Spiseforstyrrelse og tannhelse
En spiseforstyrrelse påvirker den berørte både mentalt og fysisk, og for mange blir tannhelse et spesielt sårt tema.
Innhold
De negative effektene en spiseforstyrrelse har på tannhelse kan oppleves svært sjenerende, noe som i sin tur kan gjøre det vanskeligere å komme seg til tannlegen. Derfor er det viktig for oss å møte pasientene våre med empati og forståelse, og sørge for god støtte og profesjonell veiledning.
– Konsekvensene en spiseforstyrrelse har på munnhelsen blir ofte oversett og underkommunisert, men de bør på ingen måte tas lett på, forteller Mona Eide-Gast, tannlege i Oris Dental.
Tannhelse som indikator på spiseforstyrrelse
– Munnhelsen kan være en indikator på spiseforstyrrelser. Vi som tannleger spiller en viktig rolle når det kommer til å oppdage og behandle eventuelle problemer tilknyttet spiseforstyrrelser, og kan bidra til å gjenopprette og opprettholde en sunn tannhelse. Negative effekter man hyppig ser i forbindelse med en spiseforstyrrelse er:
Syreskader og misfarging
Regelmessig oppkast over lengre perioder utsetter tennene for sterk magesyre. Når de sure stoffene kommer i kontakt med tennene blir emaljen myk og slites ned. Dette fører til ekstra følsomhet, misfarging og økt risiko for hull i tennene. Syreskadene er permanente og derfor er det ekstra viktig at dette oppdages tidlig.
Hull i tennene
Dårlig ernæring, uregelmessig spising og utilstrekkelig tilførsel av næringsstoffer, som kalsium og fosfor, kan svekke tannemaljen og gjøre tennene sårbare for hull. Maten som inntas ved episoder av overspising er ofte svært sukkerholdig, og tennene er dermed ytterligere utsatt for skade. Når vi inntar mye sukker vil bakteriene i munnen omdanne dette til syre, som igjen skader tennene.
Tørr munn
Dehydrering og underernæring kan redusere produksjonen av spytt. Spyttet i munnen nøytraliserer syrer og fjerner matrester, og er derfor helt avgjørende for å beskytte tennene våre. Mange som lider av spiseforstyrrelser benytter dessuten medikamenter som i seg selv kan gi munntørrhet og ekstra utsatte tenner.
Sliter du med munntørrhet? Se her.
Problemer med tannkjøttet
Tannkjøttsykdommer, inkludert gingivitt og periodontitt, kan utvikle seg som følge av dårlig ernæring og et svekket immunsystem knyttet til spiseforstyrrelser. Disse tilstandene kan forårsake betennelse i tannkjøttet, blødning og mulig misting av tenner dersom de ikke behandles.
Du kan lese mer om sykdom i tannkjøttet her.
Munnsår og hevelse
Hyppig oppkast kan irritere det følsomme vevet i munnen og føre til sår, hevelse og ubehag.
Skjøre tenner
Underernæring og betydelig vekttap kan svekke tennene og gjøre dem mer utsatt for brudd og skader. Skjøre tenner er mer følsomme for temperatur og du vil ofte oppleve ubehag ved inntak av både søt, varm og kald mat.
Sammen kan vi gjenopprette smilet ditt og sørge for en sunn munn med sterke tenner, sier Eide-Gast.
Munnhelsen er en viktig del av helheten når det gjelder å håndtere spiseforstyrrelser. Det er viktig å jobbe sammen med tannlegen for å minimere skader på tennene og tannkjøttet og opprettholde en god munnhygienerutine.
Forståelse og profesjonell veiledning fra tannlegen kan utgjøre en betydelig forskjell i sykdomsforløpet. Bedring fra spiseforstyrrelser er mulig, og med riktig støtte kan du gjenoppbygge og styrke din munnhelsen din. Snakk med dine nærmeste, og med tannlegen din.
Vi har mer på hjertet!
Et begivenhetsrikt første halvår
- Aktuelt
Tannlegens tips til deg som trener
- Aktuelt