Når må man rotfylle en tann?

Skadet pulpa kan komme av hull i tennene (karies), slag mot tannen, tanngnissing eller periodontitt.  

En betent eller skadet nerve (pulpa) er ofte svært smertefullt, men det er imidlertid ikke alltid du får symptomer. Eventuelle smerter vil fortsette å komme tilbake til tross for bruk av antibiotika og smertestillende, så lenge man ikke rotfyller eller trekker tannen. Rotfylling er et svært godt alternativ til å trekke tannen, men det kan være greit å vite at prognosen for behandlingen er bedre jo tidligere i sykdomsforløpet den gjennomføres. 

Symptomer på skadet pulpa   

En tann kan bli skadet og nerven kan dø helt uten smerter eller symptomer og vil da kun oppdages ved undersøkelse hos tannlegen. Mulige symptomer kan likevel opptre i form av:

  • Murrende verking eller følelse av pulsering
  • Tannverk
  • Følsomhet for kulde (ising i tennene) og varme
  • Hevelse 
  • Ømhet

Siden prognosen for vellykket rotfylling reduseres jo lenger ut i sykdomsforløpet behandlingen gjennomføres, bør du oppsøke tannlege så fort du opplever symptomer og mistenker betennelse i en tann. 

Som en generell regel anbefales det at du går til tannundersøkelse minst én gang i året for å avdekke tannproblemer eller sykdom så tidlig som mulig.  Les mer om tannundersøkelse her. 

Slik foregår rotfyllingen

Rotfylling utføres med god lokalbedøvelse og er smertefri. Behandlingen er tidkrevende og kan kreve opptil flere oppfølgingstimer hos tannlegen.

Dette er forløpet i en behandling med rotfylling:

  • Tannlegen starter med å rense nerven (pulpakammeret) og rotkanalen(e). Hele nerven og det døde vevet fjernes. 
  • Rotkanalen(e) fylles deretter med en steril substans.
  • Etter at rotfyllingen er ferdig, må tannen bygges opp igjen. Til dette brukes enten tannfylling eller tannkrone.

I dag renses og utvides de fleste rotkanalene med maskinelle, roterende instrumenter på en rask og sikker måte. Avhengig av diagnosen, blir tannen rotfylt i én eller flere seanser.

En rotfylt tann er noe svakere og mer utsatt for å knekke enn tenner med frisk nerve. Derfor kan det være anbefalt med en større fylling eller keramisk oppbygning etterpå. Tannlegen vil gi deg svar på hva som vil være det beste i ditt tilfelle.

I enkelte tilfeller, for eksempel ved tannlegeskrekk (odontofobi), kan også behandling med beroligende medikamenter eller i narkose være et alternativ. Les mer om behandling ved tannlegeskrekk her.

Ofte stilte spørsmål om rotfylling

Hvor lang tid tar en rotfylling?

Behandlingen tar noe tid. Man må forvente to eller tre besøk, der hvert besøk tar 60-90 minutter. Hvor lang tid vil først og fremst være avhengig av behandlingens kompleksitet. Uansett er dette en behandling som må utføres etter de høyeste kvalitetsbegreper, og vi må la det ta den tiden det tar. Premien er et vellykket, smertefritt resultat – og at du faktisk får beholde tannen din.

Fordi rotfylling ofte krever flere seanser– og fordi komplikasjoner kan oppstå i etterkant – anbefaler vi at behandlingen gjennomføres der hvor du bor. Rotfylling i utlandet kan ha en lavere utgangspris, men med mange tannlegebesøk kan prisen likevel bli høy.

Vi gir deg et tidsestimat etter første besøk og legger et behandlingsløp som passer for deg.

Vil rotfyllingen gjøre vondt etterpå?

Nei, vanligvis ikke. Riktignok er det vanlig at tann og tannkjøtt føles noe ømt i noen uker, men det er forbigående. Om du skulle oppleve tannsmerter i noen grad etter behandlingen er dette smerter som vanligvis avtar ganske raskt.

Hva skjer om tannen ikke rotfylles?

Hvis du går lenge med tannverk er sjansen for infeksjon stor. Hvis du går lenge med en ubehandlet tannbyll er det stor sjanse for at infeksjonen sprer seg, noe som igjen kan vanskeliggjøre rotfylling slik at trekking av tannen er eneste mulighet.

Vi kan ofte erstatte tapte tenner med kunstige tenner som ser helt naturlige ut

Les mer om tannimplantater her.

Rotfylling av tann utført av spesialiserte tannleger

Når du velger å få utført rotfylling hos Oris Dental, kan du være helt trygg på at du er i gode hender. Hos oss møter du erfarne tannleger og spesialister innen rotfylling.

Du får god informasjon både i forkant av, underveis og etter endt behandling. Kontakt oss for mer informasjon eller spørsmål angående rotfylling, vi hjelper deg gjerne!