– En årlig sjekk hos tannlegen innebærer ofte at tannlegen eller tannpleieren tar en titt i munnen, gjør en vurdering på mengden tannstein, gjennomfører en røntgenundersøkelse og avslutter med en rens. Dersom det er hull må man kanskje bore – og hvis behandlingen kan være vond settes det bedøvelse. Det er særlig sistnevnte del av behandlingen mange kvier seg for, til tross for at det finnes teknologi som tilbyr så godt som smertefri bedøvelse, forteller Stian.

Bedøvelse ved tannbehandling

Anestesi brukt ved tannbehandling har eksistert siden 1846. Teknikkene har med årene utviklet seg til bedøvelsessprøyten vi kjenner i dag. Metoden er effektiv og det er en skånsom måte å sørge for at pasienten kan gjennomgå smertefri behandling.

– I Oris Dental har vi lang erfaring med lokalanestesi og utøver forskjellige metoder som sikrer at du som pasient omtrent ikke kjenner sprøyten når den settes. Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men det er det ikke, forteller Stian.

Smertefri bedøvelse hos tannlegen, uten sprøyter

Siden 1846 har det blitt oppfunnet mange metodiske og tekniske innovasjoner som bidrar til en mer behagelig opplevelse for pasientene. Det har blant annet blitt lansert nye verktøy for å sette bedøvelse på en mer skånsom, og mindre skummel måte. Blant annet The Wand og QuickSleeper.

– Av pasientene som frykter bedøvelsen er det også mange som frykter sprøyten i seg selv, og lider av generell sprøyteskrekk. De nye metodene for å sette bedøvelse ser mindre farlige og skumle ut enn den gode, gamle sprøyten – det hjelper mange.

The Wand

The Wand er en digital bedøvelse som ikke lammer leppene og tungen, men fremdeles sikrer en skånsom og smertefri behandling.

QuickSleeper

QuickSleeper er en datastyrt bedøvelse med digital pumpe som også sikrer en skånsom og smertefri behandling.

Må jeg bruke smertefri bedøvelse hos tannlegen?

– På samme måte som at alle pasienter er forskjellige, vil også graden av behov for bedøvelse og type behandling, variere. Enkelte pasienter, ofte med et større behandlingsbehov, vil naturlig ha et større behov for bedøvelse. Dette henger igjen tett sammen med hvor sensitive nerver man har i munnhulen. Det varierer fra pasient til pasient, men vårt mål er alltid at du skal oppleve smertefri behandling på dine premisser, sier Stian.

Hvordan vet jeg om jeg vil ha bedøvelse?

Våre tannleger vil alltid gi en anbefaling basert på sjekken de har gjort av munnhulen din i forkant. Det er også mulig å starte behandlingen uten bedøvelse dersom det er ønskelig, og heller sette bedøvelse underveis dersom ønsket og behovet endrer seg.

– Det er opp til deg hvordan du ønsker å gjennomføre behandlingen, vi tilrettelegger alltid så godt vi kan.

Hvilken type smertefri bedøvelse kan jeg få?

I samtale med behandleren din vil du få skreddersydd rådgivning tilpasset dine behov, både når det gjelder behandling, bedøvelse og oppfølging. Din time hos tannlegen skal gjennomføres på dine premisser.

Finn din nærmeste klinikk her.

Tips til deg som kvier deg for tannbehandlingen

  • Bestill time tidlig på dagen, så rekker du ikke grue deg for lenge
  • Ta med en venn eller et familiemedlem ved første besøk
  • Kjenn på arbeidsmiljøet mellom de ansatte på klinikken. Den gode stemningen er en utrolig viktig del av å skape trivsel for deg som pasient.
  • Ta kontroll over tannbehandlingen: gi beskjed om noe kjennes feil, husk at du som pasient er i fokus, og gi tannlegen beskjed underveis dersom nervene tar overhånd.
  • Snakk og spør om hva som gjøres ved neste besøk
  • Ta med headset og nyt musikk på ørene for å koble av
  • Kom innom på jevnlige besøk. Så unngår du større, kompliserte behandlinger.
  • Spør oss om tips til god munnhygiene