Sykdom i tannkjøttet – halvparten av oss har det
Sykdom i tannkjøttet rammer 50 % av nordmenn, og mange vet ikke at de selv har det. Går man med ubehandlet sykdom, kan man risikere å miste tennene.
Innhold
Hvordan vet jeg om jeg har sykdom i tannkjøttet?
Blør du fra tannkjøttet, har du kronisk dårlig ånde, eller har tannkjøttet ditt trukket seg tilbake? Da kan det hende at du har tannkjøttsykdom.
Esha Katyayen, spesialist i periodonti hos Oris Dental, møter ofte pasienter som ikke er klar over at de har sykdom i tannkjøttet.
– Mange blir overrasket når de får påvist tannkjøttsykdom, og forstår ikke hvorfor og hvordan de har fått det. Sykdom i tannkjøttet kan ramme selv de som er nøye med renholdet av tennene, og har gjort alt riktig. Det er litt som diabetes; grunnene er sammensatte, og vi kan ikke alltid forklare hvorfor sykdommen rammer som den gjør.
Hva forårsaker sykdommer i tannkjøttet?
Tannkjøttsykdom kan oppstå når bakterier i munnen hoper seg opp. Dårlig renhold er derfor den venligste årsaken til tannkjøttsykdom, men også røyking, hormonelle endringer (som under graviditet), diabetes, medisinbruk og svekket immunforsvar kan øke forekomsten av betennelser i tannkjøttet. Dårlig kosthold og stress påvirker også kroppens evne til å bekjempe infeksjoner, og kan være medvirkende til at tannkjøttsykdom oppstår.
Flere grader av sykdom
De fleste med sykdom i tannkjøttet får milde symptomer, som lett blødning fra tannkjøttet, hovent eller tilbaketrukket tannkjøtt, og dårlig ånde. Denne milde formen for tannkjøttbetennelse kalles gingivitt. Dersom betennelsen ikke behandles kan den raskt utvikle seg til en mer alvorlig betennelse, som kalles periodontitt. I ytterste konsekvens kan periodontitt føre til at støtte- og beinvev rundt tennene brytes ned. Da kan tennene bli løse og endre tannstilling, eller falle helt ut. Periodontitt er faktisk den vanligste årsaken til at nordmenn over 45 år opplever tap av tenner.
– Det er derfor viktig med regelmessig tannsjekk, slik at vi får avdekket eventuell syksom på et tidlig stadie, bedyrer Katyayen.
Hvordan forebygge sykdom i tannkjøttet?
Har man først utviklet tannkjøttsykdom blir man aldri helt kvitt den, derfor er gode forebyggende tiltak svært viktig.
- Puss tenner med riktig børsteteknikk, to ganger om dagen, minst to minutter
- Rengjør mellom tennene med tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster
- Ta en tannsjekk for å forebygge i stedet for å reparere.
- Sørg for en profesjonell rens av tenner og munn med jevne mellomrom for å opprettholde en sunn munn
– Det er viktig at tannkjøttsykdom behandles selv om du ikke har vondt. En bakteriell sykdom som dette påvirker helsen din generelt, selv om du ikke merker det.
Spesialist i periodonti Esha Katyayen
Behandling av tannkjøttsykdom
- Renhold
Riktig pusseteknikk er viktig! Spør din tannlege eller tannpleier om råd og veiledning. Det er også smart å bruke mellomromsbørster og tannstikker for å sørge for at man kommer til mellom tennene og får fjernet alt belegg. - Profesjonell tannrens
I de fleste tilfeller holder det med en vanlig, skånsom tannrens. Har sykdommen utviklet seg til å bli mer alvorlig kan tannlegen utføre en kirurgisk tannrens. Da renses det godt i tannkjøttlommer og rundt alle tenner. Etter en slik rens må det sys noe i tannkjøttet. - Vedlikeholdsterapi
Når man har fått kontroll på tannkjøttsykdommen er det viktig å jobbe preventivt for å forhindre at den kommer tilbake. Dette krever en god hygienerutine hjemme, i tillegg til jevnlige kontroller og rens hos tannlege eller tannpleier.
Vi har mer på hjertet!
Et begivenhetsrikt første halvår
- Aktuelt
Tannlegens tips til deg som trener
- Aktuelt