Tannregulering
Tannregulering benyttes for å rette opp tenner som står feil i forhold til hverandre og dermed skaper feil i tannstilling og bitt. Hos våre dyktige kjeveortopeder kan du få gode råd og tilpasset behandling.
Innhold
- Årsaker til tannregulering
- Tannregulering for barn – vi har avtale med Helfo
- Tannregulering for voksne
- Støtte fra HELFO til tannregulering for voksne
- Ulike typer tannregulering
- Dette koster tannregulering
- Slik vet du om du trenger regulering
- Slik foregår en konsultasjon med reguleringstannlege
- Bestille time for tannregulering
- Tannleger med spesialistutdannelse innen tannregulering
- Les vår fullstendige guide om tannregulering
Årsaker til tannregulering
Å regulere tennene forbindes ofte med å få et penere smil, med rettere tenner, og for mange er dette viktig for å våge å smile. Men et behov for tannregulering handler vel så mye om det å sikre et funksjonelt bitt som ikke skaper feilbelastning og unødvendig slitasje på tenner og kjeve over tid. Overbitt, underbitt, åpent bitt, dypt bitt, kryssbitt/saksebitt eller trangstilling (tenner som står hulter til bulter) er vanlige feil som kan føre til behov for regulering.
«Tannregulering handler ikke bare om et fint smil. Vi sier ofte at et fint smil er en god bivirkning ved å skape et godt bitt.»
Kasper Dahl, spesialist i kjeveortopedi
Tannregulering for barn – vi har avtale med Helfo
I Norge blir om lag hvert tredje barn behandlet med en form for tannregulering. Behov for tannregulering avdekkes oftest ved rutinekontroll hos tannlegen. Vurderer tannlegen at det kan være et behov for tannregulering vil barnet bli henvist til en kjeveortoped (reguleringstannlege) som avgjør om det er behov for tannregulering, og om denne behandlingen vil dekkes, i ulik grad med refusjon fra Helfo. Hvilken kjeveortoped dere ønsker å benytte er valgfritt.
Det finnes fire takstgrupper som avgjør refusjonsnivået:
- Gruppe A (svært stort behov): 100 % refusjon
- Gruppe B (stort behov): 75 % refusjon (90 % med søskenmoderasjon)
- Gruppe C (klart behandlingsbehov): 40 % refusjon (60 % med søskenmoderasjon)
- Gruppe D (kosmetisk behov): Ingen refusjon
Tannregulering for voksne
Med alderen flytter tennene på seg. Dersom du har hatt regulering som ung, hatt tannkjøttbetennelse, eller mistet tenner er sannsynligheten stor for at det har utviklet seg en bittendring. Da kan det være behov for tannregulering for å oppnå et funksjonelt og godt bitt igjen. Mange voksne kvier seg for bruk av tannregulering, men det finnes flere estetiske behandlingsmetoder for å regulere tennene uten godt synlig apparatur. Vi tilbyr alt fra tradisjonell tannregulering med tannfarget apparatur, regulering festet på baksiden av tennene, og nesten usynlige, avtagbare plastskinner, kjent som Invisalign, Clear Correct, Spark el. Det er med andre ord fullt mulig å få et rett og pent smil på en trygg, komfortabel og estetisk måte.
Støtte fra HELFO til tannregulering for voksne
I de fleste tilfeller må personer som fyller 20 år i inneværende år betale for utgiftene for tannbehandling selv, men det finnes unntak for ulike tilstander og sykdommer. Henvisning fra tannlege kreves for å få dekning fra Helfo, du kan ikke søke selv. Eventuell dekning er gradert etter alvorlighetsgrad, og egenbetaling/mellomlegg må medregnes.
Se de 15 unntakene hos Helsedirektoratet
Ulike typer tannregulering
Det finnes mange typer tannregulering, fra den tradisjonelle reguleringen på fremsiden av tennene, til nærmest usynlige skinner som enkelt kan tas av og på. Hos Oris Dental tilbyr vi følgende typer tannregulering:
Tradisjonell regulering med metallbraketter
Tradisjonell regulering med metallbraketter er den mest robuste varianten og metoden kan behandle de aller fleste bitt- og tannstillingsfeil. Reguleringen består av små metallbraketter og en metallstreng som festes fast på forsiden av tennene. Behandlingstiden med tradisjonell regulering er ofte mellom 1,5 og 2 år, men behandlingstiden avhenger av den enkeltes behandlingsbehov og hvor omfattende og komplisert behandlingen er.
