Hva er tannslitasje?

Har du hørt om tannslitasje, og vet du egentlig hvordan du forebygger det? Det stemmer at tennene er svært slitesterke, men de færreste nordmenn kjenner hovedårsaken til at tennene slites, og vet hva de kan gjøre for å unngå det.

To årsaker til tannslitasje

Er du en av dem som åpner korken på glassflasker med tennene? Et kjent partytriks for mange, men som dessverre kan skape både skade og slitasje på tennene. Tannslitasje har oftest to hovedårsaker; syre eller mekanisk.

Åpner du glassflasker med tennene?

Mekanisk årsak, hva betyr det? Jo, det kan bety at du enten pusser for hardt, gnisser tenner, åpner brusflasker med tennene, har tunge- og leppepiercinger, eller tygger regelmessig på gjenstander som skaper slitasje. Alt dette, både hver for seg og samlet, fører til at emaljen som skal beskytte tennene for karies slites ned og svekker tannen.

Syreangrep er en versting

Slitasje fra syre kommer ofte fra høyt inntak av brus, juice, drops og annen mat og drikke med lav pH som blir liggende i munnen. Det kan også komme fra innsiden, og oppleves ofte hos de som kaster opp mye, eller sliter mye med sure oppstøt. Tannlegen kan oftest finne ut om syreskaden kommer fra innsiden eller utsiden basert på de tannflater som er berørt.

– Flaskebrus med skrukork er definitivt en av verstingene, ettersom du kan ta en slurk her og der gjennom flere timer. En pH mellom 5 og 8 er greit, og 7 er nøytralt, så hvis vi forteller deg at pH-verdien i en Coca Cola er på 2,5, forstår du kanskje at det skaper en ubalanse, forteller spesialist i periodonti og direktør i Oris Dental, Eirik Salvesen.

– Fortsetter du å ta små slurker av enten brus eller energidrikke gjennom dagen, vil munnen alltid være i ubalanse. Munnen prøver å skape et nøytralt miljø i munnen, men hver gang du tar en ny slurk så skaper det en ubalanse igjen.

Kan man fikse tannslitasje?

– Slitasje kan absolutt fikses. Man kan legge på en plastfylling hvis emaljen er brutt, slik at tannen på ny blir beskyttet fra syreangrep og dermed lengre levetid. Hvis plastfyllingen slites ut, kan vi i prinsippet legge på mer, det viktigste er at tannen er beskyttet, slik at man unngår hull og større skader på tennene. Noen ganger er slitasjen så omfattende at tennene må ha kroner for å gjenopprette funksjon og estetikk.

Her kan du lese mer om behandling av estetisk behandling og tannkroner.