Bestill time
1

Er det farlig å bleke tennene? Hva er fordelen med å bleke tennene hos tannlege og ikke hos hudpleier?

Se svar

Det er ikke farlig å bleke tennene om man gjør det på en forsvarlig og trygg måte. Det vil si at man må ha undersøkt tennene først og være sikker på at tennene er friske nok til å bleke. Man må også bruke trygge materialer og trygge fremgangsmåter.

I EU er det kun tannleger som har lov til å selge blekemidler sterke nok til å gi en god effekt på tennene.

Om man har hull i tennene som blekes, fyllinger som ikke er tette eller andre problemer med tennene, kan man i verste fall få skader på tannens nerve og måtte rotfylle disse i etterkant.


2

Hva er forskjell på tannpleier og tannlege?

Se svar

En tannlege har studert 5 år (mastergrad) og tannpleier 3 år (bachelorgrad). Tannleger reparerer tenner, mens tannpleieren har hovedfokus på å forebygge tannsykdom. Tannpleiere er svært gode på å følge opp tannkjøttsykdom og behandle dette, ofte i samarbeid med spesialist.

Begge kan gjøre undersøkelser og diagnostisere de fleste tilstander i munnhulen, men oftest er det bare tannlegen som kan behandle disse.

Les mer om tannpleierens oppgaver her.


3

Vond smak i munnen. Hva skyldes det?

Se svar

Vond smak i munnen skyldes som oftest av at det ikke er helt rent. Bakteriene i munn lager svovelgasser som kan gi både ekkel smak og vond lukt. Puss tennene godt to ganger om dagen, bruk tanntråd, tannstikker e.l. og gjerne børst tungen. Om den vonde smaken ikke forsvinner, er det lurt å kontakte tannlege eller tannpleier for å se hva årsaken kan være.

Les mer om tannpleie her.

4

Det er vanskelig å gape. Hva skyldes det?

Se svar

Gapesperre, eller trismus, kan ha mange forskjellige årsaker. Det er umulig å si hva som er årsaken uten å undersøke deg.

5

Hvor mange ganger må jeg komme for å gjøre en rotfylling?

Se svar

Dette varierer endel, men oftest to ganger. En gang for å rense ut tannen og en gang for å rotfylle. Oftest venter man en til to uker mellom disse behandlingene. Noen ganger må man ha fler behandlinger om det er en «vanskelig» tann, og andre ganger kan det gjøres bare på en time.

6

Det ble lagt inn en veke da jeg opererte visdomstanna. Når skal jeg fjerne den?

Se svar

Vanligvis skal den fjernes etter 3 dager, men det kan variere. Tannlegen skal ha gitt deg beskjed om dette når tannen ble fjernet, og ofte vil du også ha fått informasjon om dette skriftlig. Er du i tvil, ring tannklinikken. Og klarer du ikke å fjerne den selv, setter vi gjerne opp en time for å hjelpe med dette.

7

Jeg blør fortsatt etter fjerning av visdomstann. Bør jeg oppsøke tannlegen?

Se svar

Blør det mer enn et døgn etter fjerning, bør man få undersøkt dette. Ta kontakt med tannklinikken som fjernet tannen, så vil de hjelpe deg med dette.

8

Er det farlig å gå til tannlegen når man er gravid? Kan man ta røntgen?

Se svar

Det er ikke farlig å gå til tannlegen når man er gravid, men man ønsker heller ikke å gjøre unødvendig behandling på gravide, som f.eks. bleking eller denslags. Røntgen er heller ikke farlig, da stråledosen er veldig lav, men om man føler seg ukomfortabel og er bekymret for dette og har gått jevnlig til tannlege før graviditeten, er det heller ikke noe problem å vente til etter barnet er født med å ta røntgen. Det viktigste for gravide er å holde seg friske og sunne, så det er bedre å få tatt en sjekk og fikset ting som kan gi betennelse enn å vente til etter fødsel.

9

Det blør i tannkjøttet. Hvorfor? Bør jeg bestille time eller har dere noen råd?

Se svar

Når tannkjøttet blør, er det oftest fordi det er betent. Dette kan være enten fordi man ikke har fått det helt rent med tannbørste og tanntråd/tannstikker, eller fordi det må fjernes tannstein profesjonellt. Om det først har kommet tannstein, klarer man ikke å få det bort selv, det sitter for hardt.

Vet du med deg selv at du kanskje ikke har vært nøye nok med renholdet, er det lurt å først prøve å pusse 2 x daglig, i 2-3 minutter og bruke tanntråd eller tannstikker daglig. Om ikke det slutter å blø etter en ukes tid med dette, bør du kontakte tannklinikk for å få sett på det.

10

Det er vondt å tygge etter jeg fikk lagt fylling. Er det vanlig? Bør jeg oppsøke tannlege?

Se svar

Det er alltid lurt å ta en telefon og snakke med tannklinikken om dette skjer. Noen ganger kan det være fordi fyllingen er litt for høy, da bør man inn og få pusset dette. Andre ganger er det helt naturlig at er litt ømt om ubehagelig en stund etterpå, da må man bare avvente og se om det gir seg av seg selv. Rådet er uansett å ta en telefon (eller sende en mail) til tannklinikken og sjekke.

11

Det iser i tennene. Hvorfor? Bør jeg bestille time eller har dere noen råd?

Se svar

Ising i tennene kan ha svært mange årsaker, fra helt ufarlige til de som trenger mye behandling. Det tryggeste er alltid å få det undersøkt hos tannlege eller tannpleier, så man vet HVORFOR det iser. Der kan man få de riktige rådene og behandlingen for det som gjør at dine tenner iser. Noen ganger holder det bare å bytte til en mykere tannbørste og bruke tannkrem mot ising, mens andre ganger må tannlegen gjøre behandling, som feks å legge en fylling.