Hvor lenge varer en tannkrone?

En krone varer normalt i mange år, og den både ser og kjennes naturlig ut. Likevel er det viktig å huske på at tannen fortsatt kan få kariesangrep/hull, spesielt i overgangen mellom kunstig krone og din naturlige tann. God tannhygiene og regelmessige kontroller hos tannlege/tannpleier er derfor viktig.

Hvordan lages en tannkrone?

Når vi lager en tannkrone, sliper tannlegen først til den skadede tannen. Deretter tar man enten et avtrykk av tennene og sender dette til tanntekniker for fremstilling av krone, eller man skanner tennene digitalt for videre arbeid. Da kan man enten lage kronen på klinikken (se CEREC-kroner), eller sende det digitalt til en tanntekniker for fremstilling av krone der. Det varierer hvor lang tid det tar å produsere tannkronen, avhengig av hvordan den fremstilles:

  • Om tannen fremstilles digitalt på klinikken, kan dette gjøres på en dag.
  • Om avtrykket sendes til tanntekniker, tar det normalt 1-2 uker før kronen er ferdig og kan festes i munnen. Da får du en midlertidig krone mens du venter.

Om man skal ta vanlig avtrykk eller skanne digitalt, og om man kan lage krone «på dagen» eller sende det til tanntekniker, vil tannlegen avgjøre og informere deg om. Det er flere hensyn som spiller inn på hva som velges, og tannlegen vil alltid anbefale det som er best for akkurat din tann.

Hva er tannkronen laget av?

Vi benytter stort sett tre typer kroner:

Keramiske kroner

Dette er kroner som er hvite hele veien gjennom. De ser svært naturlige ut, og vil i mange tilfeller være foretrukket. Det finnes mange forskjellige typer keramiske kroner, og tannlegen din vil, sammen med tanntekniker, velge det materialet som vil være best for hver enkelt tann.

De siste årene har det kommet stadig nye og forbedrede keramiske materialer, med forbedret styrke og estetiske egenskaper. Dette gjør at denne kronetypen kan benyttes både på jeksler som må tåle mye tyggetrykk, og på fortenner hvor estetikken er svært viktig.

Metall-keramkroner

Denne kronetypen har en indre kjerne av metall, for eksempel gull eller kirurgisk stål, og porselen på utsiden. Dette er en kronetype som har vært i bruk svært lenge, og som er svært sterk.

Metallkroner

Rene metallkroner lages oftest i gull. Det er den absolutt sterkeste kronetypen, men er ikke så mye brukt i dag, siden vi har fått sterke alternativer i tannfarget materiale. Kronetypen benyttes hovedsakelig på tenner som er utsatt for ekstra store belastninger, for eksempel ved tanngnissing (bruksisme). Noen pasienter ønsker seg også gullkroner av estetiske årsaker. Gullprisen varierer, så gullkroner vil derfor også variere noe i pris og er normalt dyrere enn de andre typene kroner.

CEREC – tannkrone og fylling

Dette er en datastyrt, digital fremstilling (CAD/CAM) av keramiske kroner og fyllinger. Det er mange fordeler ved denne typen kroner og store fyllinger:

  • Materialet er tannfarget og gir god estetikk
  • Man skanner tennene digitalt med et kamera, og trenger derfor ikke ta avtrykk
  • Man kan få kronen ferdiglaget samme dag som den slipes til og trenger derfor ingen midlertidig krone
  • Materialene har god biokompabilitet, som vil si at de aksepteres godt av kroppen og svært få er allergiske mot disse materialene
  • Materialet inneholder ingen metaller
  • Behandlingen er konservativ, og man kan beholde mer av tannsubstansen

I tilfeller der man ønsker å erstatte en tapt tann, så kan en tannbro være løsningen. Les mer om tannbro her.