, og flere av disse var i sving for å hjelpe Freddy. En dyktig tanntekniker stilte også opp for at Freddy skulle få tenner og et nytt smil.

Livet smiler med nye tenner

Tilbake på kafeen i Oslo sprekker ansiktet til Freddy stadig opp i små, forsiktige smil.

– Jeg har ikke smilt på mange år, så det tar nok litt tid før jeg blir helt trygg på det.

Uten å ha vært der selv, er det vanskelig å få grep om hvor viktig tennene er for å opprettholde et normalt liv.

– Man føler seg utenfor, og kjenner på skammen for å ha endt opp slik. Og det har forhindret meg i mye. Men nå kan jeg leve igjen. Jeg har blant annet tre barn jeg endelig har fått kontakt med igjen. Det er stort for meg.

Gratis tannhelsehjelp for LAR-pasienter

Pasienter som er under LAR har rett på nødvendig tannbehandling fra den offentlige tannhelsetjenesten. Behandlingen er gratis for rusavhengige som har vært i LAR-systemet i tre måneder sammenhengende. Les mer om tilbudet her.

Nytt smil
Freddy smiler endelig igjen

Til info: Det er ikke mulig å søke om gratisbehanling hos Oris Dental. Faller du utenfor systemet og trenger hjelp anbefaler vi deg å kontakte Den offentlige tannhelsetjenesten i ditt fylke, eller NAV i din kommune for råd og veiledning.