1

Jeg er 26 år og trenger en en tannundersøkelse. Lurer på om jeg får dekket noe igjennom Helfo?

Se svar

Hei hei, Marin!

En vanlig undersøkelse gir nok ikke noe rett til refusjon fra Helfo. Men om man faller inn under en av de 15 stønadspunktene kan det være noe refusjon. 

Det er opp til behandlende tannlege å vurdere om vilkår for stønad fra Helfo er indisert.

Fra 1. januar 2023 har unge voksne fra det året de fyller 21 år, til og med det året de fyller 26 år, rett til et utvidet fylkeskommunalt tannhelsetilbud. 

Dette tilbudet innebærer at de betaler 50 prosent av fylkeskommunens egne takster for tannbehandling.

I de fleste fylkeskommuner må man gå til en offentlig klinikk for å få dette tilbudet. Går man privat får man normalt ikke denne støtten. Men det er ulike ordninger i fylkeskommunene.

Anbefaler deg å sjekke i din bostedskommune.

2

Jeg må trekke en jeksel og en visdomstann som har sprukket og er vond. Jeg gruer meg skikkelig til å gå til tannlegen og lurer på om dette kan gjøres på én time, eller om jeg må tilbake flere ganger? Jeg må nok ha beroligende før jeg kan gjøre noe med tennene.

Se svar

Hei Camilla! 
Det vil være teknisk mulig å gjøre dette på ett besøk, men det er ikke sikkert tannlegen vil anbefale det. Dette må vurderes av en tannlege, etter en klinisk undersøkelse med røntgenbilder. Vi vil anbefale at du bestiller en konsultasjonstime for å få en vurdering og planlegge behandlingen. Fortell om ditt ønske om samlet behandling, så kan du høre du hva tannlegen tenker om det.

3

Hei! Jeg har blitt henvist for å operere ut en visdomstann, fordi den bare kommer halveis ut, og har blitt betent. Hva innebærer det å operere ut en visdomstann? Jeg er redd og har mye angst, hva kan de gjøre med det?

Se svar

Hei Lea!
For deg som er redd, snakker tannlegen med deg på forhånd om hva som skal skje. Fremgangsmåte varierer mtp. hvordan tannen ligger i kjeven. Avtal gjerne hva dere gjør hvis du får et angstanfall underveis. Hvis både du og tannlegen er forberedt på at dette kan skje, og er enige om hva som skjer om det kommer, kan det føre til at man lettere klarer å roe seg ned med hjelp fra tannlegen, og man fortsetter med godt samarbeid til tannlegen er ferdig. Hvis dette virker umulig, har vi god erfaring med premedisinering. Da får du en beroligende tablett i forkant. Hvis dette også virker umulig, har vi mulighet til å operere i narkose. Uansett er det lurt å ta en samtale med tannlegen som skal utføre tanntrekkingen, for å kartlegge hvordan dere skal få til dette sammen. Lykke til!

4

Hvilke medikamenter gir dere til pasienter med panikkangst og tannlegeskrekk?

Se svar

Hei Tore! Vi tar alltid en prat med pasienten før vi gir beroligende. Ofte kan engstelsen løses bedre på andre måter, men dersom man sammen ser at beroligende er det beste alternativet er det stort sett Valium eller Midazolam som gis. Pasient må imidlertid ha med følge ved bruk av Midazolam.

Vi anbefaler at du ringer tannlegen og tar en prat før du booker time. På den måten kan dere sammen legge opp et behandlingsløp som ivaretar deg og dine behov på best mulig måte. Lykke til!

5

Jeg har skikkelig nåleskrekk. Kan jeg få lystgass istedet for sprøytebedøvelse?

Se svar

Hei Stine!
Lystgass er beroligende, men ikke bedøvende. Så selv med lystgass, eller andre beroligende medikamenter anbefaler vi bedøvelse ved behandling som trenger det. 

Det er ikke uvanlig å være redd for sprøyta, så dette er noe behandlere har blitt gode på å håndtere. 

