Dette utstyret bruker tannlegen
Et besøk hos tannlegen kan være skummelt for mange. Ikke fordi klinikken er ubehagelig i seg selv, men fordi den består av mange ukjente elementer. Men hvilke elementer er det folk flest frykter, og hva brukes de til? Vi har tatt en prat med Tannlege Stian Kanestrøm ved Oris Dental Aker Brygge.
Innhold
Vi har tatt en prat med Tannlege Stian Kanestrøm ved Oris Dental Aker Brygge om utstyret tannlegen bruker.
Stian møter oss med et smil i resepsjonen og vinker oss mot kontoret sitt i enden av gangen. Her har han både utsikt, dagslys og kunst. I taket over tannlegestolen henger det nemlig et maleri, slik at pasientene har noe hyggelig å se på, annet enn utstyret tannlegen bruker, når de kommer innom.
– Det er et element som kan distrahere og trekke tankene over på noe annet når man ligger her, forteller Stian.
Til den årlige sjekken
– Ved ordinær sjekk er det først og fremst speil og sonde, som brukes. De fleste synes det går helt fint når tannlegen tar en titt, men enkelte synes det er ubehagelig. Det er helt forståelig og vi jobber alltid så skånsomt som mulig, på pasientens premisser.
– Noen er også skeptiske til speilet, til tross for at det ikke nødvendigvis kommer borti tennene.
– En instrument mange kjenner til og som også blir brukt, er vannslangen vi henger i munnviken. Den heter spyttsug og er nokså selvforklarende. Den kan bråke litt, men brukes kun som verktøy for å gjøre det enklere for oss tannleger å se hva vi holder på med.
– Treveissprøyten er også et instrument som mange kjenner igjen. Denne brukes til å spyle vann og luft, eller en kombinasjon.
Stor forskjell på instrumentene i dag
Tannlege Stian forteller også at det er stor forskjell på utstyret tannlegen bruker i dag, sammenlignet med tidligere. Instrumentene optimaliseres slik at de oppleves som mer behagelige for pasienten, og teknologien sikrer at tannlegene gjør enda mer presise vurderinger. – Boret og setting av bedøvelse er blant annet prosesser som har blitt langt mer skånsomme med tiden, sier Stian.
Hvilke instrumenter frykter folk flest?
Stian ser mot boret. – Min erfaring er at instrumentene som lager mye lyd, er de som skremmer mest. Men det kan være alt fra røntgenmaskinen, til en enkel tannrens, eller til at vi må bore. Spesielt de som har hatt negative opplevelser fra tidligere, er ekstra nervøse når vi bruker disse instrumentene, forteller han.
Boret, eller rettere sagt vinkelstykket, som boret settes i, henger ofte over behandlingsbrettet ved siden av stolen. – Den her kan sende pulsen i været for mange. Nå er det ikke satt noe bor i denne, men vi bruker ofte diamantbor eller rosebor, som veldig skånsomt kan fjerne karies, sier Stian og peker på vinkelstykket.
Ved fylling brukes det ofte en matrise som rammer inn tannen, slik at fyllingen ikke flyter utover.
Kanestrøm forteller at de som regel anbefaler bedøvelse.
– De aller fleste pasientene får en mer behagelig opplevelse ved bruk av bedøvelse, selv om noen synes dette er ubehagelig i seg selv. Utstyret vi bruker har også utviklet seg, og vi kurses alle i hvordan bedøvelsen settes på en mest skånsom måte. Når det er sagt er det helt lov å være nervøs, men det er enklere for oss å tilpasse behandlingen dersom vi kjenner til at pasienten er nervøs på forhånd.
– Målet er alltid at behandlingen skal skje på pasientens premisser og at de skal ha en så trygg og positiv opplevelse som mulig.
På dine premisser
Ønsker du hjelp til å overkomme tannlegeskrekk eller har du en problemstilling relatert til tannhelse som du synes det er ekstra vrient å ta tak i?
Vi forstår at mange synes det å booke time på klinikk blir for voldsomt i første omgang – det forventer vi heller ikke. Hos oss er du alltid hjertelig velkommen til å ringe eller sende en e-post, så tar vi det i ditt tempo derfra.
Vi har mer på hjertet!
Et begivenhetsrikt første halvår
- Aktuelt
Tannlegens tips til deg som trener
- Aktuelt