Dette er tannkroner

Tenners form og utforming er helt nødvendig for å kunne ha en fungerende bittfunksjon, og dersom en tann er skadet eller nedslitt kan det bli behov for å bygge den opp igjen.

En tannkrone er en spesialtilpasset tannerstatning som plasseres over en skadet eller svekket tann for å gjenopprette dens form, funksjon og utseende. Kroner brukes ofte når tannen er for ødelagt til å repareres med en vanlig fylling. De kan være laget av ulike materialer og er designet for å se naturlige ut og fungere som en vanlig tann.

Slik vet du om du trenger en tannkrone som tannerstatning

Det kan være behov for en krone hvis en av følgende tilstander foreligger:

  • Store fyllinger som svekker tannstrukturen.
  • Sprukne eller brukne tenner.
  • Skadede tenner etter rotfylling.
  • Alvorlig slitte tenner grunnet store kariesangrep, tanngnissing eller syreskader.
  • Ønske om kosmetiske forbedringer.

En tannlege kan gi en grundig vurdering og anbefale en krone dersom det er nødvendig.

Alternative behandlinger til tannkrone: tannfylling eller tannbro?

Tannfylling: Brukes for mindre skader og hull i tennene. Dette er en mindre komplisert behandling som oftest er ferdig i løpet av et tannlegebesøk. Du kan lese mer om fylling her.
Tannbro: En løsning for å erstatte en eller flere manglende tenner, hvor en bro festes til de nærliggende tennene eller implantater. Du kan lese mer om bro her.

Så lang holdbarhet har tannkronen

Kroner har vanligvis en holdbarhet på 15-20 år, men med riktig vedlikehold kan de vare enda lenger. Holdbarheten påvirkes av faktorer som skaden på tannen før kronen blir fremstilt, materialvalg, plasseringen i munnen og hvor godt du tar vare på tennene dine.

Ulike typer tannkroner som blir fremstilt hos Oris Dental

Hos Oris Dental benyttes stort sett tre ulike typer kroner:

Keramiske kroner

Dette er kroner som er hvite hele veien gjennom. De ser svært naturlige ut, og vil i mange tilfeller være et foretrukket valg. Det finnes mange forskjellige typer keramiske kroner, og tannlegen din vil, sammen med tanntekniker, velge det materialet som vil være best for hver enkelt tann.

De siste årene har det kommet stadig nye keramiske materialer, med forbedret styrke og estetiske egenskaper. Dette gjør at denne kronetypen kan benyttes både på jeksler som må tåle mye tyggetrykk og på fortenner hvor estetikken er svært viktig.

Metall-keram kroner

Denne kronetypen har en indre kjerne av metall, for eksempel gull eller CoCr, og porselen på utsiden. Dette er en kronetype som har vært i bruk lenge, og som er svært sterk.

Metallkroner

Rene metallkroner lages oftest i gull eller koboltkrom. Det er den absolutt sterkeste kronetypen, men er ikke så mye brukt i dag, siden vi har fått sterke alternativer i tannfarget materiale. Kronetypen benyttes hovedsakelig på tenner som er utsatt for ekstra store belastninger, for eksempel ved tanngnissing (bruksisme). Noen pasienter ønsker seg også gullkroner av estetiske årsaker. Gullprisen varierer, så gullkroner vil derfor også variere noe i pris og er normalt dyrere enn de andre typene kroner.

Slik fremstiller vi tannkroner

Når vi lager en krone, sliper tannlegen først til den skadede tannen. Deretter tar man enten et avtrykk av tennene og sender dette til tanntekniker for fremstilling av krone, eller man skanner tennene digitalt for videre arbeid. 

a) Krone laget av tanntekniker

En tradisjonell metode hvor ett avtrykk eller en scanning av tannen sendes til et tannteknisk laboratorium. Tannteknikeren lager kronen basert på avtrykket eller scanningen, og det vil normalt ta 1-2 uker før kronen er ferdig og kan festes i munnen. Da får du en midlertidig krone mens du venter.

b) CEREC: “3D-printing” av tannkrone og tannfylling

Med CEREC-teknologi kan tannkroner lages og monteres i løpet av én enkelt tannlegetime. Denne avanserte teknologien bruker 3D-bilder og datastyrt fresing for å lage en presis tannkrone på stedet.

Både kroner og større fyllinger  kan fremstilles med denne metoden, som også gi mange fordeler: 

  • Materialet er tannfarget og gir god estetikk
  • Man skanner tennene digitalt med et kamera, og trenger derfor ikke ta avtrykk
  • Man kan få kronen ferdiglaget samme dag som den slipes til og trenger derfor ingen midlertidig krone
  • Materialene har god biokompatibilitet, som vil si at de aksepteres godt av kroppen og svært få er allergiske mot disse materialene
  • Materialet inneholder ingen metaller
  • Behandlingen er konservativ, og man kan beholde mer av tannsubstansen

Slik foregår behandling med krone

Behandlingen med krone foregår vanligvis i flere steg:

  1. Undersøkelse og røntgenbilder.
  2. Preparering av tannen, inkludert fjerning av skadet tannvev.
  3. Avtrykk eller digital scanning av tannen.
  4. Midlertidig krone (hvis nødvendig) til den permanente kronen er klar.
  5. Sementering og justering av den permanente kronen.

Riktig vedlikehold av en krone

For å sikre at kronen varer lenge, bør du:

  • Pusse tennene to ganger daglig med fluortannkrem.
  • Bruk tanntråd daglig.
  • Besøke tannlegen regelmessig for kontroll og rengjøring.

Pris på krone og mulighet for støtte fra Helfo

Prisen på en krone hos Oris Dental er fra 8085 kroner (eks. røntgen og anestesi), men kan variere avhengig av materialvalg og behandlingens kompleksitet. 

Helfo kan gi støtte for kroner hvis de er nødvendig på grunn av for eksempel spesifikke medisinske tilstander, omfattende slitasje eller etter skader. Våre tannleger kan hjelpe deg å finne ut om du kvalifiserer for refusjon.

Her finner du en komplett liste over tilstander som kvalifiserer til stønad til tannbehandling fra Helfo.

For mer informasjon om kroner, eller for å bestille en konsultasjon, kontakt din tannlege i dag!

Lurer du på om en tannkrone kan være løsningen for deg?

Vi i Oris Dental er her for å hjelpe deg med å opprettholde et sunt og vakkert smil. 

Bestill time for konsultasjon eller behandling – da vil tannlegen undersøke tennene dine grundig, svare på alle dine spørsmål og gi deg all informasjon du trenger vedrørende behandling med tannbro.