Trekke tann – når en tann ikke kan reddes

Vi utfører alltid en grundig undersøkelse før vi trekker en tann. Det er svært viktig å vurdere andre behandlingsalternativer først, da naturlige tenner alltid er å foretrekke fremfor kunstige erstatninger. 

En ødelagt tann kan i mange tilfeller repareres med en tannfylling eller rotfylling. Eventuelt kan deler av tannen beholdes og brukes som feste til en tannkrone.

Smertefri trekking av tann med bedøvelse

Ved tanntrekking vil vi alltid gi deg god lokalbedøvelse, slik at behandlingen blir helt smertefri. Vi benytter oss av moderne anestesimetoder for å minimere ubehag og smerte under inngrepet. Du kan lese mer om hvilke ulike typer bedøvelse vi benytter her.

I enkelte tilfeller, for eksempel ved tannlegeskrekk, vil det også være gunstig å benytte seg av beroligende medikamenter eller narkose under behandlingen.

Vanlige årsaker til å trekke tann

Selv om vi alltid vil prioritere å reparere en tann, hender det at tanntrekking er eneste utvei. De vanligste årsakene til å trekke tann er skadede tenner, infeksjoner eller plassmangel i kjeven:

  • Ubehandlet karies og tannråte
  • Kronisk infeksjon i tannens støttevev (periodontitt)
  • Plassmangel eller tannfeil
  • Skade på tannkrone eller tannrot

Terskelen for trekking av visdomstenner er lavere

Vi anbefaler trekking av visdomstenner dersom de forårsaker ubehag, problemer eller vokser skjevt. Ofte er visdomstenner overflødige, og de har sjelden et praktisk formål siden de er plassert lengst bak i munnen. På grunn av sin plassering er visdomstenner vanskeligere å rengjøre, noe som gjør dem mer utsatt for karies og betennelse. Dersom du opplever problemer med en visdomstann, anbefales det å få den trukket.

Tanntrekking av betent tann

Har du betennelse i en tann er det mest sannsynlig smertefullt for deg. Vi trekker tenner med betent rot, men først vil vi gjerne forsøke å redde tannen. Ingen tann er som din egen tann, og vi vil gjerne gi deg gode råd. Det første vi gjør er å fjerne smerten. Det gir deg nødvendig pusterom og best mulighet for å ta en god beslutning.

Ukomplisert trekking eller kirurgisk trekking av tann

Å trekke tann er vanligvis en ukomplisert prosedyre som kan gjennomføres raskt og rimelig. I noen tilfeller kan tanntrekking være mer komplisert, og da kan kirurgisk inngrep være nødvendig. Uansett omfanget av inngrepet, sørger vi alltid for tilstrekkelig bedøvelse for å sikre at behandlingen er helt smertefri. 

Hvordan tanntrekkingen foregår, om man trekker ut tannen hel eller om den har flere røtter og må deles opp, vil du få vite av tannlegen i forkant av tanntrekkingen.

Ukomplisert trekking

Tannlegen bruker en tang eller en luksator til å rikke på tannen til den løsner og kan fjernes. Dette er vanligvis tenner som sitter ukomplisert til som visdomstenner i overkjeven eller tenner i front med kun en rot. 

Kirurgisk trekking

Når en tann ligger dypt, vokser skjevt, er ødelagt, eller har bøyde røtter, krever tanntrekkingen mer omfattende tiltak. Under en kirurgisk tanntrekking skyves tannkjøttet til side, og det fjernes litt ben rundt tannen. Røttene deles, og tannen fjernes i deler. Etterpå sys såret sammen med noen få sting for å fremme helingen.

Trekking av visdomstenner i underkjeven gjøres ofte kirurgisk.

Priser for å trekke tann og refusjon fra Helfo

Avhengig av årsaken til at tannen eller tennene må trekkes, kan du få refusjon fra Helfo. Vi er behjelpelige med å avklare et eventuelt krav, og vi kan hjelpe deg med å søke. En refusjon vil gå direkte mellom oss og Helfo, slik at du ikke trenger å legge ut beløpet. 

Pris for en ukomplisert trekking av tann er fra 1313 kroner (røntgen og anestesi kommer i tillegg). 

For en kirurgisk trekking av visdomstann er prisen fra 4200 kroner, etter Helfo-refusjon er trukket fra (røntgen og anestesi kommer i tillegg). 

Her finner du en komplett liste over tilstander som kvalifiserer til stønad til tannbehandling fra Helfo.