Framstilling av en tannbro

Tannlegen sliper og former til nabotennene, som skal fungere som feste for broen. Det tas deretter et avtrykk eller tennene scannes digitalt. De beslipte tennene dekkes så med en midlertidig bro. Etter 1-3 uker er den permanente broen ferdig og kan sementeres fast i munnen. Broens farge og fasong er tilpasset de andre tennene, noe som gir et pent og naturlig resultat.

Hva er en tannbro laget av?

Det finnes flere ulike typer bromaterialer, og disse har forskjellige egenskaper når det gjelder styrke og estetikk. De to vanligste typene er helkeramiske broer (rene porselensbroer) og broer med en innerkjerne av metall med porselen brent utenpå.

Hvor lenge varer en tannbro?

Det er meningen at en bro skal vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan forkorte broens levetid:

Brudd av porselen

  • En bro blir ved tygging utsatt for store krefter. Uheldige belastninger kan over tid føre til at biter av porselenet knekker av. Dette har normalt ingen praktisk betydning og kan i noen tilfeller repareres. Dersom funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det være nødvendig å lage en ny bro.

Karies

  • Det kan ikke bli hull i selve broen. Derimot kan det bli hull i selve tannen i overgangen mot broens kantavslutning. Vanligvis kan slike hull repareres med en fylling, men dersom hullet er stort kan broen løsne eller festetennene knekke. Det vil da kunne bli nødvendig med ny behandling.

Tannsmerter og rotfylling

  • En del tenner med dype hull og store fyllinger kan etterhvert få redusert blodsirkulasjon i nerven. De er derfor mer utsatt for betennelser og infeksjoner som kan medføre tannsmerter. Dette gjelder også tenner som er beslipt og påsatt en bro. For å rotfylle en festetann i en bro, må man borre en åpning gjennom broen og inn til nerven. Åpningen tettes igjen med en fylling etter at tannen er ferdig rotfylt.

Ta godt vare på broen

Når du tar godt vare på tannbroen, vil den vare lengre. For å ta best mulig vare på broen, bør du:

  1. Bruke tannbørste nøye, men skånsomt i tannkjøttskanten slik at tannkjøttet ikke skades og trekker seg tilbake. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor tannbørsten når busten begynner å sprike, og minst hver 3.mnd.
  2. Holde grundig rent også mellom tennene. Bruk tannstikker, tanntråd/superfloss eller mellomromsbørster mellom tennene i broen. Mellomromsbørster kommer i ulike størrelser og brukes på tilsvarende måte som tannstikker, men får med seg mye mer bakteriebelegg og gjør det renere enn hva tannstikker gjør. Tannlegen eller tannpleieren kan finne ut hvilken størrelse du bør bruke.
  3. Unngå småspising mellom måltidene og redusere mengden sukkerholdig kost for å unngå karies i broens festetenner. Skyll også regelmessig med fluorskyll. Fluor styrker tennene og er derfor viktig for forebygging av karies.

Har du flere spørsmål om bro? Bestill time for konsultasjon eller behandling – da vil tannlegen undersøke tennene dine grundig, svare på dine spørsmål og gi deg all informasjon du trenger om tannbro!

Ønsker du å vite mer om dine muligheter rundt tannregulering?