Hva er kjeveortopedi?

Kjeveortopedi er et fagområde som omfatter kjeve- og bittfeilstillinger. En kjeveortoped er en tannlege med spesialisering innen kjeveortopedi, altså reguleringsbehandling. En kjeveortoped kalles ofte en reguleringstannlege.

Gjør det vondt å få satt på regulering?

Det gjør ikke vondt å få satt på regulering. Noen kan kjenne litt ubehag når strengen skal festes, men det går fort over.

Hva skjer ved justering av reguleringen?

Det er vanlig med kontroll og justering av reguleringen hver 6. uke. Dette er ikke vondt, men kan gjøre tennene litt ømme utover dagen og noe i påfølgende dager.

Er det noe man ikke kan spise når man har regulering?

Det er lurt å styre unna hard og seig mat. Veldig hard mat kan skade reguleringen, mens seig mat kan være vanskelig å få renset ut. Dette gjelder i all hovedsak godteri, så fortvil ikke, harde grønnsaker er helt ok!

Hvordan pusser man tennene med regulering?

Når regulering er satt på vil man få instrukser i bruk av spesialtannbørster som gjør det enklere å holde tennene og reguleringen ren. Disse produktene kan du få kjøpt hos tannlegen din, eller på apoteket.

Hvis man er ung, må foreldre være med til tannlegen når reguleringen skal justeres?

Etter at reguleringen er satt på er det ikke nødvendig at foreldre er med. Ofte opplever vi at det er enklere å få god kontakt med når foreldre ikke er med.

Hva gjør man hvis en kloss faller av?

Hvis en kloss ramler av er det lurt å kontakte kjeveortopedi. Noen ganger kan det være viktig å få en ny kloss limt på fort, andre ganger kan det vente til neste kontroll, men ring inn og hør.

Får man gulere tenner av å ha regulering?

Noen opplever at tennene blir noe misfarget under behandling, siden det kan være vanskelig å komme til med tannbørsten overalt, men dette fjernes så snart reguleringen er av. Da vil tenne renses grundig, og eventuell misfarging vil forsvinne.

Hva koster det å ha regulering?

Det er vanskelig å gi en pris for regulering av tenner, siden behovene er så ulike. Noen skal endre på både bitt og tannstilling, mens andre skal gjøre mindre tannstillingsendringer. En egenandel på rundt 30.000-40.000 er imidlertid ikke uvanlig.

Hvor lenge må man bruke regulering?

De fleste som får regulering har ofte et behandlingsløp på 1,5-2 år, men dette avhenger helt av behandlingsbehovet, og kan variere fra et par måneder til flere år.

Hva skjer etter man tar av reguleringen?

Etter at reguleringen er tatt av vil det for de fleste være nødvendig med en plate og, eller streng på bakside av fortennene. Dette brukes for å holde tennene på plass slik de blitt regulert. Det vil være ulikt hvor lenge det vil være behov for dette, men for de fleste er det hensiktsmessig med minst 2 år.

Er det noe annet du lurer på om kjeveortopedi hjelper vi deg gjerne. Du finner mye informasjon om tannregulering for både barn og voksne nederst på behandlingssiden under bitt og behandling.

Har du andre spørsmål? Spør oss i vår chat-funksjon, og du vil få svar fra en av våre dyktige behandlere.