Godt smil og et funksjonelt bitt

Å regulere tennene forbindes ofte med å få et penere smil, med rettere tenner. Og for mange er dette viktig for å våge å smile. Men å regulere tennene handler vel så mye om det å ha et funksjonelt bitt, altså et bitt som fungerer som det skal, og ikke skaper feilbelastning og unødvendig slitasje på tenner og kjeve over tid.

«Tannregulering handler ikke bare om et fint smil, men minst like mye om et funksjonelt bitt. Vi sier ofte at et fint smil er en god bivirkning ved å skape et godt bitt.»

Kasper Dahl, spesialist i kjeveortopedi

Tannregulering for barn

I Norge blir om lag hvert tredje barn behandlet med en form for tannregulering. Behov for tannregulering avdekkes oftest ved rutinekontroll hos tannlegen. Vurderer tannlegen at det kan være et behov for tannregulering vil barnet bli henvist til en kjeveortoped (reguleringstannlege) som avgjør om det er behov for tannregulering, og om denne behandlingen vil dekkes, helt eller delvis av med refusjon fra Helfo. Hvilken kjeveortoped dere ønsker å benytte er valgfritt.

Topp 10 om kjeveortopedi Enkle og raske svar på de 10 mest stilte spørsmålene rundt tannregulering

Tannregulering for voksne

Med alderen flytter tennene på seg, og dersom du har hatt regulering som ung, hatt tannkjøttbetennelse, eller mistet tenner er sannsynligheten stor for at det har utviklet seg en bittendring. Da kan det være behov for tannregulering for å oppnå et funksjonelt og godt bitt igjen. Mange voksne kvier seg for bruk av tannregulering, men det finnes flere estetiske behandlingsmetoder for å regulere tennene uten godt synlig apperatur. Vi tilbyr alt fra tradisjonell tannregulering med tannfarget apperatur, regulering festet på baksiden av tennene, og nesten usynlige, avtagbare plastskinner, kjent som Invisalign eller Clear Correct. Det er med andre ord fullt mulig å få et rett og pent smil på en trygg, komfortabel og estetisk måte.

En tannbehandler ved Oris Dental holder frem en modell av tenner for å vise hvordan en tannstilling i bitt kan se ut.

Ulike typer tannregulering

Det finnes mange typer tannregulering, fra den tradisjonelle reguleringen på fremsiden av tennene, til nærmest usynlige skinner som enkelt kan tas av og på. Hos Oris Dental tilbyr vi følgende typer tannregulering:

  • Tradisjonell regulering med metallbraketter
  • Tradisjonell regulering med keramiske braketter i samme farge som tennene
  • Lingual regulering på baksiden av tennene
  • Usynlig tannregulering med gjennomsiktige avtagbare plastskinner

Er du nysgjerrig på hvilken reguleringstype som passer best for deg, anbefaler vi deg å bestille en konsultasjonstime hos en av våre kjeveortopeder (reguleringstannlege). Her vil du og din behandler sammen finne ut av hvilken tannregulering som passer deg og ditt behov best.

Hvem trenger korrigering av tannstilling eller bitt?

Behov for tannregulering avdekkes ofte ved rutinekontroll hos tannlege i barne- og ungdomsårene. Tennene endrer seg med årene, og det er ikke uvanlig å oppleve endringer i tannstilling, utfordringer med tanngnissing eller slitasje på tennene i voksen alder. Derfor er det også stadig flere voksne som ønsker regulering. Lurer du på om tannregulering kan være løsningen for deg?  

Ønsker du å vite mer om dine muligheter rundt tannregulering?

Tannleger med spesialistutdannelse innen tannregulering

Hos Oris Dental møter du kjeveortopeder (reguleringstannleger), allmenntannleger, tannpleiere og kirurger med lang erfaring innen korrigering av bitt. Vi vet at det å regulere tennene kan utgjøre en enorm forskjell, både funksjonelt og estetisk. Å velge behandling med tannregulering kan være en stor avgjørelse, men vi hjelper deg hele veien med rådgivning og informasjon. Du får en sikker behandling og en trygg opplevelse.

Praktisk informasjon om tannregulering

Det er mye man må ta stilling til før man tar avgjør om tannregulering er rett for deg eller ditt barn. Har du praktiske spørsmål rundt pris, behandlingsløp, renhold eller andre temaer, finner du svar på dette i artikkelen «Alt du trenger å vite om tannregulering».