Vi anbefaler at du tar kontakt med tannlegen din og informerer om at du engster deg for selve bedøvelsen, da kan tannlegen ta seg ekstra god tid, kanskje smøre på bedøvende krem, og eventuelt jobbe litt med eksponeringsterapi. 

Vi kan også anbefale digital bedøvelse. Disse apparatene har svært tynn kanyle, og doserer bedøvelsen sakte, slik at man knapt kjenner noe. Spør etter The Wand eller QuickSleeoer.

Lykke til! 

6

Jeg mangler tenner som må erstattes, men implantatbehandling skremmer meg, og bro er ikke mulig. Hva kan jeg gjøre?

Se svar

Hei, Maren!
Det hadde kanskje vært fint å få snakket med en tannlege for å utforske hva det er ved implantatbehandling som skremmer deg?  Vi opplever ofte at pasienter er redde for det ukjente, gjerne forsterket av historier fra andre som ikke nødvendigvis kan relateres til deg. 

Vi vil anbefale deg å ta en undersøkelse hos en tannlege som kan fortelle deg mer om implantatbehandling. Ofte opplever vi at skepsisen mot implantatbehandling forsvinner etter en prat med god informasjon.

Hvis du likevel ikke ønsker å sette inn et implantat er det mulig å erstatte tapte tenner med en avtagbar protese. Det er imidlertid viktig at avgjørelser som dette tas på riktig grunnlag, sammen med tannlegen.
Lykke til!

7

Jeg fikset en ødelagt fylling for tre dager siden, er det vanlig å fortsatt være øm i/rundt tannen når jeg spiser?

Se svar

Det er helt normalt at tannen kan være "tygge-øm" en god stund etter behandling. Prøv gjerne å bite forsiktig samment og kjenn etter om alle tennene møtes samtidig, eller om den behandlede tannen treffer de andre tennene først. Om det siste er tilfelle bør det nok en liten justering til. Hvis ikke vil dette gå seg til.

8

Jeg har en venn som åpenbart ikke har vært hos tannlege på mange år, og antageligvis skammer seg og ikke vil snakke om det. Hvordan skal man ta opp tema på en ok måte?

Se svar

Hei Lill!
Takk for et fint spørsmål. Dette er vanskelig, og gjelder nok mange. Her mener vi det er veldig viktig å ikke virke bebreidene. Mange kommer til tannlegen og skammer seg over at de ikke har kommet før. Da er det viktig å påpeke at det viktige er at de oppsøker den hjelpen de trenger nå, og at tannlegen bare gjør jobben sin, og vil hjelpe, uansett hvordan situsjonen er.

Noen ganger kan det enkle være det beste - å gå rett på sak å spørre om det er lenge siden han/hun har vært hos tannlegen. Eller så kan du bringe temaet på banen ved å spørre hvilken tannlege vedkommende går til, i håp om å få i gang en prat om temaet. Da vil kanskje årsaken til at det er lenge siden komme opp. 

Uansett hvordan dere kommer i prat er det viktig å ha en plan for hvordan du kan hjelpe han/henne med å komme seg til tannlegen. Kanskje sjekke om det er tannleger som er gode på tannlegeskrekk i området, og tilby å være med han/henne og være støttende gjennom prosessen. 

Oris Dental har nylig lansert en plattform - TRYGG - med mye god informasjon spesielt utviklet for de som engster seg for å gå til tannlegen. Her er det filmer og temaer det er mulig å se sammen, eller snakke om.

Så lenge man formidler at man ønsker å hjelpe, og kommer med en mulig løsning på problemet som viser respekt for utfordringene tror vi vennen din vil skjønne at dette er gjort av omsorg. Lykke til!

9

Har dere nedbetalingsordning ved kostbare behandlinger som implantat?

Se svar

Hei Helene!
Vi tilbyr betalingsløsninger ved flere av våre klinikker. Hør med din klinikk hvilke løsninger du kan velge mellom. Finn din lokale klinikk her.

