Cesilie har spesialisert seg innen odontofobi (tannlegeskrekk) og møter daglig pasienter som kvier seg for tannlegebesøket.

– Noen trenger bare en prat, og å få vite hva som skal skje før behandling, mens andre trenger litt mer tid for å klare å bygge et tillitsforhold til tannlegen før de klarer å sette seg i stolen i det hele tatt, forteller hun.

Årsakene til angsten kan være mange, og noen ganger vet ikke pasient hva de er redd for. De er bare redde. Veldig redde.

Har du blitt utsatt for overgrep?

På en lys og luftig klinikk sitter Cesilie, med krøllete hår, vennlige øyne og et lunt smil. Hun har lang erfaring innen håndtering av tannlegeskrekk, og viser hvordan et første møte kan forløpe.

– Opplever jeg at pasienten er engstelig, men kanskje ikke helt vet hvorfor, spør jeg om de har blitt utsatt for overgrep. De fleste blir veldig overrasket. Selv de som svarer ja, for de har aldri blitt spurt før.

Statistikken for overgrep er dyster – i etterkant sliter mange med å håndtere situasjoner de ikke har full kontroll på, som tannbehandling.

– Det er ikke uvanlig å synes tannlegebesøk er vanskelig etteret overgrep. Jeg opplever at det kan være både oppklarende og en lettelse å få dette adressert for pasienter som har opplevd dette.

Cesilie opplever at ofre for overgrep er mest redd for at andre skal synes de er ekle.

– De er redd for reaksjonen min, understreker Cesilie nærmest spørrende, men jeg er jo bare opptatt av finne ut av hva de er redd for, slik at jeg kan vise forståelse. – Med forutsetningene på plass for oss begge snakker vi ikke mer om det, forteller Cesilie.

For meg er det bare viktig å vite hvordan jeg best kan møte pasienten, bygge en relasjon med gjensidig tillit og lukke opp døren for en åpen og ærlig kommunikasjon.

Tannlege Cesilie Hegna
Tannlege Cecilie Hegna (t.h.) ved Oris Dental Tønsbeg

Visste ikke hva jeg var redd for

Silje (35) har ikke vært hos tannlegen på over ti år, og vet ikke hvorfor hun er så redd. Hun har ingen vonde minner fra tannlegen, likevel er frykten så stor at hun skjelver bare hun taster inn nettadressen til en tannklinikk hjemme hos seg selv.

– Jeg har vært inne på nettsiden og nesten trykket på «book time» mange ganger. Men så tar angsten meg, og jeg lukker siden kjapt, forteller hun.

Etter flere år med forsøk kommer tipset som skal få Silje inn døra på en tannklinikk; hun oppsøker Cesilie.

– Jeg har vært så redd for å få kjeft for å ikke ha vært hos tannlegen på så lenge. Men her møtte jeg bare forståelse, vennlighet og tålmodighet. Jeg følte Cesilie så meg, og behovet mitt.

Jeg fikk time veldig kjapt, så jeg slapp å gå og grue meg. Jo lenger jeg må vente jo mer trekker jeg unna.

Silje

Naturlig frykt-reaksjon

I trygge rammer ble Silje og Cesilie sakte men sikkert bedre kjent og trygge på hverandre gjennom hverdagslig prat, og forklaring av fryktmekanismer.

Silje kjenner seg igjen i reaksjonsmønstrene Cesilie forteller om, om hvordan det ikke er uvanlig å dissosierer eller være i konstant flukt og fryktmodus når man havner i ubehagelige situasjoner.

– Nå har jeg fått forklaringen, og kan selv jobbe med å forstå den. Nå kan jeg forberede meg på reaksjonen jeg får i tannlegestolen, og lettere styre den. Jeg vil jo så gjerne få det til, og blir så frustrert når jeg ikke klarer det, forteller hun.

Cecilie ser ofte at mange pasienter ikke klarer å si ifra, men biter det i seg. Noen dissosierer seg, og kobler helt ut, og husker ikke noe fra behandlingen. Etter en slik situasjon kan pasienten sitte igjen med en følelse av et nytt overgrep forklarer Cesilie.

– Selv om de sier det går bra spør jeg både èn og to og tre ganger til. Det er så viktig at de ikke krysser sin egen grense for hva de følelsesmessig er klar for.

Ved første besøk trengte jeg ikke å gjøre noe. Bare å møte opp var nok.

Silje

Fortsatt vanskelig

Fortsatt er det krevende for Silje å komme til tannklinikken. Hver gang må hun sitte en stund i bilen før hun klarer å gå inn. Hver gang er hendene like svette, og hjertet løper nesten løpsk.

– Men for hver gang har jeg stolt mer og mer på meg selv, og på Cesilie. Det viktigste er kanskje praten etter behandlingen. Da snakker vi litt om løst og fast. Jeg føler meg sett på en annen måte. Skammen over å ikke ha kommet før viskes stadig mer ut.

For ett år siden hadde jeg aldri trodd at jeg skulle gjennomføre noe tannbehandling.

Silje

I Oris Dental har vi mange behandlere som har spesialisert seg på pasieneter med tannlegeskrekk – over hele landet. Ønsker du å snakke med en av oss? Her finner du en oversikt over hvilke klinikker som har spesialisert seg på pasienter med tannlegeskrekk.