Vanlige årsaker til tilbaketrukket tannkjøtt

Tilbaketrukket tannkjøtt kan skyldes en rekke ulike faktorer som for eksempel feil pusseteknikk eller sykdom i tannkjøttet. Her finner du oversikt over de vanligste årsakene:

Hard tannpuss eller for hard tannbørste: Overdreven kraft ved tannpuss kan skade tannkjøttet og føre til tilbaketrekning.
Dårlig munnhygiene: Utilstrekkelig tannpuss og bruk av tanntråd kan føre til opphopning av plakk og tannstein, som irriterer tannkjøttet.
Periodontitt: Denne kroniske tannkjøttsykdommen fører til betennelse og ødeleggelse av vev, noe som kan resultere i tilbaketrekning.
Tobakksbruk: Snus og røyking kan skade tannkjøttet og forverre tilstanden.
Kjeveortopedisk behandling: Kan føre til abnormal posisjon av tann/tenner. 
Piercing av lepper eller tunge: kan føre til traumer mot tannkjøttet

Slik vet du om du bør oppsøke tannlege for behandling

Skader på tannhalsen og blottlagte tannrøtter kan gi alvorlige tannproblemer. Det er derfor viktig å forebygge tilbaketrukket tannkjøtt og gå til regelmessig sjekk hos tannlegen. Vi anbefaler å gjennomføre tannsjekk med tannrens hos tannlege eller tannpleier minimum en gang i året. 

I tillegg anbefaler vi å oppsøke tannlege for en vurdering dersom du opplever en av følgende symptomer:

Tannfølsomhet: Økt følsomhet for varme, kalde, søte eller sure matvarer og drikkevarer.
Synlige tannhalser: Hvis tannhalsene dine er synlige, er dette et tegn på at tannkjøttet har trukket seg tilbake. Tannhalsen er overgangen mellom den synlige tannen (tannkronen) og tannroten.
Lengre tenner: Tennene kan virke lengre enn før fordi tannkjøttet har trukket seg tilbake og deler av tannhalsene er eksponerte.
Blødende tannkjøtt: Blødning ved tannpuss eller bruk av tanntråd kan indikere problemer med tannkjøttet

Hvis man går for lenge med skadene uten å oppsøke tannlege, kan tannkjøttet miste mer feste. Tilbaketrukket tannkjøtt vil også gjøre lokalt renhold vanskeligere og således øke risiko for karies og tannkjøttsykdom.  

Slik behandles tilbaketrukket tannkjøtt

Behandlingsmetodene for tilbaketrukket tannkjøtt varierer avhengig av alvorlighetsgrad og det individuelle tilfellet må derfor vurderes av tannlegen. En vanlig behandlingsmetode for tilbaketrukket tannkjøtt er en enkel kirurgisk behandling kalt retraksjonskirurgi. Dersom tannkjøttet har trukket seg tilbake 4 mm eller mer, så er det en god indikasjon til å gjennomføre en operasjon med godt resultat.

Retraksjonskirurgi gjennomføres med lokalbedøvelse, noe som betyr at inngrepet oppleves som helt smertefritt.

Retraksjonskirurgi – kirurgisk bløtvevskorrigering 

Inngrepet gjøres med individuell tilpasning og kan gjennomføres med ulike teknikker. Våre kirurger er opptatt av å finne den operasjonsteknikken som passer best for ditt tannkjøtt og dine tenner, og som utgjør et minst mulig inngrep. Kirurgiske teknikker kan deles inn i to hovedgrupper: med eller uten bindevevstransplantat. Nedenfor tar vi en rask gjennomgang av to vanlige teknikker.

«Konvolutt-teknikk»

«Konvolutt-teknikk» er en teknikk som brukes mye, da den krever minimalt med kirurgi og er en problemfri behandling med lav risiko for komplikasjoner. 

Her splittes muskulaturen i tannkjøttet i forskjellige lag, slik at det ikke blir noen muskeldrag i tannkjøttet som trekkes tilbake på plass. Rotoverflaten renses og glattes før tannkjøttet replasseres. Muskulaturen settes ut av spill slik at ikke tannkjøttet glir tilbake igjen til den gamle posisjonen. Noen ganger brukes et transplantat fra ganen som settes i konvolutten slik at det dekker hele retraksjonen. 

Etter operasjonen medfølger en oppfølgingsplan for pasienten, som utføres av tannpleierne. Denne er viktig å følge for å unngå tilbakefall som følge av vaner som i utgangspunktet førte til tilbaketrukket tannkjøtt. 

Vanligvis tar det kun noen få dager før operasjonssårene har grodd og stingene kan fjernes. De første dagene etter operasjonen kan man oppleve noe kløe, men minimalt med smerter.

Tunnellteknikk

Tunnelteknikk er en annen teknikk som blir brukt mye, spesielt ved behandling av multiple retraksjoner. Ved denne teknikken benyttes ikke hjelpesnitt og dermed forhindres arrdannelse i tannkjøttet. 

Forebygging av tilbaketrukket tannkjøtt

Forebygging er nøkkelen til å unngå tilbaketrukket tannkjøtt. Her er noen forebyggende tiltak du kan følge:

  • Bruk en myk tannbørste
  • Puss tennene forsiktig (spesielt i skillet mellom tann og tannkjøtt)
  • Bruk riktig pussteknikk: små roterende bevegelse. Modifisert Bass metoden anbefales. Elektrisk tannbørste kan også anbefales. 
  • Unngå tannkrem med slipemidler
  • Dropp snus og røyk
  • Puss tennene to ganger om dagen med fluorholdig tannkrem og bruk tanntråd daglig.
  • Gå til tannlegen for jevnlige kontroller og profesjonell rengjøring.

Hva koster behandlingen og kan man få støtte fra HELFO?

Kostnadene for behandling med retraksjonskirurgi kan variere betydelig avhengig av omfang.

Vanligvis koster en slik behandling et sted mellom 5000 – 10 000 kroner og deler av dette dekkes som regel av Helfo. 

Her finner du en komplett liste over tilstander som kvalifiserer til stønad til tannbehandling fra Helfo.

Våre tannleger kan hjelpe deg å finne ut om du kvalifiserer for refusjon.

Marte ble kvitt blottede tannhalser hos Oris Dental

– Jeg forventet at det skulle være smertefullt, men fikk lokalbedøvelse og kjente ingenting under operasjonen. Det var mindre vondt enn da jeg trakk visdomstennene, forteller Marte om behandlingen for tilbaketrukket tannkjøtt.

Les hele historien om Martes opplevelse av retraksjonskirurgi her.

Bestill en uforpliktende konsultasjon

Få informasjonen du behøver for å komme i gang!

Uansett omfang og årsak til ditt behov anbefaler vi deg å bestille time for en uforpliktende konsultasjon.

Tannlegen vil kunne gi deg et optimalt behandlingsforslag og informasjon vedrørende stønadsordninger fra HELFO (folketrygden).