Dårlig ånde

Hva er dårlig ånde, og hvordan blir jeg kvitt det?

Utfordringer med dårlig ånde handler ofte om lukten av stoffer og bakterier som munnen din skiller ut. Jo lenger bakteriene får ligge, jo verre blir lukten. Dårlig ånde kan holdes i sjakk med godt renhold av tennene med både børste og tanntråd/mellomromsbørste. At det blir rengjort godt også mellom tennene er veldig viktig. For å få renset skikkelig godt vil en tannrens hos tannlege eller tannpleier være lurt med jevne mellomrom.

Får du ikke bukt med den dårlige ånden ved hjelp av godt rennhold og en profesjonell tannrens bør du forhøre deg med legen din. Dårlig ånde kan også være en et symptom på tannkjøttbetennelse eller en sjelden gang; mageproblemer.

Tannstein

Hva er tannstein, og hvorfor får man det?

Munnen er full av bakterier som lever og formerer seg ved hjelp av næringsstoffene i mat og drikke vi inntar. Når disse bakteriene får ligge, danner de et belegg på tannoverflatene som kalles plakk. Hvis man lar det daglige plakket ligge på tennene for lenge, vil det utvikle seg til tannstein, da tannstein er plakk som er forsteinet. Godt renhold vil redusere mengden tannstein, men ofte må en profesjonell tannrens til for å få bukt med all tannstein. Etter en rens vil det være enklere å holde tennene rene selv.

Bestill tannrens her.

Bleking av tennene

Er det skadelig å bleke tennene?

Når man bleker tennene benytter man kjemiske midler som trenger inn i porene i tannen og gjør at tennene ser hvitere ut. For at dette skal være trygt, og ikke skade tennene, er det viktig at tennene er friske, og ikke har hull. Derfor forutsetter vi i Oris Dental at tennene kontrolleres godt før en blekeprosess påbegynnes. På den måten kan vi sikre at tennene som skal blekes er friske og vil tåle behandlingen.

Ved en blekeprosess kan tennene blir sensitive. Det kan da vurderes tannkrem for sensitive tenner. Alternativt kan ren fluorskyll fra apoteket også hjelpe mot ising i tennene.

Hvilken tannkrem anbefaler du for å få hvitere tenner?

I Norge er bruk av tannblekemiddelet hydrogenperoksid strengt regulert. For å ikke skade tenner eller tannkjøtt får tannleger i Norge ikke bruke blekemiddel med mer enn 6 % hydrogenperoksid, nok til å kunne bleke tennene skånsomt. Tannkrem og tannblekemiddel – kjøpt over disk i Norge – som hevder å ha en blekende effekt inneholder imidlertid maksimalt 0,1 % hydrogenperoksid, som er for liten dose til at det har noen som helst effekt.

Visste du at en god tannrens hos tannlege eller tannpleier kan gjøre tennene litt hvitere? Det er ikke uvanlig at det legger seg et bakterielag på tennene som tar farge av mat og drikke vi inntar. Ved en god tannrens blir dette bakteriebelegget, og misfargingen borte.

Les mer, eller bestill time her.

Karies (hull)

Hvorfor får vi hull i tennene?

Munnen er full av bakterier som lever og formerer seg ved hjelp av næringsstoffene i mat og drikke vi inntar, spesielt mat og drikke med mye karbohydrater (høyt sukkernivå). Får disse bakteriene ligge lenge skiller de ut en syre som mykner opp tennene, og kan forårsake tannråte eller karies.

Kan jeg ha hull i tennene uten å kjenne det?

Det korte svaret på dette spørsmålet er ganske enkelt: ja. Tannen er bygd opp av dentin (tannbein) og emalje (den ytterste, hvite beskyttende hinnen). Verken dentin eller emalje har nervefibre. Derfor kjenner man ofte ikke at tannen er skadet før hullet har blitt så stort og dypt at det har nådd helt ned til bindevevet av nerver under tannbeinet. Behandles ikke skaden før hullet har gravd seg ned til bindevevet er det ofte nødvendig med rotfylling. (Lurer du på hva en rotfylling er? Se svar lenger ned)

Kan det bli hull i en tann med krone?

Det er dessverre ikke helt uvanlig at det oppstår karies i kronekanten, altså i overgangen mellom kronen og tannkjøttet, da kronen ikke er like glatt som overflaten på en naturlig tann. Her fester bakterier seg lettere, og er vanskeligere å få bort.

Hvor lenge varer en fylling?

