Over lenger tid har Carina slitt med ujevn tannstilling, men tanken på tradisjonell tannregulering med stål og bøyle har forhindret henne fra å ta tak i problemet. Da hun hørte om usynlig tannregulering var hun kjapp til å kontakte tannlegen.

Tennene endrer seg hele livet

I oppveksten hadde Carina et stort mellomrom mellom fortennene, og flere tenner var skjevt stilt. På ungdomsskolen fikk hun justert tennene med tradisjonell tannregulering, og siden har hun hatt streng på baksiden av tennene for å holde tennene på plass. Likevel har hun opplevd at tennene har begynt å skli tilbake, og hun har fått problemer med bittet.

– Mellomrommet er tilbake, tennene står skjevt igjen, og jeg får ikke engang lukket leppene helt, forteller Carina.

Invisalign, en usynlig tannregulering

Invisalign er en type usynlig tannregulering der stål er byttet ut med gjennomsiktige plastskinner som enkelt kan tas av og på, og med betydelig kortere behandlingstid enn tradisjonell tannregulering. Det er et godt og estetisk alternativ til tradisjonell tannregulering, forteller Arild Aarnseth ved Oris Dental Lysaker, som er en av Norges fremste behandlere innen Invisalign.

– Jeg kjenner flere som har benyttet Invisalign, og de har vært superfornøyde, så forventningene er store, sier Carina i det hun setter seg i stolen.

Konsultasjonen med Arild

Arild var en av de første sertifiserte Invisalign-behandlerne i Norge og har vært med på utviklingen siden behandlingen slo gjennom for rundt 20 år siden.

– Det er helt vanlig at tennene forflytter seg når man blir eldre. Kanskje spesielt hos de som har hatt tannregulering i barndommen, forteller Arild.

De fleste han behandler er i 30-40 års alderen.

– Invisalign er en supereffektiv måte å rette opp tennene på. Aldersgruppen som ønsker denne typen behandling strekker seg stadig lengre både for unge og eldre, forteller Arild.

Tenner som endrer stilling

Etter første konsultasjonstime ble Carina gjort oppmerksom på at utfordringene med skjeve tenner ville fortsatt å utvikle seg fordi hun presser tungen mot fortennene når hun sover.

– Ofte våkner jeg av å ha veldig vondt i tennene, fordi jeg har presset på dem mens jeg har sovet, forteller Dahl.

Utfordringer som dette er ikke en uvanlige årsak til hvorfor tennene flytter seg, forteller Arild.

Ønsker du konsultasjon for Invisalign?

Fleksibel oppfølging med avtagbare skinner

Etter en konsultasjon, røntgenbilder, 3D-skann og gjennomgang av ønsker, får Carina tilpasset sine første skinner. Gjennom et behandlingsløp byttes skinnene ut hver 10. – 14. dag med en litt strammere skinne. Carina får også noen små, tannfargede klosser limt på tennene, som skal sørge for at skinnene sitter godt.

– Skinnene skal være på 20-22 timer i døgnet, og jo flinkere hun er til å bruke skinnene, jo mer effektiv blir behandlingen forteller tannlegen. Skinnene skal tas ut kun når hun spiser og når tennene skal rengjøres.

Carina Dahl før usynlig tannregulering.
Carinas smil før behandling med usynlig tannregulering

Resultater etter kun et par uker

Etter bare et par uker har Carina vent seg til skinnebruken, og er overrasket over hvordan skinnene nærmest ikke synes og ikke bryr henne i hverdagen.

– Det tok bare en ukes tid før jeg kjente forskjell på bittet, forteller hun. Siden jeg må ta av skinnene hver gang jeg skal putte noe i munnen, blir det også mindre småspising enn før. Og det er jo bra, sier hun og ler.

Komfortabel og effektiv tannregulering

– En av de åpenbare fordelene med å regulere tennene med usynlige skinner er at du også har muligheten til å ta de av ved behov, forteller Arild.

Carinas smil etter behandling med usynlig tannregulering

For Carina har dette vært avgjørende under spillejobber, middagsmøter og intervjuer.

Syv måneder har gått og Carina er hos Arild på Oris Dental Lysaker for siste gang. Hun har brukt skinnene som hun skal og er klar for å ta skinnene av for godt.

– Syv måneder gikk fort, og se på den store endringen! Utbryter Carina i det hun får tatt av skinnene for siste gang.

Les mer om usynlig tannregulering her.

Ønsker du konsultasjon for Invisalign?