Midlertidig erstatning for tapt tann

Elisabeth nyter den lune varmen fra høstsola i en stol utenfor en café på Aker Brygge. Hun har pyntet seg litt og gleder seg til hun skal inn til tannlegen.

– Det er jo nesten som å ta en kaffe sammen. Det er så hyggelig, sier hun smilende og viser villig frem perleraden som skal sjekkes.

Hvilken tann som har sprukket husker hun ikke. Ikke er det mulig å se det med et utrent øye heller.

–  Nå har jeg en midlertidig tann der. Den er så fin, og fungerer så godt. Men jeg vet jeg må inn med et implantat. Planen er å gjøre det rett før ferien i januar. Jeg har ikke tid nå. Nå er det fullt fokus på julekonsertene. Jeg kan ikke gå tannløs da, ler hun og synger demonstrativt lett lespende.

Bettan sammen med tannlege Stian Solli Kanestrøm ved Oris Dental Aker Brygge.

Knaste i tannen

Tanna sprakk for snart syv år siden.

– Vi fikk servert en helt nydelig fiskesuppe på en minnestund. Jeg elsker fisk og sjømat, og kastet meg over suppa. Så sa det skikkelig knas, og tanna sprakk. Det er guffent at tanna bare kan sprekke sånn! Jeg har aldri hatt problemer med tennene før.

Da det knaste i tanna, skjøv hun suppa til side og tok opp telefonen. Dagen etter satt hun og gapet i tannlegestolen hos tannlege Stian Kanestrøm.

Herlig stemning

Elisabeth tar oss med den lille spaserturen opp langs bryggekanten til Oris Dental Aker Brygge, der Stian jobber.  I heisen på vei opp til klinikken retter Elisabeth på klærne og sjekker sveisen, som om for å innta scenen.

– Det er en så herlig stemning her, sier hun. Jeg føler litt at jeg kommer inn en amerikansk serie, der alle går rundt i klinikktøy og er så kule, ler hun. Jeg blir glad bare av å komme inn på klinikken.

I resepsjonen blir vi møtt av Stian som ønsker velkommen og tar oss med inn på behandlingsrommet.

Elisabeth Andreassen i tannlegestolen ved siden av tannlege Stian Kanestrøm ved Oris Dental Aker Brygge, hvor hun skal få tannimplantat for å erstatte en tapt tann.

Elisabeth Andreassen i tannlegestolen på Oris Dental Aker Brygge.

Et vanlig problem

– Elisabeth har hatt skikkelig uflaks, men det er ikke en uvanlig skade, dette med sprukne og knekte tenner, forteller Stian. Det kan skje alle, ikke bare eldre. Men de over 40 er mer utsatt av flere grunner, sier Stian og forklarer.

– Eldre tenner har ofte gjennomgått behandling, og det gjør tennene svakere. De tåler mindre, og knekker lettere.

Stian forteller også om hvordan det for noen tiår siden var vanlig praksis å borre bort ekstra mye av tannen ved kariesbehandling for å være sikker på at alt var borte.

– Dette svekker tannen, og er noe vi har sluttet med. Selve tannen er mye sterke enn fyllinger og erstatninger.  Han fortsetter å fortelle om pusseskader og tynnslitt emalje, som også gjør tennene mindre motstandsdyktig mot uheldig belastning, som en bit av et blåskjell.

Elisabeth utenfor café på Aker Brygge før hun skal besøke tannlege Stian.

Tannløs på scenen

Det passer sjeldent bra å mangle en tann når man er på scenen, sier Elisabeth lattermidt for å forklare hvorfor det har gått over syv år fra kvelden da tanna sprakk til hun endelig er klar for å sette inn et implantat.

– Jeg burde sikkert ha fikset tanna skikkelig med en gang, men jeg valgte heller litt enklere, midlertidige løsninger, forteller hun, før hun kjapt legger til:

– Jeg har vært på tett oppfølging her på Oris Dental.

Hun kikker bort på Stian som for å få bekreftelse, som smiler og nikker.

Mulig å få tannimplantat samme dag

– Elisabeth kom kjapt i behandling, og har passet godt på selv, og har derfor sluppet både smerter og infeksjoner, bekrefter han. Men, en sprukket tann skal man ikke spøke med. Går man med ubehandlet skade kan den forårsake unødvendig ubehag og komplikasjoner. Er skaden stor er det beste å trekke tannen, og få på plass et implantat umiddelbart. Nå er det faktisk mulig å gjøre dette på èn og samme dag, forteller Stian.

Stian bedyrer imidlertid at mange mindre skader enkelt kan repareres med fyllinger eller krone.

Klar

Stian tar på munnbind, visir og briller, og retter lyset mot munnen til Elisabeth. Hun gaper, og den midlertidige tannen sjekkes. Alt ser bra ut. Klart for implantat og ny krone i januar.

Hun tar en liten slurk av plastglasset og spytter ut i den lille, surklende vasken.

– Tiden går, tennene består, ler hun.