Tradisjonell regulering med keramiske braketter i samme farge som tennene
Denne reguleringen består av samme komponenter og festes på samme måte som tradisjonell regulering med metallbraketter. Eneste forskjell er at brakettene som benyttes her er litt større og laget av hvit/gjennomsiktig glasskeramikk. Behandlingstiden vil være samme som ved tradisjonell regulering med metallbraketter.
Lingual regulering på baksiden av tennene (Incognito)
Her festes metallstreng med braketter i metall på baksiden av tennene, noe som gjør dette til den mest usynlige formen for tannregulering. Dette er en avansert form for kjeveortopedisk behandling som krever spesiell tilpasning, da tennene på baksiden har mindre overflate og mer kompleks form.
Usynlig tannregulering med gjennomsiktige avtagbare plastskinner
Usynlig tannregulering i form av gjennomsiktige, avtagbare plastskinner har blitt en veldig populær behandlingsmetode blant unge voksne og voksne fordi metoden er lite synlig, fører til mindre ubehag og ofte har kortere behandlingstid enn de andre metodene.
Skinnene skal sitte på minst 22 timer i døgnet og bør kun tas ut når man spiser, rengjør tennene eller drikker annet enn vann. Hos Oris Dental tilbyr vi behandling med usynlig regulering fra Invisalign, Clear Correct og Spark.
Dette koster tannregulering
Prisen på behandlingen avhenger av behandlingens omfang og hvilken type tannregulering man velger. En eksakt pris kan vi derfor ikke oppgi før etter en konsultasjon med kjeveortoped. Du vil da få med et prisoverslag på valgt behandling og forespeilet behandlingsløp.
Prisen vil variere ut ifra hva slags type regulering du velger. Her kan du lese mer om prisforskjeller på de ulike behandlingsmetodene.
Slik vet du om du trenger regulering
Behov for tannregulering avdekkes ofte ved rutinekontroll hos tannlege i barne- og ungdomsårene. Tennene endrer seg med årene, og det er ikke uvanlig å oppleve endringer i tannstilling, utfordringer med tanngnissing eller slitasje på tennene i voksen alder. Derfor er det stadig flere voksne som ønsker regulering.
Den sikreste måten å finne ut om du har behov for regulering er å bestille en uforpliktende time med en av våre kjeveortopeder.
Slik foregår en konsultasjon med reguleringstannlege
En konsultasjon er et uforpliktende møte mellom deg og kjeveortopeden. Tannlegen gjør en grundig undersøkelse av tenner, bitt og funksjon. Det tas da bilder, røntgen og det gjøres ofte en 3D-simulering av tennene dine, der du får se hva som er mulig å se hva en kan oppnå med behandlingen. Noen ganger tas det også en gipsavstøpning av tennene for å kunne lage en optimal behandlingsplan.
Sammen diskuterer dere nødvendigheten for behandling og fordeler og ulemper med de ulike behandlingsalternativene. Du vil få informasjon om hva slags resultat du kan forvente, tentativ pris og bli forespeilet et behandlingsforløp.
Bestille time for tannregulering
Tannleger med spesialistutdannelse innen tannregulering
Hos Oris Dental møter du kjeveortopeder (reguleringstannleger), allmenntannleger, tannpleiere og kirurger med lang erfaring innen korrigering av bitt. Vi vet at det å regulere tennene kan utgjøre en enorm forskjell, både funksjonelt og estetisk. Å velge behandling med tannregulering kan være en stor avgjørelse, men vi hjelper deg hele veien med rådgivning og informasjon. Du får en sikker behandling og en trygg opplevelse.
Les vår fullstendige guide om tannregulering
Det er mye man må ta stilling til før man tar avgjør om tannregulering er rett for deg eller ditt barn. Har du praktiske spørsmål rundt priser, behandlingsløp, renhold eller andre temaer, finner du svar på dette i artikkelen.
Alt du trenger å vite om tannregulering
Ønsker du å lese mer om tannregulering?: Topp 10 om kjeveortopedi – Enkle og raske svar på de 10 mest stilte spørsmålene rundt tannregulering
Vi har mer på hjertet!
Et begivenhetsrikt første halvår
- Aktuelt
Tannlegens tips til deg som trener
- Aktuelt