Hvordan oppstår snorking?

Når man sover, slapper musklene i de øvre luftveiene av. Dette medfører en innsnevring i luftveien. Luftstrømmen får vevet i drøvel, den bløte gane og ganebuen til å vibrere. Det er denne vibreringen som gir snorkelyden.

Symptomer på snorking

Høylytt snorking kan være slitsomt både for partneren og snorkeren selv. Snorking kan gi urolig søvn og oppvåkning i løpet av natten. Man føler seg derfor trett og uopplagt på dagtid.

Se hvilke klinikker som tilbyr behandling for snorking nederst på denne siden.

Ønsker du å vite mer om dine muligheter rundt tannregulering?

Behandling av snorking

Det finnes ulike måter å behandle plager relatert til snorking:

  • For overvektige kan en vektreduksjon føre til en forbedring. Fett forsvinner fra vevet i luftveiene og gir bedre luftpassasje.
  • Unngå alkohol. Alkohol gjør at musklene generelt slapper mer av og kan både forårsake og forverre snorking eller søvnapné.
  • Stump røyken. Røyking kan gi irriterte slimhinner i luftveiene og slimdannelser som kan gi redusert luftpassasje.
  • Unngå å sove på rygg. Man vil kunne redusere plagene ved å sove på magen eller på siden, da tungen ikke faller bakover og stenger for luftveiene på samme måte.

Om slike tiltak ikke fører frem, kan det være nødvendig med profesjonell hjelp.

  • CPAP-maske. Man sover med en maske som er koblet til en kompressor som skaper et lufttrykk som holder luftveiene oppe.
  • Kirurgiske inngrep. Det kan være et alternativ å fjerne drøvel, betente mandler eller noe av vevet i den bløte gane for å lette luftpassasjen. Såkalt genioplastikk og/eller ortognatisk kirurgi kan også være aktuelle behandlingsmetoder. Formålet er da å føre underkjeven herunder og muskulatur frem for å skape mer plass i luftveiene/svelget for å lette luftpassasjen.
  • Snorkeskinne. Fremstilles av tanntekniker og tilpasses hos tannlegen.

Hva er en snorkeskinne?

En snorkeskinne er en plastkonstruksjon som settes på tennene om kvelden før man sovner. Det finnes ulike skinnealternativer på markedet og skinnens utforming kan påvirke både tilvenningen og effekten.

Det vanligste i dag er at skinnen fremstilles i et samarbeid mellom tannlege og tanntekniker og virker ved at underkjeven skyves fremover slik at luftveiene holdes mer åpne.

Snorkeskinnen sørger for bedre luftpassasje ved å skyve underkjeven fremover og holde luftveiene mer åpne.

Hvem kan bruke snorkeskinner?

De fleste som snorker kan bruke snorkeskinner med godt resultat. Det finnes likevel enkelte begrensninger. Slike skinner kan for eksempel ikke brukes av helt tannløse pasienter.

Om man har en kombinasjon av egne tenner og en delprotese, kan snorkeskinne lages dersom resttannsettet er godt nok. Det er tannlegen som tar denne vurderingen.

Bivirkninger ved snorkeskinne

Etter oppstart med snorkeskinne, vil man kunne føle ømhet i tennene, sårhet i tannkjøttet og økt spyttproduksjon. Ømhet i kjeveledd og tyggemuskulatur kan også forekomme. Det er også en viss fare for at deler av tenner eller fyllinger kan knekke om man bruker snorkeskinne.

Enkelte vil føle at bittet ikke stemmer om morgenen når skinnen tas av. Dette er som regel forbigående, men man ser at mer permanente bittforandringer kan forekomme etter langvarig bruk av skinnen.

Tannleger som tilbyr behandling med snorkeskinne har god kunnskap om søvnmedisin, skinnens virkningsmekanisme og mulige bivirkninger. Diagnostiseringen og behandlingen vil i enkelte tilfeller være et samarbeid mellom tannlege og søvnspesialist.

Les mer om søvnapné her.