Fokus på god tannhelse bør innføres helt fra barnet får sin første tann, og det er viktig å gjøre tannpuss med barn til en positiv og morsom opplevelse. Så godt det lar seg gjøre, selvsagt. Her er våre beste tips til å sørge for at tannpussen blir en morsom rutine både morgen og kveld.

Tips 1: Ta tiden på tannpuss med barn

Først og fremst; det anbefales å pusse tennene i minst to minutter; ett minutt oppe og ett minutt nede. Kjøp et morsomt timeglass eller ta tiden på mobilen.

Tips 2: Bruk vinkelbørste og tanntråd

Vinkelbørste er den lille tannbørsten som kommer til i munnens bittesmå kriker og kroker, denne kan være morsom for barna å prøve seg på. Det samme gjelder tanntråd, som bør være en del av rutinen.

Tips 3: Syng en sang

Syng mens barna pusser eller blir pusset tennene til, så kan de synge for deg når det er din tur. Finner man en sang på ett minutt kan man synge den helt til man er ferdig med å pusse oppe, før man starter på nytt og pusser nede.

Tips 4: Vis morsomme eksempler

Ta en titt på Karius og Baktus, filmer på YouTube eller andre ting for skape forståelse hos barnet for hvorfor man gjør tannstellet til en rutine. Dette kan være en fin referanse på dager hvor barna har mindre lyst til å pusse.

Tips 5: Gi ros og mestring

Barn er avhengige av tilbakemelding og ros underveis i oppveksten, dette gjelder også tannpussen. Del opp pussingen, slik at du pusser litt først og de pusser litt selv til slutt, og gradvis øk mengden tid de får pusse selv.

Alle barn i Norge får gratis tannbehandling ut året de fyller 18. De fleste blir kalt inn til den offentlige tannhelsetjenesten første gang det året de blir 3 år. Følg opp innkallingene, og gi barnet et godt grunnlag for god tannhelse hele livet.

Lykke til!