Ninas tannhelsestatus
Nina er munntørr og har tidvis vondt i tenner og kjeve. Hun var usikker på om det var noe å bekymre seg for, så hun tok en status-sjekk.
Innhold
En fredag morgen sitter Nina i venterommet på Oris Dental Aker Brygge. Det spilles av rolig musikk, mens hun snurrer forsiktig frem og tilbake i en behagelig lenestol, og fyller ut et helseskjema.
– Nina?
Det er tannlege Stian Kanestrøm som spør, og tar henne med inn på behandlingsrommet.
Nina har bestilt Min Tannhelsestatus for å ta en omfattende statusjekk av hele munnhulen og kjevene.
– Det er godt å vite om det er noe jeg kan gjøre noe med, eller om jeg ikke trenger å bekymre meg. – Nina
Min tannhelsestatus er en grundig undersøkelse som skal gi et totalbilde av hvordan det står til med munnhelsen, hvor nærmest symptomfrie sykdommer som tannkjøttbetennelse, infeksjon i kjeve, cyste eller rotbetennelse kan avdekkes.
Til forskjell fra en vanlig rutineundersøkelse vil Min tannhelsestatus gi en mer omfattende diagnostikk av hvordan din munn- og tannhelsesituasjon er akkurat nå.
Det er nok underkommunisert hvor stor påvirkning munnhelsen har på den totale helsen.
Stian Kanetrøm
En grundig undersøkelse
Nina setter seg i tannlegestolen og forteller om helse, medisinbruk, vondter og bekymringer. Hun har lenge bekymret seg for om hun kan ha symptomer på kjevenekrose.
– Det er nok underkommunisert hvor stor påvirkning munnhelsen har på den totale helsen. Det er mye som kan oppdages ved å ta en skikkelig titt inn i gapet, forteller Kanetrøm.
Med helsehistorikken på plass er det tid for røntgenbilder. Først en OPG, et panoramarøntgen eller kjeverøntgen som det også kalles. Her skannes begge kjever for å gi et helhetlig bilde av hele munnhulen.
Tilbake i tannlegestolen viser Kanestrøm røntgenbildet på skjerm og forteller hva han ser mens han tar en klinisk undersøkelse av munn og tenner. Han ser og kjenner på tenner og tannkjøtt. Det er gamle fyllinger, en tann som mangler og visdomstenner som er borte.
– Men ser her, denne vil jeg gjerne ta en nærmere titt på.
Stian peker på en svak skygge på en tann.
– Denne tror jeg kanskje bør rotfylles. Vi tar et røntgenbilde av den.
Antagelsen stemmer.
– Noen kommer fordi de vet at noe er galt, andre vil bare få bekreftet at det ikke er noe galt. – Stian Kanestrøm, Oris Dental Aker Brygge
Hvem er Min tannhelsestatus for?
– I utgangspunktet er denne sjekken for alle. Men jo eldre man blir, jo større er slitasjen og sannsynligheten for skade, sykdom og infeksjoner, forteller Kanestøm, før han føyer til
– Men går du regelmessig til tannsjekk, og ikke plages med ubehag er det lite sannsynlig at vi vil finne noe her som ikke tannlegen din har oppdaget over tid.
Opplever du derimot ømhet, blødning eller ubehag i tenner og kjeve, eller blør du lett fra tannkjøttet? Dette er symptomer det kan være lurt å følge opp.
– Det er ikke uvanlig at pasienter som skal foreta større operasjoner, eller begynne på enkelte nye medikamenter blir bedt om en statussjekk for å forsikre seg om at det ikke er infeksjoner eller infeksjonsfare i kroppen, som kan være uheldig for behandling eller helsen, opplyser Kanestrøm.
Rapport
Undersøkelsen er ferdig. Nina slapper av i stolen, mens tannlegen taster inn funn og potensielle konsekvenser, anbefalte tiltak til hjemmehygiene og behandling, henvisning til spesialist ved behov og et kostnadsoverslag på det hele. Nina reiser seg fra stolen og får den rykende ferske rapporten med seg i hånden. En full statusoversikt over tann- og munnhelsen. Ninas tannhelsestatus.
– Dette er ganske så fantastisk! Jeg fikk se at alt var ok. Jeg har bekymret meg lenge for om jeg har kjevenekrose, men nå fikk jeg se, svart på hvitt at alt var bra! – Nina
Hvorfor ta Min Tannhelsestatus
- For å få en statussjekk
- For å bekrefte at alt er ok
- For å se nærmere på noe som er galt
- For å bekrefte at kroppen ikke har
- Før større operasjoner eller før du begynner med enkelte medisiner der infeksjoner kan være uheldig for din helse eller behandling.
Min tannhelsetatus kan deles inn i tre deler
- En hyggelig, informativ samtale med behandler, for å kartlegge helsetilstand og eventuell medisinbruk.
- Røntgenbilder av tenner, tannrøtter, kjeveben for å avdekke eventuelle betennelser eller infeksjonstilstander.
- Undersøkelse av munnslimhinne, tunge, tenner og støttevev, med instruksjon i god munn- og tannstell.
Vi har mer på hjertet!
Behandling av periodontitt, dette kan du forvente av oppfølging
- Aktuelt
Derfor er det anbefalt å ha fast tannlege
- Aktuelt