FINN DIN KLINIKK
BESTILL TIME

Generell tannlegebehandling

Tilbake til alle
Undersøkelse Tannpleie Hull – fyllingsterapi Rotfylling Trekking Ledningsstyrt Bedøvelse Tannlegeskrekk

Hull – fyllingsterapi

Hull i tennene oppstår ved at munnhulens bakterier danner syre av karbohydratene som finnes i maten og drikken vi inntar. Denne syren kan gradvis løse opp den harde tannemaljen som beskytter tannen. Deretter går bakteriene løs på det mykere tannbeinet (dentinet) som er under emaljen og lager et hull (karies/tannråte) i tannen. Begynnende, overfladiske hull i tannemaljen kan tilhele forutsatt god munnhygiene, et fornuftig kosthold med regelmessige måltider og lite sukker, samt tilførsel av fluor. Dersom hullet er større må det ødelagte vevet fjernes og tannen repareres med en fylling. Det finnes flere fyllingsalternativer å velge mellom.

Fyllingsterapi og valg av materiale

Hvite plastfyllinger, komposittfyllinger, er det vanligste materialet for reparasjon av hull. Kompositten er myk når den legges på plass i tannen og herder ved at man lyser på den med høyenergetisk blått lys. Kompositten finnes i mange forskjellige tannfarger. Man velger den fargen som passer best til den tannen man skal reparere for å gi et godt estetisk resultat.

Det finnes også andre typer hvite fyllingsmaterialer, som for eksempel glassionomer. Dette benyttes hovedsakelig til reparasjon av hull på tannhalsene eller på tannroten.

Amalgam var tidligere det vanligste fyllingsmaterialet. I Norge har det i praksis vært forbud mot å lage nye amalgamfyllinger fra 1.januar 2008.

Hvor lenge varer en komposittfylling?
Kvaliteten på komposittfyllingsmaterialene har blitt stadig bedre de senere årene. Nyere studier viser at komposittfyllinger har holdbarhet som er minst like god som de gamle amalgamfyllingene forutsatt at materialet blir behandlet på korrekt måte og brukt på rette indikasjoner.

Keramiske innlegg og kroner

Dersom hullet i tannen er for stort til at man kan reparere det med en komposittfylling, kan man lage et keramiske innlegg eller en keramisk krone. Hos Oris Dental tilbyr vi såkalte CAD/CAM fremstilte kroner og innlegg, i både porselen- og hybridmaterialer, alt etter hvilke egenskaper som ønskes for den aktuelle tannen. Dette kan lages hos en tanntekniker, eller det kan fremstilles direkte på tannklinikken ved hjelp av en CEREC maskin. Resultatet blir en restaurering med økt styrke og nydelig estetikk, som limes til tannen med tannfarget sement.