– I dag er jeg nervøs, og er egentlig ganske klar for å bare bli ferdig, sier Cathrine som har kommet inn på venterommet hos Oris Dental Galleri Oslo og skal få narkose hos tannlegen.

Cathrine Eriksen er 44 år, bor i Oslo og jobber som helsesekretær på Radiumhospitalet. I dag skal hun gjennomgå en operasjon og få narkose hos tannlegen fordi fortannen skal trekkes ut og det skal settes inn et tannimplantat. Tannen har ikke et ordentlig feste i overkjeven og sitter nå så løst at den peker ut av munnen.

– Det er jo sjenerende at tannen flytter på seg. Når jeg møter noen jeg ikke har sett på lenge, kan det hende tannen står på en annen måte enn den gjorde sist. Og så kan jeg ikke spise harde ting, som for eksempel epler. Tannlegeskrekken har ikke gjort det noe enklere å komme seg til tannlegen for å holde det i sjakk heller, så nå har jeg ikke noe annet valg enn å fikse det.

Vi har fulgt reisen til Cathrine, pasient hos Oris Dental Galleri Oslo

Tannlegeskrekk hele livet

Cathrine har hatt tannlegeskrekk hele livet og har sluntret unna flest mulig tannlegebesøk. Det startet allerede hos skoletannlegen som opplevdes som streng og lite hensynsfull for en liten jente. Etter som årene har gått har hun klart å gjennomføre noe av behandlingene under medisinering, men de siste to årene har det sagt stopp.

– I og med at plagene jeg har hatt i munnen er helt i front, synes jeg det er ekstra ubehagelig.

Pasient Cathrine før inngrepet

Det var i 2018 tannlegen ga beskjed om at fortannen var på vei ut av posisjon. Cathrine har hatt en betennelse i tannkjøttet, periodontitt, som har ført til at fortannen har mistet feste i benet og nå flytter på seg. I verste tilfelle kan tannen falle ut. Og de siste årene har ikke medisineringen fungert godt nok lenger.

– Man skal jo bli litt sløv og rolig av beroligende, men det har ikke fungert for meg. Det er mulig det er adrenalinet som slår ut i kroppen, eller at jeg har ekstra høy toleranse, men uansett så fungerer det ikke som det skal. Derfor blir det narkose i dag.

I 2016 utviklet Cathrine også panikkangst, som har gjort tannlegebesøket enda tøffere å gjennomføre.

– Det har jo ikke blitt noe enklere å gå til tannlegen. Terskelen for å gjennomføre behandlingen har bare blitt høyere og jeg kjenner at tannlegebesøkene trigger panikkangsten veldig.

Fant tannlege på Instagram

Det var via Instagram at Cathrine fant tannlege Shoresh Afnan hos Oris Dental Galleri Oslo.

– Jeg fant Shoresh på Instagram for to år siden. Han viser mye av inngrepene han gjør, og jeg så noe som kunne ligne min situasjon, og det beroliget meg faktisk litt. Når det er sagt var det først i januar at jeg turte å komme inn til klinikken, og da startet vi planleggingen med en gang.

Spesialist i oral kirurgi og oral medisin ved Oris Dental Galleri Oslo, Shoresh Afnan

De første konsultasjonstimene brukte Cathrine mye tid på å snakke med både Shoresh og pasientkoordinator Line.

– Tannlegeskrekk er slitsomt og det tærer på. Selv om oppfølgingen er helt uvurderlig, så er det et tankekjør hele tiden. Jeg får aldri følelsen av at det er godt å ha det gjennomført. Men når det er sagt er Oris Dental den første klinikken jeg har kommet til hvor jeg har hatt en fast pasientkoordinator som har fulgt meg opp hele veien.

– Line har ringt meg minst en gang i uka siden jeg var her første gangen. Det er veldig deilig at de ringer meg. Hvis det hadde vært mitt ansvar å holde kontakten så hadde det ikke skjedd, sier Cathrine.

Ønsket var at Cathrine skulle slippe narkose, men i dette tilfellet gikk det ikke.

Narkose hos tannlegen er alltid siste utvei

Behandling i narkose skal alltid være det siste alternativet vi vurderer for pasienten. Pasienter som får behandling i narkose hos tannlegen har som regel anatomiske eller fysiske begrensninger, som for eksempel aktiv brekningsrefleks, eller kan ha vært utsatt for vold, eller overgrep. Målet er alltid at pasienten skal kunne gjennomføre behandlingen i våken tilstand, forteller pasientkoordinator Line.

