Når han fikk se sine nye tenner hos tannlegen

Etter å ha smilt med lukket munn nesten hele livet, tok Anders Straume (42) grep. Da han så sine nye tenner hos tannlegen, i speilet for første gang, følte han like mye irritasjon som lettelse.
– Hvorfor har jeg ikke bare gjort dette før?

Straume, som selv jobber i tannhelsebransjen, var 10 år da han slo ut fortennene. Etter det ble det aldri helt bra. Han fikk et stort mellomrom mellom tennene, og de var misfarget.

– Etter hvert lærer du deg jo å leve med de skavankene du har, og du tenker mindre på det. Men det har alltid ligget der og murret i bakgrunnen, sier Straume.

Alltid sur på familiebilder

Straume forteller at han laget seg mekanismer for å unngå å vise frem smilet sitt. Andre han har snakket med, kjenner seg godt igjen.

– Du passer på når du smiler, at du ikke smiler med tenner. Ler du mye, så kommer det opp en hånd. Alle som ikke er fornøyd med smilet sitt, sier det samme. Du gjemmer problemet i stedet for å konfrontere det, forteller han.

Først da han fikk barn, ble vanskelig å stue det vekk. Barns brutale ærlighet ble en jevnlig påminnelse.

– Men mest av alt merket jeg det på alle bildene jeg tok med dem. På familiebilder skal du liksom smile ordentlig, og jeg ser i etterkant at jeg alltid så surere ut enn jeg var.

– Du passer på når du smiler,
at du ikke smiler med tenner.

Finn ut av hvordan vi kan hjelpe deg

Få den informasjonen du behøver for å komme i gang!

Bestill en uforpliktende konsultasjon i dag.

Tannlegen sa: Dette bare fikser vi

Det var under en middag at temaet om inngrep dukket opp. Straume nevnte at han ikke var fornøyd med smilet sitt. Ved siden av satt en bekjent som er tannlege. «Det der er ikke noe å tenke på. Dette bare fikser vi», var den klare beskjeden.

– Da forstod jeg at dette egentlig ikke var noen big deal. Jeg hadde gjort en liten greie til en stor greie. Tannleger ser jo dette hver dag. At han avdramatiserte det på den måten, er nok grunnen til at jeg sitter her i dag og kan smile med senka skuldre, forteller Straume.

Han bestemte seg i praksis allerede da. Det eneste var det økonomiske. Var dette riktig å bruke penger på?

– Jeg spurte meg selv om det var egoistisk å gjøre dette nå. Det er jo alltid noe annet å bruke penger på. Skal vi ikke heller kjøpe ny sofa?

Tannlegen holder opp en fargepalett foran tennene til Anders, for å finne riktig farge til nye tenner.

Et annerledes regnestykke å investere i nye tenner hos tannlegen

Han gikk noen runder med seg selv, men innså etter hvert at dette ikke bare kunne måles opp mot andre investeringer.

– Smilet mitt er noe jeg har tenkt og brukt litt energi på hver eneste dag siden jeg var 10 år. Om jeg begynner å legge sammen den energien, ble det plutselig et opplagt valg. Til sammenligning har jeg ikke brukt mange kalorier på å bekymre meg over en litt slitt sofa.

Deretter kom det praktiske. Han skulle få helt nye tenner hos tannlegen – ville det være en vanskelig prosess?

– Jeg lurte jo på om det ville bety mange tannlegebesøk. Jeg har en travel hverdag. Må jeg ta ut ferie for å gå uten tenner i flere dager? Men vi la opp et løp, og det hele var gjort på tre dager. Ett tannlegebesøk på tirsdag, og ett på torsdag, og i mellomtiden fikk jeg midlertidige erstatninger, sier han og legger til:

– En halvtime etter operasjonen på torsdag var jeg i et videomøte – med nye tenner. Alt var i det hele tatt mye mindre dramatisk enn jeg trodde.

