Hans Petter står allerede smilende utenfor leiligheten sin i Oslo når vi ankommer en duggfrisk morgen i august. Klokken er såvidt åtte på morgenen, men det blir fort tydelig at det er en helt annen Hans Petter vi møter i dag, enn for ni måneder siden. Han som var tilbaketrukket, redd for å være til bry, og aldri å se med et smil om munnen, tar oss nå i mot med latter og et åpent blikk.

– Jeg har faktisk bursdag i dag! Så i dag skal jeg være med noen kompiser, ut å spise og bare kose meg. Jeg kan ikke huske sist jeg feiret bursdag, hver eneste dag handlet egentlig om å gjemme seg.

20 år med tannlegeskrekk og isolasjon

I 20 år levde Hans Petter i isolasjon, uten ordentlig mat, og uten et smil om munnen. Det startet allerede som elleveåring med mye hull i tennene og amalgamfyllinger som bare ble større, til tross for at han pusset godt. Som ung voksen opplevde han også at biter av tennene begynte å falle av, og alle rundene med akuttbehandling førte til at tannlegeskrekken bare vokste seg større.

Hvis du ikke har fått med deg del 1 og 2 av historien til Hans Petter, kan du lese dem her.

Fikk nytt smil, og livet tilbake

2022 ble et vendepunkt for Hans Petter. I møte det dyktige teamet på Oris Dental Galleri Oslo ble Hans Petter først kjent med mulighetene for et nytt liv med bedre tannhelse. Og i desember, ti måneder etterpå, fikk han endelig gjennomgått den livsendrende operasjonen som ga han både livet, og smilet, tilbake.

– Alle merker at jeg har begynt å leve igjen, etter å ha fått nye tenner. Jeg kan møte folk, smile til dem, gå på butikken og gjøre akkurat det jeg vil. Det er en stor frihet i å ha smilet som man kan gi til folk, man føler seg så mye bedre med seg selv.

– Jeg blir jo til og med invitert til folk, og det er jo nytt for meg, jeg takket alltid nei til det før. Men nå er det bare ja, hver eneste gang. Siden operasjonen så smiler jeg egentlig hele tiden.

– Interessen for å bli kjent med noen var null

Tidligere har Hans Petter hatt vanskeligheter med å delta på foreldremøter, møte opp på viktige dager på skolen, og generelt engasjere seg i datterens omkrets.

– I helgen feiret vi konfirmasjon for datteren min, og på mandag var jeg med på første skoledag. Jeg har til og med blitt kjent med typen hennes, det er stas for meg. Før stilte jeg ikke opp på noe. Hvis jeg måtte møte andre voksne mennesker, sa jeg heller nei, for det unnet jeg ikke jentungen. Interessen for å bli kjent med noen var null fordi jeg skjemtes. Alle møter ble på teams, jeg var kun ute til og fra jobb, og hadde ingen venner egentlig.

Mer sosial enn noensinne med nytt smil

Livet før operasjonen var både ensomt og lite innholdsrikt. Som kokk er det heller ingen hemmelighet at Hans Petter setter pris på god mat, men frem til desember hadde han aldri spist i restauranten han jobbet i. Nå kan han både spise og være sosial på jobb.

– Når man ikke smiler og er imøtekommende så er det lite som blir sosialt egentlig. Jeg ble for eksempel plassert helt bakerst i restauranten. Det var helt greit for meg før, men nå tar jeg meg i det, for eksempel på trikken, at jeg bare sitter og smiler, det er liksom klistret fast. Og da blir alt mye hyggeligere, både på jobb og hjemme.

Ikke like redd lenger

I desember var det Shoresh, tannlege ved Oris Dental Galleri Oslo, og hele teamet hans som ga Hans Petter en trygg opplevelse som pasient før de gjennomførte den livsendrende operasjonen. Nå som Hans Petter har tilvendt seg den nye livsstilen, er planen videre å fikse tennene i underkjeven. Og han er langt mindre nervøs denne gangen.

– Nå er jeg ikke fullt så redd lenger. Det er ingen som folka i Oris, og ingen som Shoresh. Han er direkte og sier ifra om det kommer noen ekle lyder og vet akkurat hvordan han skal hjelpe oss med tannlegeskrekk. Han er den beste tannlegen jeg har hatt.

Sammen reiser vi ned til Oris Dental Galleri Oslo for å møte Shoresh, ni måneder etter operasjonen.

Hans Petter og tannlege ved Oris Dental Galleri Oslo, Shoresh Afnan

– Nei, den operasjonsdagen kommer jeg aldri til å glemme. Jeg var skikkelig nervøs.

– Synes du klarte deg bra jeg, du var kjempetøff, sier tannlege Shoresh.

– Ja, men Shoresh, du sa at jeg skulle gå ut herfra med et smil, og det gjorde jeg jo. Jeg synes bare det er godt å se en god kamerat igjen jeg, og si tusen takk.