Tannbro
En tannbro (tannstøttet bro) er en tannerstatning som brukes til å erstatte én eller flere manglende tenner og som festes til nabotennene. Behandlingen gir et naturlig resultat som ser og føles ut som dine egne tenner.
Innhold
- Dette er tannbro
- Slik vet du om du trenger en tannbro
- Andre alternativer til tannbro
- Så lang er holdbarheten til en tannbro
- Tannbro i ulike materialer
- Slik foregår behandlingen med tannbro
- Smertefri behandling ved fremstilling av en tannbro
- Riktig vedlikehold av den tannbroen
- Pris på tannkrone og mulighet for støtte fra Helfo
- Lurer du på om en tannbro kan være løsningen for deg?
Dette er tannbro
En tannbro er en fast, permanent protese som består av en eller flere kunstige kroner, og som brukes til å erstatte manglende eller ødelagte tenner. Broen festes til de naturlige tennene ved siden av det tomme området. Den består vanligvis av kunstige tenner laget av porselen eller en kombinasjon av metall og porselen.
Slik vet du om du trenger en tannbro
Du kan ha behov for en tannbro hvis du mangler én eller flere tenner og opplever problemer med tyggefunksjon, tale eller ønsker en tannerstatning av estetiske årsaker. Tap av tenner kan også føre til skjevheter hos de gjenværende tennene og problemer med bittet.
Tilfeller hvor tannbro kan være et godt alternativ:
- Skadede eller ødelagte tenner som ikke kan repareres med fyllinger.
- En eller flere manglende tenner.
- Ønske om en fast og permanent erstatning for tapte tenner.
- Tilgjengelige, sterke nabotenner som kan fungere som forankring.
- Behov for å gjenopprette tyggefunksjon og forbedre tale.
- Ønske om å forhindre skjevhet eller bevegelse av de gjenværende tennene.
- Estetisk behov for å fylle ut gapet og forbedre smilet.
- Ønske om en mer komfortabel og stabil løsning sammenlignet med avtakbare proteser.
- Behov for en raskere løsning enn implantater, som kan kreve lengre tid for å bli ferdigstilt.
En grundig undersøkelse hos en av våre tannleger vil kunne avdekke om en tannbro er den rette løsningen for deg.
Andre alternativer til tannbro
Det finnes flere alternativer til tannstøttede broer, avhengig av dine individuelle behov og tannhelsesituasjon:
Tannimplantater: En permanent løsning der titanskruer opereres inn i kjeven og en krone festes på toppen. Les mer om behandlingen her.
Avtakbare proteser: Kan være hel- eller delproteser som må tas ut for rengjøring. Les mer om behandlingen her.
Tannkrone: Brukes hvis tannen fortsatt er delvis intakt og kan reddes. Les mer om behandlingen her.
Så lang er holdbarheten til en tannbro
En tannbro kan vare i mange år, vanligvis mellom 10 og 15 år, avhengig av vedlikehold, prognose på tennene broen blir produsert på og egen munnhygiene. Regelmessige tannlegebesøk og god pleie kan forlenge levetiden på broen betydelig, men det finnes også årsaker som kan redusere holdbarheten.
Mulige årsaker til forkortet holdbarhet
Brudd av porselen
En bro blir ved tygging utsatt for store krefter. Uheldige belastninger kan over tid føre til at biter av porselenet knekker av. Dette har normalt ingen praktisk betydning og kan i noen tilfeller repareres. Dersom funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det være nødvendig å lage en ny bro.
Karies
Det kan ikke bli hull i selve broen, men det kan bli hull i tannen i overgangen mot broens kantavslutning. Vanligvis kan slike hull repareres med en fylling, men dersom hullet er stort kan broen løsne eller “festetennene” knekke. Det vil da kunne bli nødvendig med ny behandling.