Dette avhenger av mange faktorer som; hvor stor fyllingen er, hvor i munnen fyllingen ligger, hvor på tannen fyllingen er, hvor godt det daglige renholdet av tennene er, hvilken belastning fyllingen får av bittet ditt, osv. Å gi et generelt svar på dette blir derfor vanskelig. Lurer du på levetiden til en av dine fyllinger anbefaler vi at du forhører deg med din tannlege.

Lurer du på om du har hull? Bestill en undersøkelse her.

Rotfylling

Hva er en rotfylling?

Tannen er bygget opp av flere lag; ytterst er emaljen (det hvite belegget) og under emaljen er tannbeinet som beskytter bindevevet av nerver og årer. Hvis et bakterieangrep eller en skade når helt inn til dette bindevevet kan tannen dø. Dør tannen er det viktig å få fjernet den døde delen av tannen snarest, så det ikke oppstår en betennelse. Når man rotfyller, rydder man først opp i det biologiske vevet i tannen som er dødt, for deretter å erstatte det med kunstig materiale.

Bro, implantat og krone

Hva er forskjellen på bro og et implantat?

En bro erstatter én eller flere tenner ved å bruke gjenværende tenner som støtte.

Et implantat erstatter en manglende tann ved å skru den fast i kjevebeinet.

Trenger man å pusse kunstige tenner?

Ja, faktisk er renhold av kunstige tenner enda viktigere enn renhold av naturlige tenner, da det er mer komplisert å holde større konstruksjoner, med noe grovere overganger og flater rene.

Gjør det vondt å få satt inn implantat?

Smerte oppleves ulikt, så her er nok erfaringene ulike, men ved innsettelse av implantat benyttes det lokalbedøvelse som skal sørge for lite smerter og ubehag.

Hvor lang tid tar implantatbehandling?

Dette avhenger av kompleksiteten til implantatet, og forholdene der det skal settes. Enkle implantater kan settes på en dag, mens større konstruksjoner kan ta opptil 12 måneder.  

Kan jeg få krone på dagen?

Flere av våre klinikker tilbyr krone på dagen, men her må hvert enkelt tilfelle vurderes for å se om det er gjennomførbart i henhold til helse og behov. Hør med din lokale klinikk hva de kan tilby.

Kan jeg få implantat og krone samtidig?

Det er teknisk mulig å sette både implantat og krone ved samme behandling , men dette avhenger av at forholdene ligger til rette hos pasienten.

Spising før og etter behandling

Kan jeg spise før jeg kommer til behandling?

Du trenger som regel ikke å komme fastende til tannlegen, men vi setter pris på at det er relativt rent når du kommer til behandling. Puss gjerne tennene før du ankommer.

Når kan jeg spise etter behandling?

Svaret avhenger av hvilken behandling du har vært til. Har du lagt fyllinger eller fått bedøvelse bør du vente om lag to timer før du spiser.

Kan jeg drikke kaffe etter behandling?

Svaret avhenger av hvilken behandling du har vært til. Har du lagt fyllinger eller fått bedøvelse bør du vente om lag to timer før du drikker annet enn vann.

Kan jeg drikke alkohol når jeg går på antibiotika?

Hvis du har blitt satt på en antibiotikakur er det fordi kroppen din trenger hjelp med å bekjempe en infeksjon. Når alkoholen brytes ned påføres kroppen en stressreaksjon, og det kan derfor være lurt å holde inntaket så lavt som mulig mens du tar antibiotika.

Årlig kontroll

Spørsmål til tannlegen om årlig sjekk? Jeg kjenner jo hvis det er noe?

Vi anbefaler jevnlige tannsjekk nettopp fordi smerter i tenner og tannkjøtt ikke kjennes før skaden har vokst seg stor. Venter man med behandling til smertene melder seg, blir behandlingen mer omfattende og langt dyrere. (Se «Karies/hull») Tannkjøttbetennelse rammer over 50 % av nordmenn over 40 år, og kan utvikles seg til en svært alvorlig sykdom som heller ikke alltid merkes før den er langt fremskreden. Venter du for lenge kan sykdommen bli kronisk, og blir noe du må behandle og gå til behandling for livet ut.

Les mer eller bestill time her: https://orisdental.no/behandlinger/generell-tannlegebehandling/tannundersokelse/

Tannrens

Hva er EMS/Airflow

Airflow er en skånsom måte å rense tennene på. Tennene spyles med vann og et midlt, slipende pulver som fjerne bakterier, plakk, tannstein og misfarging på tennene. En tannrens med Airflow er smertefritt, og etterlater munnen ren og frisk. Etter en slik tannrens vil det også være enklere å holde tennene rene selv.

Les mer om Airflow her.