Anders smiler bredt for å vise frem de nye tennene sine. Han er meget fornøyd med resultatet av nye tenner.

Nye tenner som så naturlige ut

– For en idiot du har vært

Da Straume så seg selv i speilet for første gang etter operasjonen, var det to tanker som slo ham.

– Den første var at jeg hadde vært en idiot som ikke bare gjorde dette for lenge siden. Jeg hadde gått et halvt liv og kastet bort energi på noe som var så lettvint å få gjort noe med. Den neste tanken var at det faktisk så ut som ekte tenner.

Han medgir at det antakelig var kona som bekymret seg mest for at det skulle se «fake» ut. Selv hadde han vært klar på at han ikke ville ha et lysende hvitt Hollywood-smil. Men ville han fremdeles se ut som seg selv?

– Kona ble i alle fall like fornøyd som jeg ble. Det ser helt naturlig ut. De har lagt inn små karakteristikker som gjør at det på alle måter ser ut som vanlige tenner.

asd

Funksjon og estetikk med nye tenner hos tannlegen

– En følelsesmessig sterk ting

Eirik Aasland Salvesen, tannlege ved Oris Dental og spesialist i periodonti, sier at det er et viktig kulturelement i spill. Nordmenn flest, som Anders Straume, har et sunt forhold til funksjon og estetikk for sine tenner.

– Vi pleier å spørre nye pasienter om de vil at folk skal gratulere dem med nye tenner. Svaret er nesten alltid nei, sier han.

Som tannlege er han opptatt av at folk skal være bevisst på hva de ønsker av tennene sine. For noen er det nok bare å kunne tygge ordentlig.

– Dette er individuelt, det er noe med smilet. Det er viktig for oss, det er en følelsesmessig sterk ting som påvirker sosialisering og vårt møte med andre mennesker. Derfor er det viktig at de som ikke er fornøyd med smilet sitt, blir tatt på alvor.

Smilet påvirker førsteinntrykket

En som tok Straume på alvor, var Paul Arne Hordvik – tannlegen som avdramatiserte inngrepet den gangen rundt middagsbordet. Han er spesialist i protetikk ved Oris Dental i Bergen, og tok selv jobben med å gi Straume et nytt smil.

– Smilet ditt er på mange måter signaturen din. Det påvirker førsteinntrykket du gir, og er i tillegg et tegn på god helse. Reaksjonen Anders hadde, ser vi hele tiden. Folk angrer på at de ventet så lenge.

Han tror mange sitter litt på gjerdet på grunn av det økonomiske, og fordi de ikke er sikre på hvordan resultatet blir.

– Det er helt avgjørende for oss at du aldri får noen overraskelser, hverken når du ser resultatet eller regningen. Overslag får du etter konsultasjon, og vi scanner og lager plastmodeller du kan gå med i noen dager. På den måten kan du føle på og prøve ut hvordan dette blir. Det er uansett ingen grunn til ikke å sjekke mulighetene dine, sier han.

Smiler mer med nye tenner

I dag tenker ikke Straume på tennene sine. Borte er den lille stemmen som alltid gjorde ham vàr på hva andre la merke til.

– Noe jeg har fått høre av de rundt meg, er at jeg er blidere nå. Jeg vet ikke om jeg faktisk er gladere, men jeg viser det i alle fall bedre. Stoppmekanismen er borte. Jeg smiler mer. Ikke bevisst, men jeg bare gjør det.

For Straume handlet dette mer om sosial enn medisinsk helse. Og han kommer igjen tilbake til familiebildene.

– Det er fremdeles der det blir mest åpenbart for meg, bare på en positiv måte. Jeg ser at jeg smiler med hele ansiktet nå. Jeg smiler med øynene, sier han og avslutter:

– Endelig har jeg fått et smil som føles ekte.

Gjenopprett et naturlig smil

Få en uforpliktende konsultasjon hos en av våre tannleger, fra Norges sterkeste fagmiljø innen tannhelse.

Dine tenner er vår lidenskap!