Bestill time

Ønsker du at vi ringer deg?

Vi kan hjelpe deg hvis du har tilbaketrukket tannkjøtt. Med vår behandling kan du få tannkjøttet trukket på plass.

Ja, takk – Ring meg!

Mange tror det er umulig å behandle tilbaketrukket tannkjøtt, og at det er en tilstand man må leve med resten av livet. Vi ønsker å informere om at det er fullt mulig å behandle dette, og at vi tilbyr behandlingen ved vår klinikk.

Hvorfor trekker tannkjøttet seg tilbake?

Tilbaketrukket tannkjøtt kan oppstå som følge av hardhendt pussing, bruk av for stiv tannbørste, tannpasta med for mye slipemiddel eller feil pusseteknikk.

Bruk av snus kan føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake. Resultatet er at noe av tannroten blir blottlagt.

Kan det behandles?

Vi får dessverre ofte høre at andre fagfolk har sagt at dette ikke kan reverseres, men det er ikke helt sant. Med nyere behandlingsmetoder har det kommet velfungerende teknikker, som vi har erfaring og kompetanse for å utføre.

Pasienter med skader på tannkjøttet er ofte redd for å smile, og flere opplever dette som et skjemmende problem. Etter behandling har vi fått tilbakemelding om økt selvsikkerhet og sosial trygghet.

Konsekvensen av blottede tannhalser

I de alvorligste tilfellene kan tilbaketrukket tannkjøtt medføre tannkjøttsykdom og tap av tenner. Foruten de mest alvorlige tilfellene, ser vi til tider også følgende konsekvenser:

  • Frykt for å pusse tennene
  • Frykt for å forverre skaden
  • Ising i tennene
  • Hull i tannhalser

Skader ved snusbruk

Tannkjøttet kan påvirkes av snusbruk. Slimhinnen der snusen ligger, reagerer ved å bli rød og irritert. Etter lengre tid med fast snusing blir slimhinnen hvitaktig, fortykket og rynkete.

Mange opplever at tannkjøttet trekker seg tilbake og etterlater blottlagte tannhalser. Selv om man slutter å snuse, vil ikke nødvendigvis tannkjøttet komme på plass igjen. Dette er altså en permanent skade, men det betyr ikke at det ikke kan behandles, med et godt og varig resultat.

Pusseskader på tannhalsen kan være alvorlig, og like alvorlig er det å se at stadig flere unge som snuser får blottede tannhalser. Dette krever både estetisk og funksjonell behandling.

– Anders Wangestad ved Oris Dental Løkketangen i Sandvika

Litt om behandlingen

Behandling av blottlagte tannhalser utføres med lokal bedøvelse, som oppleves smertefritt. Normalt gjennomføres inngrepet med små insisjoner i tannkjøttet for å strekke det tilbake på plass. På denne måten dekker man blottlagte tannhalser, som ikke bare er skjemmende rent estetisk, men som i få alvorlige tilfeller kan føre til tannkjøttsykdom og tanntap.

I noen sjeldne tilfeller må det transplanteres vev fra ganen for å gjenskape normale og vanlige forhold rundt tennene.

Pasientene følger et plan i etterkant og skyller med anbefalt munnskyllevann over en gitt periode. Smertestillende kan benyttes ved behov, men ikke alltid nødvendig. Det er lite hevelse forbundet med behandlingen, og pasienten vil ikke trenge sykmelding.

Ønsker du å bli oppringt for å få vite mer?

Over en telefonsamtale kan vi svare på spørsmål du har, og fortelle deg mer om behandlingen.

Send oss en timeforespørsel med ønsket tidspunkt, så tar vi kontakt.

Send forespørsel
Marte (32) i tannlegestolen ved Oris Dental for å motta behandling for tilbaketrukket tannkjøtt.

Skader på tannkjøtt etter tannregulering

Noen opplever å få skader på tannkjøttet etter bruk av tannregulering. Slike skader kan inntreffe når tennene kommer ut av posisjon under reguleringsprosessen, slik at tannkjøttet må korrigeres i ettertid.

Vi har gjennomført flere korrigereringer av tannkjøtt, og får ofte tilbakemelding om at dette er en behandling pasienter ikke angrer på å ha gjennomført.

Kan kombineres med skallfasetter

I mange tilfeller oppnås optimalt resultat, også estetisk, ved å sette på skallfasetter. Vi ønsker å utføre hele behandlingen over en lengre tannlegetime, dersom dette er mulig. I tilfeller hvor det er ønsket skallfasetter i tillegg, anbefales det å få denne lengre tannlegetimen.

Vi beherske moderne og avanserte teknikker for å hjelpe deg som pasient, og ønsker deg velkommen til en trygg og skånsom behandling.