Tannsmerter og rotfylling
En del tenner med dype hull og store fyllinger kan etterhvert få redusert blodsirkulasjon i nerven. De er derfor mer utsatt for betennelser og infeksjoner som kan medføre tannsmerter. Dette gjelder også tenner som er preparert og påsatt en bro. For å rotfylle en festetann i en bro, må man borre en åpning gjennom broen og inn til nerven. Åpningen tettes igjen med en fylling etter at tannen er ferdig rotfylt.
Tannbro i ulike materialer
Det finnes flere ulike typer materialer broer kan fremstilles i og disse har forskjellige egenskaper når det gjelder styrke og estetikk. De to vanligste typene er helkeramiske broer (rene porselensbroer) og broer med en innerkjerne av metall med porselen brent utenpå.
De ulike variantene har sine fordeler:
Helkeramiske broer: Ser naturlig ut og er estetisk tiltalende.
Metall-keramisk broer: Meget holdbart, samtidig som den fortsatt ser naturlig ut. Brukes ofte i områder med høy tyggebelastning.
Slik foregår behandlingen med tannbro
Behandlingen starter med en konsultasjon for å vurdere dine behov. Deretter slipes og formes nabotennene til, slik at de fungerer som feste for broen. Tannlegen tar avtrykk av tennene eller skanner dem digitalt.
De slipte tennene dekkes med en midlertidig bro. Når broen er klar (etter cirka 1-3 uker), festes den på plass og justeres for optimal passform og komfort. Broens farge og fasong er tilpasset de andre tennene, noe som gir et pent og naturlig resultat.
Hele prosessen foregår gjennom flere tannlegebesøk, over noen uker. Tannlegen vil punktvis gå gjennom denne prosessen før oppstart.
Smertefri behandling ved fremstilling av en tannbro
Hos Oris Dental er vi opptatt av at behandlingen skal være så behagelig som mulig. Derfor tilbyr vi skånsomme og sprøytefrie alternativer til lokalbedøvelse.
Les mer om bedøvelse hos Oris Dental her.
Våre tannleger er også eksperter på tannlegeskrekk og er opptatt av å skape en avslappet og trygg atmosfære.
Riktig vedlikehold av den tannbroen
God munnhygiene er avgjørende for å bevare broen. Dette inkluderer:
- Regelmessig pussing med fluortannkrem. Puss skånsomt, men nøye i tannkjøttskanten slik at tannkjøttet ikke skades og trekker seg tilbake.
- Bruk av tanntråd og munnskyll for å fjerne plakk og matrester. Mellomromsbørster kommer i ulike størrelser og er enda mer effektiv enn tanntråd. Tannlegen eller tannpleieren kan finne ut hvilken størrelse du bør bruke og vise deg hvordan dette skal brukes
- Regelmessige tannlegekontroller for å sjekke broens tilstand og generell tannhelse.
Pris på tannkrone og mulighet for støtte fra Helfo
Prisen på en tannbro hos Oris Dental er fra 15000 kroner (eks. røntgen og anestesi), men vil variere avhengig av antall tenner som skal være med i broen, materialvalg og behandlingens kompleksitet.
Helfo kan gi støtte for tannstøttet bro dersom de er nødvendige på grunn av spesifikke medisinske tilstander, omfattende slitasje, eller etter skader. Våre tannleger kan hjelpe deg å finne ut om du kvalifiserer for refusjon.
Her finner du en komplett liste over tilstander som kvalifiserer til stønad til tannbehandling fra Helfo.
Lurer du på om en tannbro kan være løsningen for deg?
Vi i Oris Dental er her for å hjelpe deg med å opprettholde et sunt og vakkert smil.
Bestill time for konsultasjon eller behandling – da vil tannlegen undersøke tennene dine grundig, svare på alle dine spørsmål og gi deg all informasjon du trenger vedrørende behandling med tannbro.
Vi har mer på hjertet!

Slik påvirker fasten tennene dine
- Aktuelt

Bli med på implantatbehandling
- Aktuelt