Har du opplevd å bestille time hos tannlegen, men fått time hos tannpleieren? Da er du ikke alene, for mange er nemlig tannpleieren første stopp ved et besøk hos oss.

Møt tannlege Ulla

tannlege
Tannlege Ulla Rognsaa Kildal ved Oris Dental Bryn

Dersom du er innom for en sjekk og det viser seg at du har behov for trekking av tenner, tetting av hull eller større behandlinger, henviser tannpleieren deg videre til tannlege. De fleste kjenner nok til hva en typisk tannlege gjør; borrer, rotfyller, trekker tenner og reparerer tenner med skade, men de gjennomfører også årlige tannundersøkelser.

Ulla Rognsaa Kildal, tannlege ved Oris Dental Bryn, opplever ofte at pasienter setter seg i stolen og skammer seg over egen
tannhelse.

– Vår jobb er å opprettholde en god munnhygiene, uten smerter, og med en estetikk og funksjonalitet som pasienten er fornøyd med. Vi dømmer ingen og er her kun for å hjelpe. Får jeg hjulpet en pasient i såpass grad at de smiler når de reiser hjem, har jeg virkelig hatt god dag på jobben.

Og tannpleier Kine

tannpleier kine
Tannpleier Kine Fossmo ved Oris Dental Bryn

Kine er tannpleier og samarbeider tett med Ulla for å gi pasientene en helhetlig og god vurdering, forebygging og eventuell behandling.

– Vi tannpleiere har fokus på forebyggende behandling og opplæring i egen munnhygiene, i tillegg til en spisskompetanse innen tannkjøttproblemtikk, som periodontitt og gingivitt (tannkjøttbetennelse).

Sliter du eksempelvis med dårlig ånde eller blør du lett fra tannkjøttet, ønsker du derfor å havne i stolen hos en tannpleier.

– Ofte oppdager vi små, begynnende hull eller betennelser som vi får jobbet forebyggende med, slik at pasienten slipper å få satt på krone, eller miste tenner, på sikt. Som tannpleiere tar vi tak i problemene før de bygger seg opp til å kreve større inngrep. Får jeg en pasient til å forstå verdien av egen tannpleie og blir mindre avhengig av våre tjenester, blir jeg oppriktig superglad – da har jeg gjort jobben min riktig!

Tannlege og tannpleier – gjør de det samme?

Tannlege og tannpleier jobber altså tett opp mot hverandre, og gjør mange av de samme oppgavene, men det finnes noen forskjeller. Hvis det er første gang du besøker en klinikk eller kommer innom oss for en årlig sjekk, er det ofte slik at tannpleieren tar deg i mot, og eventuelt sender deg videre til en tannlege dersom behandlingen strekker seg lenger enn rutinemessig og forebyggende inngrep. Når det er sagt kan tannlegen også ta deg i mot å gjennomføre rutinemessige sjekker, men tannpleierne kan ikke gjengjelde tjenesten hvis det skal trekkes tenner eller gjennomføres større selvstendige inngrep.

Tannlegen hjelper deg med

Hull
Rotfylling
Krone
Bro
Implantat
Protese
Smerter i visdomstennene

Tannpleieren hjelper deg med

Dårlig ånde
Tannkjøttproblemer (periodontitt og gingivitt)
Grundig tannrens
Forebyggende behandling
Fjerning av tannstein
Opplæring i egen tannpleie
Henvise pasient videre til tannlege eller spesialist for behandling

– Tannpleieren finner problemet, jeg løser det, smiler Ulla.