Ni måneder har gått siden den avgjørende telefonen til tannlegen. Hans Petter Hansen trengte nye tenner. Nå tripper han nervøst rundt utenfor Oris Dental Galleri Oslo der han snart skal inn til behandling. Om noen timer vil han etter planen reise hjem med et helt nytt og funksjonelt smil. 

– Jeg har litt lyst til å snu og dra hjem igjen, men jeg kan jo ikke det. Det er nå eller aldri jeg tar livet mitt tilbake, sier han. 

Grundige samtaler, tilvenning til klinikken, gjennomganger av hva som skal skje i hvilken rekkefølge og av hvem. Sammen med tannlege og spesialist i oral kirurgi og oral medisin, Shoresh Afnan, har Hans Petter forberedt seg på alt som lar seg planlegge.

– For et år siden hadde jeg ikke klart å nærme meg dette bygget, å skulle komme seg helt inn til resepsjonsområdet føltes helt fjernt. Jeg er fortsatt veldig nervøs, men føler meg trygg nok på teamet der inne til å stole på at det kommer til å gå bra, sier Hans Petter.

Erstatte skadede tenner

Behandlingen Hans Petter skal igjennom denne dagen er tredelt. Først skal kirurg Shoresh fjerne ødelagte tenner i overkjeven, deretter er det også ham som vil plassere de kunstige tannrøttene i titan – før spesialist i oral protetikk, Eva Gustumhaugen, til slutt monterer de faste nye tennene.

– For å finne den beste løsningen for Hans Petter har vi planlagt hele behandlingsløpet i et tverrfaglig team av spesialister. Med kombinasjonen av både den kliniske kompetansen og teknologien vi har tilgjengelig i Oris Dental, er det mulig for oss å planlegge i detalj basert på 3D-skanninger, forteller Shoresh.

Som sammen med Eva og teknikere fra laboratoriet Proteket som produserer tannbroen, har kunnet visualisere sluttresultatet for Hans Petter slik at han vet nøyaktig hva han kan forvente – og selv også mene noe om utseendet på sitt nye smil.

– Akkurat det har både vært veldig betryggende og motiverende. Etter å ha sett hvor bra det kunne bli, var det ikke lengre et reelt alternativ å fortsette som før, sier Hans Petter.

Spesialist i oral kirurgi og oral medisin, Shoresh Afnan.

Nytt funksjonelt smil

Det er en sliten, men tilfreds Hans Petter som forlater Galleri Oslo noen timer senere. Alt har gått etter planen. Vi avtaler å møtes på restauranten der han jobber som kokk litt senere i uka for en evaluering av opplevelsen, men først; en velfortjent hvil hjemme på sofaen. Særlig mye hviling blir det forøvrig ikke, lærer vi senere.

– Altså, jeg klarte ikke å slutte å se meg i speilet. Jeg måtte inn på badet for å studere tennene sikkert hvert kvarter de første dagene.

Hans Petter gliser.

– Og de er her fortsatt, selv om jeg nesten ikke tør å tro på det etter så mange år der alt har kunnet skje.

Relatert artikkel

Frykt, hva er det egentlig?

Kokken har satt seg til rette ved et av bordene i restauranten. Det er første gang han ikke trenger tenke på hva han får til å spise, det er også første gang på tjue år han selv trer inn i rollen som gjest i offentligheten.

– Det er helt fantastisk. Behandlingen var ikke morsom, jeg var redd, men det gikk veldig bra med flinke behandlere som guidet- og tok vare på meg. Smertene var langt verre før enn etter operasjonen. Nå skjønner jeg selvsagt ikke hvorfor jeg ikke gjorde det tidligere og ville gjort det igjen, men sånn er det jo. Nå er jeg egentlig bare klar for å leve og det får ikke blitt stort bedre.