10

Jeg har ikke vært hos tannlegen på fem år, så jeg synes det rett og slett er litt flaut å komme. Men siden det er så lenge siden føler jeg at jeg virkelig har behov nå. Jeg har egentlig aldri vært redd for å gå til tannlege, før nå. Jeg tror grunnen er at jeg har veldig ømfintlige tenner så jeg gruer meg selv til tannrens. Er dette noe tannlegen vil ta hensyn til? og er det flaut å komme til tannlegen når det har gått såpass lang tid?

Se svar

Hei Mari!
Så bra du tar kontakt med oss! Daglig har vi pasienter som ikke har vært hos oss på lenge, enten fordi de ikke ser behovet for å gå til tannlege før det oppstår ubehag, eller fordi de har ulik grad av tannlegeskrekk, og har utsatt tannlegebesøket i flere år, kanskje flere tiår. Dette er pasientens valg. Tannlegen vil anbefale å komme til jevnlig kontroll for å forhindre problemer i stedet for å fikse dem, men igjen er det bare en anbefaling. Tannlegens jobb er å hjelpe pasienten med tannhelsen, uansett hvordan situasjonen er. 

Ring ditt lokale tannlegekontor og informer om isingen ved bestilling av time så vil de så klart ta hensyn til dette. Å fortelle tannlegen at dette er noe du gruer deg til gjør det mye enklere for tannlegen å behandle deg "rett", og gi deg den tiden du trenger. 

Det skal ikke være flaut å komme til tannlegen uansett tilstand på tennene. Dette er deres jobb, og alt tannlegen ønsker er å hjelpe deg med ditt behov.

11

Jeg har to jeksler som har midlertidig fylling som nå må fikses. Jeg vet disse trenger rotfylling og krone, som jo koster litt. Jeg har hatt bulimi de siste 30 årene, som følge av emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse. Jeg lurer derfor på om jeg har rett på støtte fra Helfo til denne behandlingen?

Se svar

Hei Lena! Bulemi i seg selv er ikke refusjonsberettiget, uavhengig om det er en konsekvens av en annen diagnose. Men det er mange faktorer som kan avgjøre om du kan motta støtte. Vi vil derfor anbefale deg å forhøre deg med en tannlege som kan få hele historien, og se på tennene dine. Lykke til.

12

Er det farlig å bleke tennene? Hva er fordelen med å bleke tennene hos tannlege og ikke hos hudpleier?

Se svar

Det er ikke farlig å bleke tennene om man gjør det på en forsvarlig og trygg måte. Det vil si at man må ha undersøkt tennene først og være sikker på at tennene er friske nok til å bleke. Man må også bruke trygge materialer og trygge fremgangsmåter.

I EU er det kun tannleger som har lov til å selge blekemidler sterke nok til å gi en god effekt på tennene.

Om man har hull i tennene som blekes, fyllinger som ikke er tette eller andre problemer med tennene, kan man i verste fall få skader på tannens nerve og måtte rotfylle disse i etterkant.


13

Hva er forskjell på tannpleier og tannlege?

Se svar

En tannlege har studert 5 år (mastergrad) og tannpleier 3 år (bachelorgrad). Tannleger reparerer tenner, mens tannpleieren har hovedfokus på å forebygge tannsykdom. Tannpleiere er svært gode på å følge opp tannkjøttsykdom og behandle dette, ofte i samarbeid med spesialist.

Begge kan gjøre undersøkelser og diagnostisere de fleste tilstander i munnhulen, men oftest er det bare tannlegen som kan behandle disse.

Les mer om tannpleierens oppgaver her.


14

Vond smak i munnen. Hva skyldes det?

Se svar

Vond smak i munnen skyldes som oftest av at det ikke er helt rent. Bakteriene i munn lager svovelgasser som kan gi både ekkel smak og vond lukt. Puss tennene godt to ganger om dagen, bruk tanntråd, tannstikker e.l. og gjerne børst tungen. Om den vonde smaken ikke forsvinner, er det lurt å kontakte tannlege eller tannpleier for å se hva årsaken kan være.

Les mer om tannpleie her.

