Tannskade – dette bør du vite

Kan du huske å ha stanget eller skadet tennene, enten som voksen eller barn? Tennene sitter lenger frem i ansiktet og er mer utsatt enn andre kroppsdeler når du faller eller opplever et sammenstøt. Derfor vil de aller fleste huske en opplevelse hvor tennene har vært i fare for å bli skadet. Men hva er de vanligste skadene og hva kan det vært greit å være obs på?

Hovedårsaken til tannskade

Den vanligste formen for skade på tennene er når pasienten har blitt utsatt for en ulykke, enten et fall, eller at man har dunket tannen inn i noe. Idrettsskader er særlig vanlig, og de som driver med kontaktsport er mer utsatt enn andre. Barn med overbitt er også spesielt utsatt, da en av tannradene sitter lenger frem enn normalt. Dette er greit å være obs på da skadene man får på tennene som barn, også kan påvirke tennene som voksen.

Partytrikset som havner hos tannlegen

Spesialist i periodonti og direktør i Oris Dental, Eirik Salvesen, forteller også at det kommer inn pasienter som har vært uheldige med partytriksene.

– Mange er uheldige og dunker tannen inn i noe hardt som følge av et fall eller lignende, men så har vi også en del tilfeller av de som har forsøkt å åpne en flaskekork med tennene, eller som har utfordret tannen ved å tygge på noe hardt. Dette kan absolutt skade tennene, spesielt om du har en tann med fylling.

En tann med fylling er mer utsatt

I julesesongen forteller han at det dukker opp tenner som har vært utsatt for ribbesvor og ikke har tålt trykket.

– Spesielt en tann med store fyllinger i midten er mer utsatt, fordi delene av tannen står på egenhånd. Dersom du ikke kjenner noe ubehag når du spiser harde gjenstander, er det som regel ikke farlig, men det kan være greit å være oppmerksom på det. Hvis du ber om en grundig gjennomgang av alle tenner med fyllinger neste gang du besøker en av klinikkene, kan du få en oversikt over hva som eventuelt innebærer risiko, så du kan unngå krisesituasjoner og slippe å reise hjem fra feirer eller oppsøke tannlegevakten.

Røntgenbildene er avslørende

Enkelte skader kan skape synlige skader på tennene i form av misfarging eller hakk. Ikke alle skader er like plagsomme, men det er alltid lurt å følge opp med et røntgenbilde når du skal innom på den årlige tannsjekken. På røntgenbildet kan tannlegen fort oppdage om roten på tannen er skadet eller frisk, og deretter vurdere videre behandlingsløp.

Tilbaketrukket tannkjøtt

Dersom pasienten har hatt betennelse i tannkjøttet over lengre tid kan dette også føre til skade og tilbaketrekking av tannkjøttet. Tilbaketrukket tannkjøtt høres kanskje ikke så farlig ut, men den delen av tannen som dekkes av tannkjøtt har ikke emalje og er derfor mer sårbar for syre og slitasje. Én av to nordmenn opplever en eller annen form for sykdom i tannkjøttet i løpet av livet.

Her kan du lese mer om hvilke konsekvenser sykdom i tannkjøttet kan ha for munnhelsen din.

Større synlige skader

Oris Dental samarbeider med flere idrettsorganisasjoner hvor utøverne er spesielt utsatt, som for eksempel ishockeysporten. Visste du at en hockeypuck kan fyke over isen i 170 km/t? Da kan du tenke deg hvor hardt det smeller, og hvor viktig det er at tennene til utøverne alltid er under tett oppfølging, og godt beskyttet i kamp og trening for å unngå større konsekvenser.

Dersom du skader tennene og de endrer farge som følge av et slag, behøver det ikke å være problematisk, så lenge roten er frisk. Denne typen misfarging kan man ofte behandle med bleking fra utsiden og inn. Er tannens rot skadet og tannen må rotfylles, vil oftest en bleking utføres fra innsiden og ut.Dersom tannen har større skade kan man vurdere å lage en fasade eller krone, men dette er siste utvei i og med at dette krever at man også fjerner noe av tannen.

Her kan du lese mer om tannbleking hos tannlegen.