Hvordan vet jeg om jeg har sykdom i tannkjøttet?

Blør du fra tannkjøttet, har du kronisk dårlig ånde, eller har tannkjøttet ditt trukket seg tilbake? Da kan det hende at du har tannkjøttsykdom.

Esha Katyayen, spesialist i periodonti hos Oris Dental, møter ofte pasienter som ikke vet at de har en sykdom i tannkjøttet.

– Mange blir overrasket når de får påvist tannkjøttsykdom, og forstår ikke hvorfor. Man kan få det selv om man har vært nøye med renholdet og har gjort alt riktig. Det er litt som diabetes – grunnene er sammensatte, og vi kan ikke alltid si hvorfor noen har fått det.

Esha er spesialist innen periodonti, og behandler sykdom i tannkjøttet.
Esha Katyayen er spesialist i periodonti i Oris Dental.

Hva forårsaker sykdommer i tannkjøttet?

Tannkjøttsykdom kommer av bakterier i munnen. Dårlig renhold er en av grunnene til at bakterier kan hope seg opp og forårsake tannkjøttsykdom, men det kan også være andre årsaker.

Noen er mer disponert for å få tannkjøttsykdom enn andre, blant annet røykere og de som har tannkjøttsykdommer i familien. Stress, diabetes og enkelte medisiner er andre årsaker.

Flere grader av sykdom

De fleste med en sykdom i tannkjøttet får milde symptomer, som lett blødning fra tannkjøttet, hovent eller tilbaketrukket tannkjøtt, og dårlig ånde. Dette kalles gingivitt.

Dersom dette ikke blir behandlet, kan det utvikle seg til periodontitt. Det er mer alvorlig og kan føre til at man mister støtte- og beinvev rundt tennene. Da kan tennene bli løse og tannstillingen endre seg. Er man uheldig kan man miste tennene. Periodontitt er faktisk den vanligste årsaken til at nordmenn over 45 år opplever tap av tenner. Det er derfor viktig at man går regelmessig til tannlegen. Heldigvis har tannkjøttsykdom gode prognoser, og det er det mye man kan gjøre for å forebygge og behandle sykdommen.

Hvordan forebygge sykdom i tannkjøttet?

– Puss tenner med riktig børsteteknikk
– Rengjør mellom tennene med tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster
– Gå jevnlig til tannlegen for en profesjonell rens

Fikk tannkjøttsykdom da helsa begynte å skrante

Paul, en av Eshas pasienter, fikk tannkjøttsykdom etter en periode med dårlig helse.

– Jeg merket at noe hadde skjedd i munnen min. Tannkjøttet ble rødt og blødde litt da jeg pusset tenner. Først tenkte jeg ikke så mye over det, og jeg hadde heller ikke særlig vondt, men så begynte tannkjøttet å løsne fra tennene nede i munnen.

Regelmessige kontroller er viktig for å unngå at tannkjøttsykdommen kommer tilbake.

Fikk henvisning av tannlegen

Paul gikk hos en lokal tannlege, som henviste ham til Esha. Betennelsene hadde gått så langt at han måtte opereres.

– Nå, et halvt år senere, ser munnen min helt ny ut, og faktisk bedre enn før. Jeg ser meg i speilet og tenker jøss, er dette munnen min? Jeg går fortsatt til regelmessige kontroller for å passe på at sykdommen ikke kommer tilbake.

Sykdom i tannkjøttet kan behandles

– Det er viktig at tannkjøttsykdom behandles selv om du ikke har vondt, påpeker Esha.

– En bakteriell sykdom som dette påvirker helsen din generelt.

Har man først utviklet tannkjøttsykdom blir man aldri helt kvitt den. Derfor er det veldig viktig med gode, forebyggende tiltak.

Behandling av tannkjøttsykdom

  1. Renhold hjemme.
    Riktig pusseteknikk er viktig! Spør din tannlege eller tannpleier om råd og veiledning. Det er også smart å bruke mellomromsbørster og tannstikker for å sørge for at man kommer til mellom tennene og får fjernet alt belegg.
  2. Tannrens på klinikk.
    I de fleste tilfeller holder det med en vanlig, skånsom tannrens. Har sykdommen utviklet seg til å bli mer alvorlig kan tannlegen utføre en kirurgisk tannrens. Da renses det godt i tannkjøttlommer og rundt alle tenner. Etter en slik rens må det sys noe i tannkjøttet.
  3. Vedlikeholdsterapi.
    Når man har fått kontroll på tannkjøttsykdommen er det viktig å jobbe preventivt for å forhindre at den kommer tilbake. Dette krever en god hygienerutine hjemme, i tillegg til jevnlige kontroller og rens hos tannlege eller tannpleier.