Hva er visdomstenner?

Visdomstenner er de siste av de 32 tennene vi får. Man kan få en oppe, og en nede på hver side av kjeven. Noen kan få visdomstenner fra de er 18 år, mens mange får dem senere i 20 årene.

Hos noen ligger visdomstennene helt eller delvis under kjevebein og tannkjøtt, og vokser aldri ut. Noen kan få én, andre får fire, mens noen ikke har anlegg for visdomstenner i det hele tatt.

Når må man trekke en visdomstann?

Gjennom livet opplever mange å få problemer med en visdomstann. Mange har for liten plass i kjeven til disse tennene, derfor kan de komme i klem eller vokse skeivt. Ettersom visdomstenner ofte er dekket av tannkjøtt, så kan man lett få hull eller betennelse i tannen. Da kan det være nødvendig å fjerne visdomstannen.

Må man fjerne visdomstenner?

Om du ikke opplever ubehag eller problemer, kan du fint leve resten av livet med visdomstennene. Våre tannleger kan hjelpe deg å ta et riktig valg.

Visste du at: Visdomstenner fikk sitt navn for mange hundre år siden, da menneskene trodde at man var blitt “vis” eller klok når tennene brøt frem.

Undersøkelse og trekking av visdomstenner

Det kan være flere årsaker til at visdomstenner må fjernes. På grunnlag av en undersøkelse og røntgenbilder, kan våre tannleger vurdere om tannen kan fjernes på vanlig måte, eller om den må opereres ut. Det er ikke mulig å vurdere dette uten en røntgenundersøkelse. Vi undersøker kjeven din grundig, og tar røntgenbilder hvor vi kan se hele kronen og roten. Deretter diskuterer vi ulike behandlingsalternativ med deg. 

Hvis du bestemmer deg for å fjerne visdomstannen, vil vi gi deg all informasjonen du trenger, både før, under og i etterkant av tannfjerningen. Du vil du få god lokalbedøvelse, slik at tannen blir fjernet smertefritt.

Jeg er redd for å trekke en visdoms­tann, hva gjør jeg?

Våre tannleger har lang erfaring med alle typer pasienter. Opplys tannlegen om din odontofobi (tannlegeskrekk), så vil vi ta ekstra godt vare på deg og gi deg trygghet under konsultasjonen og eventuell behandling. Vi kan også gi deg beroligende tabletter på forhånd. Det er også mulig å benytte sedasjon eller narkose når vi fjerner visdomstannen. Vi har også samlet fem tips til å håndtere frykten, her.

Å utsette et tannlegebesøk når du har problemer og smerter med en visdomstann kan på sikt gi mye ubehag, gjøre større skade, og føre til en høyere kostnad for behandlingen.

Tannlege Stian Kanestrøm ved Oris Dental Aker Brygge

Opplever du smerte i tennene, eller er plaget med visdomstennene, anbefaler vi at du tar kontakt med en av våre tannleger.

Husk: Vi er her for å hjelpe nettopp deg, og du skal vite at du vil aldri være alene med problemet ditt.

Hva koster det å trekke en visdomstann?

Fjerning av en visdomstann kan koste alt fra 2000 kroner avhengig av røttene på tannen, eller om tannen ikke er brutt helt frem. Ved kirurgisk tanntrekking er prisen høyere enn ved ordinær trekking. Våre oralkirurger vil alltid gi deg et kostnadsoverslag i forkant av behandlingen. Her kan du lese mer om våre priser.

Informasjon om tanntrekking

For mer informasjon om tanntrekking kan du lese mer om dette under avsnittet trekking av tann. Den vanligste årsaken til å trekke visdomstenner er hull (karies). Må du fjerne visdomstannen, kan du trygt leve uten denne resten av livet.

Er du bekymret for hull i tennene, så finner du mer informasjon om symptomene for hull på denne siden.

Kontakt oss gjerne om du har spørsmål om visdomstenner.