Tannlegens tips til deg som idrettsutøver

– Først og fremst, god generell helse er en kritisk faktor når man skal prestere som idrettsutøver, og mange glemmer at tannhelsen er en stor del av dette. Ikke bare rent fysisk, men også for mental klarhet og konsentrasjon under konkurranse.

Tannlege Karl Mogan Hegelstad

Tannpine svekket prestasjonen

Som tannlege og triatlonutøver har Karl Morgan fått kjenne på viktigheten av god tannhelse når det gjelder. Han forteller blant annet om en treningsleir i Spania, der tannpinen forstyrret treningen til det punktet at han ikke lenger kunne prestere.

– Hver gang pulsen steg, eskalerte smerten. Det forhindret meg definitivt i å prestere på det nivået jeg hadde ønsket. Mange glemmer at tannproblemer, til tross for at de er små, kan distrahere, redusere fokus, og svekke prestasjonene dine på trening. Klarer du ikke å prestere, kan det i verste fall bli katastrofalt i konkurransesammenheng.

Rutinene som teller

For å opprettholde optimal tannhelse anbefaler Karl Morgan daglige rutiner;
– Jeg bruker fluortannkrem og tanntråd hver dag, begrenser søtsaker, og får en grundig sjekk av en kollega minst én gang i året. Det skal ikke mer til, så holder man tannhelsen i sjakk.

Han understreker hvordan god munnhelse og et sunt smil også kan forbedre selvtilliten og sosiale interaksjoner, noe som defineres av WHO som integrerte deler av helse.

– Det er på tide at man forstår hvor viktig tannhelsen er som en del av den helhetlige helsen til befolkningen. Spesielt også for idrettsutøvere som er avhengig av å kunne prestere til fastsatte tidsrom for oppkjøring og konkurranser.

Tannlegens tips til tannhelse for deg som idrettsutøver

  • Regelmessig rens og sjekk
  • Besøk tannlegen minst én gang årlig for sjekk og rens
  • Daglig bruk av fluor
  • Bruk fluortannkrem og tanntråd regelmessig for å beskytte mot hull og tannkjøttsykdommer
  • Begrens syre- og sukkerinntaket ditt
  • Unngå hyppig snacking og jevnt inntak av syrlig mat og drikke uten å beskytte med fluor, for å redusere risikoen for tannproblemer
  • Beskytt tennene under trening
  • Bruk en tilpasset tannbeskytter under idretter hvor det er risiko for slag mot munnen – kontakt din nærmeste klinikk, så hjelper de deg
  • Vær forberedt på nødsituasjoner
  • Vær bevisst på hvordan du håndterer en tann som er blitt slått ut (oppbevarer du den i melk eller i munnen kan det faktisk redde tannen)

Til slutt oppfordrer Karl Morgan alle idrettsutøvere til å ikke sette tannhelsen på sidelinjen og sørge for at en sunn munn er en del av rutinene for å opprettholde god helse og yteevne.