Bestill time

Seks tips til sunne tenner på sommerferie

Gode tannhelserutiner er viktig hele året!

Om sommeren og i ferier hender det at de gode hverdagsrutinene glipper. Vi drikker og spiser litt annerledes enn ellers, og driver gjerne med andre aktiviteter. Her får du seks tips til hvordan du kan ivareta tannhelsa i sommer, og møte høsten med et smil.

1. Tenk på hva du putter i munnen

At frukt er bra for kroppen er ingen nyhet, og mange spiser ekstra mye om sommeren. Skal du være snill med tennene dine, bør du derimot begrense inntaket av de mest syreholdige fruktene, ettersom syren angriper emaljen din.

Det beste er å velge sukkerfrie alternativer av både mat og drikke, og være oppmerksom på at alkohol, juice og energidrikker kan forårsake syreskader, ising og misfarging. Et godt tips er å bruke et sugerør for å unngå kontakt med tennene.

Når du har spist eller drukket noe syreholdig bør du drikke vann, og vente minst en halvtime med å pusse tennene, ettersom emaljen blir svekket.

2. Husk rutiner selv om det er ferie

Selv om man er på ferie skal ikke tennene også være det. Når man er ute av sine daglige rutiner kan det være lett å glemme tannpussen, og det er kanskje fristende å droppe tanntråd. Men, husk at det kan gå utover tennene dine så vel som lommeboka.

Vi har tre triks for å bevare tannrutinen: klistre en lapp på speilet eller sett en alarm på mobilen; sett fram tanntråden der du ser den; og se for deg tannlegens fornøyde smil når du forteller hvor flink du har vært gjennom ferien. 

Curaprox tannbørster lagt på biter av papir slik at det ser ut som de ligger på en strand.

3. Ansvarlig moro er bedre for tennene

Vi ser ofte pasienter med tannskader fra aktiviteter som elektriske sparkesykler, svømming, stuping og ballspill. Skulle uhellet være ute og du knekker eller slår ut en tann, mister en fylling eller lignende, er det fint å vite at Oris Dental tilbyr akutthjelp hele året.

Behov for tannlege i ferien?

Våre klinikker dekker mange feriesteder i Norge. Sjekk hvor du finner akutthjelp fra oss her.

Våre tannlegevakter

4. Is er godt, men ikke hvis det iser i tennene 

Iskrem, kalde drikker, desserter og søtsaker kan føre til ising i tennene, og dette kan være veldig ubehagelig. Ising kommer av økt følsomhet i nervene i tennene, forårsaket av for eksempel temperatursvingninger, slitasje på emalje eller tannoverflate, eller hull i tennene. 

Det finnes heldigvis flere måter å motvirke ising i tennene på. Du kan prøve tannkrem mot ising, myke tannkoster, og fluorlakkering hos tannlege eller tannpleier.

Hvis isingen skyldes hull eller løse fyllinger, må dette repareres hos tannlegen. Ta kontakt med oss, så finner vi årsaken til isingen og løser problemet. 

5. Hender er bedre enn tenner

Det er ikke uvanlig å pådra seg tannskader etter å ha brukt tennene som saks, flaskeåpner eller et annet verktøy. Å åpne en flaske med tennene virker kanskje som eneste utvei når flaskeåpneren ligger igjen hjemme og du er på stranda, men prøv å finne en annen hard gjenstand i stedet. Det er nemlig lettere enn man tror å knekke av en bit av – eller hele – tannen.

Skulle uhellet først være ute finnes det akutt-telefon, men da er det viktig å ikke vente med å komme seg til tannlegen.

Pasient i tannlegestol med solbriller på.

6. Unn deg en tannrens 

Enten du vil gjøre det før eller etter sommeren, er det lurt å unne seg en ordentlig tannrens hos tannlegen én gang i året. Ikke bare blir tennene hvitere, men tannrens fjerner også tannstein og belegg på tennene.

Hos Oris Dental bruker vi blant annet Airflow tannrens, som rengjør tennene ved at vi sprayer dem med en blanding av pulver tilsatt smaksstoff, trykkluft og vann.

Tannbehandleren kommer til på vanskelige steder mellom tennene og får fjernet overfladisk misfarging. I tillegg virker det forebyggende på tannkjøttsykdommer og sykdom i tennene, så hvorfor ikke gi deg selv en tannrens i sommergave?

Bestill tannrens med Airflow

Få time hos oss med Airflow-tannrens, som fjerner misfarging på tennene.

Airflow
Vi håper du har plukket opp noen nyttige tips til å holde tennene sunne, og ønsker deg en riktig god sommer!

Trenger du et reisesett med tannbørste, mellomromsbørste og tannkrem? Les mer og bestill på Curaprox sine nettsider.