Fokus på god tannhelse bør lages som en rutine helt fra barnet får sin første tann. Men for barn kan tannstellet fort bli kjedelig, og derfor er det viktig å gjøre det til en positiv opplevelse.

Først og fremst er det ingen fasit for hvor lenge en tannpuss skal vare, men det anbefales å pusse i rundt to minutter; ett minutt oppe og ett minutt nede. Det er viktig at barnet får en fast rutine som kan følge dem livet ut. Sørg for at alle sider av tannen pusses, og når tennene står tett, at du bruker tanntråd for å få det rent mellom tennene.

Her er et par tips til hvordan du skal få med deg barna på pusseleken:

  • Syng en sang til barna mens du pusser. Dette kan avlede barnet fra selve pussingen, og barnet ditt vet at det er over når sangen er ferdig.

  • Fortelle barnet ditt hvorfor det er viktig å pusse tennene og bruke tanntråd. Fortell at det er viktig å holde munnen frisk, akkurat som vi prøver å holde resten av kroppen frisk. Dette kan motivere barnet ditt.

  • Gi ros  og gi en premie etter hver tannpuss. Premien kan for eksempel være et klistermerke.

  • La barna få pusse litt selv først, slik at barnet opplever mestringsfølelse.

  • La gjerne små barn få leke med en tannbørste. Da blir de vant til den og man ufarliggjør tannpussen.

  • Alle barn i Norge får gratis tannbehandling ut året de fyller 18. De fleste blir kalt inn til Den offentlige tannhelsetjenesten første gang det året de blir 3 år. Følg opp innkallingene, og gi barnet et godt grunnlag for god tannhelse hele livet.