Når tannpussen blir et slit
Finnes det en sammenheng mellom depresjon og munnhelse?
Selv om det kanskje ikke er tydelig ved første øyekast, er det viktig å forstå den nære forbindelsen mellom mental helse og fysisk velvære. Depresjon, en tilstand som påvirker mange av oss, kan ha omfattende konsekvenser for vår munnhelse, som kan få ringvirkninger for hele kroppen.
Depresjon er en psykisk helseutfordring som kan påvirke både vår emosjonelle tilstand og kropp på ulike måter. Et aspekt ved depresjon som ofte blir oversett, er hvordan den kan påvirke munnhelsen. Blant annet, så foreslår nyere forskning på munnsår en genetisk link mellom depressive symptomer og munnen. Selv om denne forskningen er på et tidlig stadie, kan den gi et lite innblikk i forståelsen av den dype koblingen mellom humør, særlig depresjon og munnhelse.
Fire typer påvirkning – depresjon og munnhelse
Helt konkret, så er det fire måter depresjon kan påvirke våre tenner og tannkjøtt på:
- Nedsatt munnhygiene: Når noen kjemper med depresjon, kan det føre til at de mister interessen for selvpleie, inkludert tannbørsting og tanntråd. Dette kan resultere i dårlig munnhygiene og økt risiko for tannproblemer som karies og tannkjøttsykdom.
- Endret forhold til mat: Mennesker som opplever depresjon kan også oppleve forandringer i spisemønsteret sitt. Noen kan miste appetitten og gå ned i vekt, mens andre kan søke trøst i matvarer som kan gjøre verre skade på tennene. Hyppig inntak av sukkerholdig mat eller drikke kan ikke bare øke risikoen for karies, men topper også blodsukkeret ditt, som kan forverre depresjonssymptomer.
- Tannklemming og gnissing: Dessverre er det ofte sånn at depresjon ofte henger tett sammen med angstlidelser, noe som kan utspille seg i for eksempel tannklemming eller gnissing (bruxisme), som over tid kan føre til slitasje, smerter, og til og med skader på tannkjøttet.
- Unnvikelse av tannlegetimer: Depresjon kan føre til likegyldighet og unnlatelse av avtaler som føles for tunge, også tannlegebesøk. Kanskje spesielt hvis man har slitt over lengre tid, og skammer seg over at munnhygienen har blitt nedprioritert. Dette kan medføre at tannproblemer forblir ubehandlet og forverres over tid
God kommunikasjon
Tannlege Stian S. Kanestrøm er opptatt av at pasienter som lider av depresjon og dårlig munnhelse skal føle seg komfortable i møte med tannlegen, uansett hvor omfattende tilstanden har påvirket munnhelsen deres.
– Når vi møter en pasient som er deprimert, er det viktig at de kan stole på at vi vil dem vel, og at de kan få innføring i hvordan munnhelsen er en integrert del av deres generelle velvære. Her i Oris ønsker vi å tilby støtte som kan gå utover bare tannbehandlingstimen. Gjennom vårt samarbeid, skal vi ikke bare ta vare på deres smil, men også lytte, forstå og tilby omsorg på veien til bedring. Sammen kan vi skape et positivt skritt mot bedre munnhelse og forhåpentligvis økt livsglede, sier han.
De små tingene
Depresjon påvirker oss på mange måter, men heldigvis er det ting man kan gjøre, som ikke trenger å være så omfattende, spesielt hvis man husker at det er lov å bare få til deler av det. Det er ikke alltid lett å få til alt, men for eksempel er ett minutt med tannpuss bedre enn ingenting. Hvordan kan du ta vare på tannhelsen din og deg selv, når det kanskje er det siste en har lyst til, eller orker?
- Gi deg selv omtanke: Husk å vise omsorg for deg selv, også i små handlinger som tannpuss. Selv om det kan være vanskelig, kan det hjelpe deg å føle deg litt bedre. Om to ganger om dagen føles overveldende, så er én gang bedre enn ingen.
- Spis nærende mat: Prøv å opprettholde et balansert kosthold og unngå overdreven inntak av sukkerholdige mat- og drikkevarer som kan gi økt sjanse for karies, eller syreskader.
- Søk hjelp og støtte: Depresjon er en alvorlig tilstand som krever omsorg og støtte. Ikke nøl med å nå ut til en helsepersonell eller en venn hvis du trenger hjelp. Det er alltid noen som bryr seg om deg.
- Tannlegebesøk: Selv om det kan føles overveldende, prøv å opprettholde regelmessige tannlegebesøk. Dette kan hjelpe deg med å oppdage og behandle tannproblemer i tide, og tannlegen din kan gi deg råd for hvordan du best kan ta vare på tennene dine når det stormer som verst.
Det er viktig å huske at depresjon er en utfordrende prøvelse, men du er ikke alene. Vær tålmodig med deg selv, og ta så godt vare på tannhelsen din som du klarer. Smilet ditt er verdifullt, og det er verdt å ta vare på selv når dagene føles tunge.
Kontakt oss gjerne dersom du trenger hjelp, vi er her for deg.
Vi har mer på hjertet!
Et begivenhetsrikt første halvår
- Aktuelt
Tannlegens tips til deg som trener
- Aktuelt