15

Det er vanskelig å gape. Hva skyldes det?

Se svar

Gapesperre, eller trismus, kan ha mange forskjellige årsaker. Det er umulig å si hva som er årsaken uten å undersøke deg.

16

Hvor mange ganger må jeg komme for å gjøre en rotfylling?

Se svar

Dette varierer endel, men oftest to ganger. En gang for å rense ut tannen og en gang for å rotfylle. Oftest venter man en til to uker mellom disse behandlingene. Noen ganger må man ha fler behandlinger om det er en «vanskelig» tann, og andre ganger kan det gjøres bare på en time.

17

Det ble lagt inn en veke da jeg opererte visdomstanna. Når skal jeg fjerne den?

Se svar

Vanligvis skal den fjernes etter 3 dager, men det kan variere. Tannlegen skal ha gitt deg beskjed om dette når tannen ble fjernet, og ofte vil du også ha fått informasjon om dette skriftlig. Er du i tvil, ring tannklinikken. Og klarer du ikke å fjerne den selv, setter vi gjerne opp en time for å hjelpe med dette.

18

Jeg blør fortsatt etter fjerning av visdomstann. Bør jeg oppsøke tannlegen?

Se svar

Blør det mer enn et døgn etter fjerning, bør man få undersøkt dette. Ta kontakt med tannklinikken som fjernet tannen, så vil de hjelpe deg med dette.

19

Er det farlig å gå til tannlegen når man er gravid? Kan man ta røntgen?

Se svar

Det er ikke farlig å gå til tannlegen når man er gravid, men man ønsker heller ikke å gjøre unødvendig behandling på gravide, som f.eks. bleking eller denslags. Røntgen er heller ikke farlig, da stråledosen er veldig lav, men om man føler seg ukomfortabel og er bekymret for dette og har gått jevnlig til tannlege før graviditeten, er det heller ikke noe problem å vente til etter barnet er født med å ta røntgen. Det viktigste for gravide er å holde seg friske og sunne, så det er bedre å få tatt en sjekk og fikset ting som kan gi betennelse enn å vente til etter fødsel.

20

Det blør i tannkjøttet. Hvorfor? Bør jeg bestille time eller har dere noen råd?

Se svar

Når tannkjøttet blør, er det oftest fordi det er betent. Dette kan være enten fordi man ikke har fått det helt rent med tannbørste og tanntråd/tannstikker, eller fordi det må fjernes tannstein profesjonellt. Om det først har kommet tannstein, klarer man ikke å få det bort selv, det sitter for hardt.

Vet du med deg selv at du kanskje ikke har vært nøye nok med renholdet, er det lurt å først prøve å pusse 2 x daglig, i 2-3 minutter og bruke tanntråd eller tannstikker daglig. Om ikke det slutter å blø etter en ukes tid med dette, bør du kontakte tannklinikk for å få sett på det.

21

Det er vondt å tygge etter jeg fikk lagt fylling. Er det vanlig? Bør jeg oppsøke tannlege?

Se svar

Det er alltid lurt å ta en telefon og snakke med tannklinikken om dette skjer. Noen ganger kan det være fordi fyllingen er litt for høy, da bør man inn og få pusset dette. Andre ganger er det helt naturlig at er litt ømt om ubehagelig en stund etterpå, da må man bare avvente og se om det gir seg av seg selv. Rådet er uansett å ta en telefon (eller sende en mail) til tannklinikken og sjekke.

22

Det iser i tennene. Hvorfor? Bør jeg bestille time eller har dere noen råd?

Se svar

Ising i tennene kan ha svært mange årsaker, fra helt ufarlige til de som trenger mye behandling. Det tryggeste er alltid å få det undersøkt hos tannlege eller tannpleier, så man vet HVORFOR det iser. Der kan man få de riktige rådene og behandlingen for det som gjør at dine tenner iser. Noen ganger holder det bare å bytte til en mykere tannbørste og bruke tannkrem mot ising, mens andre ganger må tannlegen gjøre behandling, som feks å legge en fylling.