Bestill time

Marte Haarberg (32) er en av mange som har fått tannkjøttet trukket tilbake. Nå ser Tannlege Anders Wangestad at etterspørselen etter å ordne på blottede tannhalser stadig øker – og spesielt blant unge kvinner.

Hardhendt pussing, slipemidler i tannkremen eller bruk av for stiv tannbørste er blant årsakene til at folk får skade på tannkjøttet. Anders Wangestad på Løkketangen Tannlegesenter i Bærum, som er en del av Oris Dental, har jobbet som implantatkirurg i en mannsalder. Han har i tillegg interessert seg for retraksjonskirurgi, og knytter også snusforbruk opp mot alvorlige tannkjøttskader.

– Pusseskader på tannhalsen kan være alvorlig, og like alvorlig er det å se at stadig flere unge som snuser får blottede tannhalser. Dette krever både estetisk og funksjonell behandling, forteller Wangestad, som i dag utfører opp til flere slike operasjoner i uka.

Anders Wangestad er implantatkirurg på Løkketangen Tannlegesenter i Bærum.

Verre å trekke visdomstenner

Marte Haarberg (32) fra Trondheim fikk skader på tannkjøttet i underkjeven etter bruk av tannregulering. Slike skader skjer når tennene kommer ut av posisjon under reguleringsprosessen, slik at tannkjøttet må reguleres i ettertid. Tidligere i år ble hun operert i underkjeven av Wangestad, en operasjon hun ikke angrer på at hun gjennomførte.

– Man får lokalbedøvelse og jeg kjente ingenting under operasjonen, forteller Haarberg.

Slik så tennene i underkjeven til Marte ut før operasjonen. Tannhalsene var blottet og ga henne betennelse i tannkjøttet og ising i tennene.

«Jeg forventet at operasjonen skulle bli mer smertefull. Det var mye verre å trekke visdomstennene!»
– Marte Haarberg

I løpet av tre kvarter var ble tannkjøttet hennes trukket på plass. En uke seinere sitter hun igjen med tre sting, uten smerter.

– Nå klør det bare litt. Jeg forventet at operasjonen skulle bli mer smertefull. Det var mye verre å trekke visdomstennene, sier hun.

For Marte var dette et helsemessig inngrep, da hun slet med betennelse i tannkjøttet og ising i tennene. Hun har også snuset i mange år, og vurderer etter hvert å operere overkjeven.

– Jeg kjenner mange som er interessert i en slik operasjon, spesielt etter de ble bevisst på at man faktisk kan gjøre noe med tannkjøtt som er dratt oppover. Jeg vurderer selv å korrigere tannkjøttet i overkjeven, forteller hun.

Tannkjøttet er trukket tilbake etter retraksjonskirurgi hos Anders Wangestad ved Oris Dental Løkketangen i Sandvika.
Slik så tennene til Marte ut rett etter operasjonen. Tannkjøttet er trukket oppover og gjør at plagene er vekk.

Ønsker minst mulig kirurgi

Det er viktig at det ikke blir arrdannelser etter en tannkjøttoperasjon. Wangestad er opptatt av at inngrepet skal inneholde minst mulig kirurgi, og bruker flere forskjellige teknikker, en av dem er det han kaller «konvolutt-metoden».

– Med «konvolutt-metoden» går vi inn og splitter muskulaturen i tannkjøttet i forskjellige lag, slik at det ikke blir noen muskeldrag i tannkjøttet som skal trekkes tilbake på plass. Det er viktig å sette muskulaturen ut av spill slik at ikke tannkjøttet glir tilbake igjen til den gamle posisjonen.

Operasjonen er problemfri og man trenger ikke sykemelding i etterkant.

Wangestad beskriver dette som en problemfri behandling, og inngrepet gjøres med individuell tilpasning. Komplikasjonen i etterkant vil være noe hevelse og moderate eller ingen smerter, og man trenger i utgangspunktet ingen sykemelding for å utføre operasjonen.

– Etter operasjonen medfølger en oppfølgingsplan for pasienten, som utføres av tannpleierne. Denne er viktig å følge for å unngå tilbakefall. Veldig mange har tilegnet seg vaner som en av grunnene til at de måtte ta operasjonen i utgangspunktet, så hvis de ikke endrer pusseteknikk, kan tannkjøttet trekke seg oppover igjen, sier tannlegen.

Wangestad opplyser at en slik operasjon koster mellom 5 000 – 10 000 kroner, og deler av dette dekkes av Helfo.

Tror på økt etterspørsel

En stor andel av nordmenn går rundt med snusleppe, og dette kan medføre at tannkjøttet i overkjeven blir grovt og rynkete. Wangestad sammenligner den med «elefanthud». Snuserne kan også få skader på tannkjøttet som resulterer i lange tannhalser i det området hvor snusen legges –gjerne i kombinasjon med for hard pussing.

– Spesielt unge kvinner synes det er sjenerende, og opererer gjerne tannkjøttet på grunn av det estetiske. Men hvis folk går for lenge med skadene uten å oppsøke tannlege, kan tannkjøttet miste mer feste og det kan oppstå tannkjøttsykdommer og hull på tannhalsen, advarer Wangestad.

For å hindre tilbakefall er det viktig med oppfølgning fra tannpleier i etterkant

Retraksjonskirurgi har i mange år vært vanlig i utlandet, og terskelen for en operasjon er mye lavere enn i Norge. Men Wangestad mener etterspørselen vil øke betraktelig i årene fremover.

– Det er viktig å ta en faglig og etisk vurdering om pasienten bør ta en operasjon eller ikke, spesielt i tilfeller der unge jenter kommer og vil korrigere noe som ikke er nødvendig. Men hvis tannkjøttet har trukket seg 3-8 millimeter, så er det en god indikasjon til å gjennomføre en operasjon med godt resultat.