Tannpleier og pasientkoordinator ved Oris Dental Aker Brygge, Line Larsen

– Det er som regel kun ved større kirurgiske inngrep at narkose vurderes. Dersom beroligende og andre medikamenter for avslapning ikke fungerer, er vi nødt til å ta en prat med anestesilegen og fylle ut et detaljert helseskjema med pasienten, hvor vi kartlegger helsen, før de vurderes til narkose.

– Vi ønsker alltid å unngå narkose, det er tross alt en maskin som skal puste for deg. Det er veldig viktig at vi gjør en individuell vurdering og oppfølging i hvert eneste tilfelle. Det er en stor påkjenning for kroppen, forteller Line.

Cathrine jobber på Radiumhospitalet og kjenner godt til risikoen ved å gjennomføre inngrepet i narkose.

– Narkose er jo ikke noe jeg tar lett på, jeg jobber jo på sykehus, så jeg kjenner risikoen. Hadde det gått an for meg å gjennomføre dette uten narkose, hadde det ikke vært noe tvil. Det er jo ikke bare risikabelt for meg helsemessig, men økonomisk har det også en konsekvens. Inngrep i narkose koster, og det er jo også en vurdering jeg og pasientkoordinatoren, Line, har gjort sammen.

Viktig at pasienten er trygg

Line forteller at det kun skjer et par narkosebehandlinger på klinikken i løpet av en uke og at disse pasientene følges tett opp, gjerne av den samme tannpleieren og pasientkoordinatoren.

– Pasientene setter ofte pris på å ha én person å forholde seg til på en stor klinikk med mange behandlere. På samme måte som med Cathrine, som hele veien har kunne forholde seg til meg.

Cathrine forteller at Line har ringt minst en gang i uken siden hun var innom klinikken i januar.

– De er gode med mennesker her, og det har gjort at jeg føler meg trygg, selv om jeg egentlig er livredd, ler Cathrine.

Pasientene som skal behandles i narkose må også ha med følge som følger pasienten inn, og som er der når de våkner. Følget bør også delta på en av samtalene i forkant, slik at de er forberedt på hva som skal skje, både før, under og etter behandlingen.

I Cathrine sitt tilfelle hadde hun med søsteren sin, som hadde vært med på tidligere samtale med Line, og som kjente godt til både tannlegeskrekken og problematikken med fortannen hennes.

Tannlegeskrekken forsvant et øyeblikk

Nå er det mandag. Vi er med når Cathrine møter opp på Oris Dental Galleri Oslo for å sette inn en midlertidig tann på implantatet.

– Kjenner at det er mye nerver nå. Det har gått veldig fint siden lørdag, men jeg har jo ikke turt å være borti det, hverken med mat eller tannbørste.

Cathrine forteller at lørdagen gikk langt bedre enn forventet.

– Teamet rundt meg ivaretok meg sinnsykt godt. Det var mye mennesker, men jeg opplevde egentlig ikke noe av tannlegeskrekken når jeg først satt i stolen, det var rart, men veldig godt. Jeg følte meg så trygg at jeg nesten glemte hvor redd jeg har vært, ler Cathrine.

Vi blir med inn i behandlingsrommet når den midlertidige tannen skal settes på plass.

– Kommer det til å gjøre vondt, eller må vi sette noe bedøvelse, spør Cathrine.

Tannlegen beroliger Cathrine med at hun slipper bedøvelse. Hun vil merke at det skrus på en tann, men det skal ikke gjøre vondt. Og vipps – et par minutter senere er tannen på plass.

narkose hos tannlegen
Cathrine etter implantatet er satt på

– Wow, det ble jo fint!

Implantatet ser ut som det alltid har vært en del av smilet hennes. I veien videre skal Cathrine tilbake til sjekk om 12 uker, før hun får en permanent tannetter sommeren.

– Etter jeg har fått på den permanente tannenkommer jeg til å gå årlig til tannlegen. Sørge for at jeg får den årlige sjekken, det blir viktig, sier Cathrine.

Nyhetsbrev

Cathrine får nytt, permanent implantat etter sommeren. Trygg følger henne hele veien. Meld deg på nyhetsbrevet, få med deg resten av historien og bli trygg hos tannlegen, du også;