5 tips til å håndtere frykt
Psykologen og tannlegens beste råd.
Innhold
Vi har møtt psykolog ved DPS, Ida Sofie Kløcker Barreth og tannlege med fordypning i odontofobi (tannlegeskrekk) Cesilie Hegna som daglig møter pasienter som kvier seg for tannlegebesøket. Både Hegna og Barreth er enige i at det er viktig å møte seg selv med både respekt og kjærlighet når vi utsettes for frykt og stress. De har samlet sine beste råd når du må håndtere både generell frykt og tannlegeskrekk.
1. Vær ærlig på hva du frykter
Hvis du for eksempel synes det er ubehagelig å besøke tannlegen, er du ikke alene. Hegna forteller at det er fåtallet som gleder seg til tannlegebesøket og at det mye enklere å tilrettelegge for en behagelig opplevelse hvis man kjenner til hva pasienten føler på.
2. Snakk til deg selv som du ville snakket til et barn
Hvis et barn gruer seg til tannlegen og kvier seg for å reise, vil vi møte dem med forståelse og trøst fordi vi vet at de trenger det. Det trenger du også som voksen. Det er ikke bare, bare å håndtere frykt på egenhånd.
3. Ikke overvurder egen “viktighet”
Voksne mennesker har en lei tendens til å overvurdere egen “viktighet”. Skal du for eksempel holde et foredrag, møte dine nye kollegaer for første gang, eller dra til tannlegen for første gang på lenge, er det ikke så nøye om du gjør noe feil. De færreste møter alle livets situasjoner med rak rygg. Skal du for eksempel til tannlegen for første gang på lenge og skammer deg over tannhelsen din, kan du forsøke å huske på at tannlegen ser flere titalls munnhuler i løpet av en uke. De aller fleste pasientene kommer innom fordi tannhelsen ikke er på topp, og uten dårlig tannhelse hadde det ikke vært jobb for tannlegene, så du har ingenting å skamme deg over.
4. Forsøk å legge vekk skammen
Prøv å normalisere symptomene du opplever dersom du vet at du skal møte en situasjon hvor du pleier å oppleve frykt og stress, slik det ikke oppleves like dramatisk og ubehagelig. Dette er en vanskelig øvelse, men kan være en av de mest effektive metodene for å redusere ubehaget. Skam tar mye energi som kan brukes til å jobbe med de andre følelsene.
5. Tro på at dette går fint
En av hovedårsakene til at vi opplever de samme symptomene for frykt enten vi er i reell livsfare eller ikke, er fordi vi ikke tror at det kommer til å gå bra til slutt. Hvis du gruer deg til å gå til tannlegen kan du forsøke å fortelle deg selv at dette går fint, slik at kroppen og systemet forstår at du klarer å håndtere det, og ikke er i livsfare.
Vi har mer på hjertet!
Et begivenhetsrikt første halvår
- Aktuelt
Tannlegens tips til deg som trener
- Aktuelt