Permanent skade

De vanligste syre-synderne er brus, juice og sportsdrikker, sitrusfrukt og syrlig smågodt. Sur mat og drikke har lav pH som skader tennene og skaper ubalanse i munnen og angriper tannemaljen, hinnen som beskytter tennene.

– Emaljen på tennene er tynn, og stadige angrep av syre sørger imidlertid for at emaljen kan gå i oppløsning. Kalsium og fosfat blir trukket ut og gjør tannen tynnere, og dermed mer følsom og sårbar, forteller tannlege Markus Mollandsøy, og fortsetter:

– Har du først ødelagt emaljen, vokser den ikke tilbake. Uten emaljens beskyttelse er det mye mer sannsynlig å få hull i tennene. Syreskader er derfor spesielt ødeleggende for unge mennesker, som skal leve et langt liv uten emaljens beskyttelse.

Tannlege Markus Mollandsøy ved Oris Dental Indre Arna

Konstant syreangrep

Ønsker du å beskytte tennene mot syreskader handler det imidlertid ikke bare om hva du får i deg, men også hvor ofte du inntar syrlig mat og drikke som forstyrrer pH-balansen i munnen.

– Da brusflaskene fikk skrukork ble syreskader på tennene våre et alvorlig samfunnsproblem. Skrukorken gjør det enkelt å nyte brus og juice litt og litt, og utsetter tennene for stadige sukker- og syreangrep. En munnfull med brus hvert tiende minutt gjør at tennene bades i syre kontinuerlig, i tillegg til sukkeret leskende drikker ofte inneholder.

Tegn på syreskade

For å forhindre alvorlige skader på tennene, er det viktig å oppdage de vanlige symptomene så tidlig som mulig. Typiske tegn på syreskader er blant annet ising, tynnslitt emalje, gule flekker og matt overflate på tennene.

Forhindre syreskader på tennene slik:

  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Kutt ned på brus, juice og andre syreholdige drikker. Hyppig inntak med korte tid mellom er mest skadelig.
  • Inntak av mat sammen med syrlig drikke gir et mildere syreangrep.
  • Ta en tyggegummi etter inntak av syrlig mat eller drikke. Dette stimulerer spyttproduksjonen slik at pH-verdien i munnen øker raskere og syreangrepet blir kortere. 
  • Bruk sugerør dersom du skal drikke sure drikker. Da får væsken mindre kontakt med tennene.
  • Skyll munnen med vann hvis du har drukket eller spist noe syrlig.
  • Skyll munnen regelmessig med fluor. Det styrker emaljen og forebygger syreskader.

Usikker på om du har syreskader på tennene? Bestill en undersøkelse hos oss.