Odontofobi fra skoletannlegen

For Heidi startet odontofobien allerede på barneskolen. Hun ble holdt nede i tannlegestolen og følte at hun mistet all kontroll.

«Vi satt regelrett og skrek i den stolen, mens en holdt oss nede og en var inne i munnen,» forteller Heidi.

Heidis historie er dessverre ikke unik; inntil 5 % av nordmenn har angst for tannbehandling, og oppsøker ikke tannlege før smertene blir for store til å håndtere.

Heidi har hatt angst for å gå til tannlege i flere år, og forteller om hvordan hun prøver å overvinne angsten.

Hadde ikke lyst til å gå ut

Heidi slet med både fysiske og psykiske plager som følge av odontofobien.

På grunn av sykdom måtte hun begynne på sterke medisiner som gikk hardt utover tennene, men angsten stoppet henne fra å dra til tannlegen. I stedet forsøkte hun å behandle betennelsene hjemme, samtidig som hun slet med selvbildet.

«Man blir jo isolert, for man har ikke lyst til å gå ut og smile når man ikke har noe å smile med. Det blir en skam, så man holder seg heller hjemme,» sier Heidi.

Vendepunktet

Heidi forsøkte å dra til tannlegen mange ganger, men endte alltid opp med å avlyse. Vendepunktet kom da søsteren Toya begynte å ringe rundt for å finne noen som kunne hjelpe Heidi. Da hun ringte til Oris Dental Tønsberg, fikk hun snakke med tannlege Cesilie Hegna, som har lang erfaring med å hjelpe pasienter som lider av odontofobi.

Toya fikk raskt god kjemi med Cesilie, og booket time på vegne av søsteren. Det var hjelpen Heidi trengte, og hun bestemte seg for å begynne behandlingen.

Den første timen var tøff, og Heidi sov ikke på tre dager før hun skulle møte Cesilie. Etterpå var hun helt utmattet.

Sammen med tannlege Cesilie Hegna, fikk Heidi hjelpen hun trengte for å komme i gang med nødvendige tannbehandling.

Triggere for frykt

Lukter, smaker, syn og følelser rundt tannbehandling kan trigge frykt hos de som har odontofobi, på samme måte som edderkopper, høyder, små rom og så videre trigger frykt hos andre. De fysiske og psykiske angstsymptomene er også de samme.

«Det som skjer når man blir redd, er at hjertet går fortere, man blir kanskje litt kvalm, og alt blodet går til musklene for at man skal kunne stikke av, kjempe, overleve. De mekanismene kan føles veldig skumle når man sitter helt stille i tannlegestolen, og da tror faktisk mange at de skal dø,» sier Cesilie.

Disse følelsene er helt reelle, men det er viktig å lære seg hvordan man skal håndtere dem.

Har du angst for å dra til tannlegen?

Les mer om tannbehandling for de med tannlegeangst, og bestill en uforpliktende samtale med tannhelsepersonell.

Vi gir deg den informasjonen du behøver, og du bestemmer hvordan vi skal gå videre med behandling.

Odontofobi kan kureres

For Cesilie er det viktig å ikke bare få utført den nødvendige tannbehandlingen, men også å forsøke å kurere odontofobien. For ja, det er faktisk mulig å kurere odontofobi, ifølge Cesilie.

«Vi bruker samtaleterapi og eksponeringsterapi, og er veldig opptatt av at pasienten til enhver tid skal føle at de har kontroll og kan ta ting i sitt eget tempo,» sier Cesilie.

Når man kjenner at frykten kommer

«Man kan sammenligne det med å gå opp en stige hvis man har angst for høyder. Da kan man forsøke å gå ett trinn opp først, og deretter gå ned når man kjenner at frykten kommer. Man kobler på de rasjonelle tankene, ser at det gikk fint, og neste gang klarer man kanskje to trinn. I tannbehandling jobber vi på samme måte; hvis noen er redd for en sprøyte, begynner vi med å bare se på den, og sakte, men sikkert klarer vi å nærme oss ansiktet med sprøyten. Pasienten skal alltid føle seg trygg, og de kan stoppe når som helst.»

Samtaleterapi er en stor del av behandlingsløpet. De som har odontofobi har ofte enten vært utsatt for vond eller vanskelig tannbehandling, psykisk eller fysisk vold, eller seksuelle overgrep. Da er det viktig å bygge opp tillit mellom behandler og pasient før man i det hele tatt nærmer seg tannlegestolen, og snakke om hva som trigger angsten.

Om det haster med behandling

Det er mulig å få tannbehandling under narkose dersom det haster og pasienten har smerter, men Cesilie anbefaler å deretter starte behandling for å kurere odontofobi. For selv om tennene blir friske med tannbehandling i narkose, blir ikke angsten borte.

Tannlege Cesilie Hegna ved Oris Dental Tønsberg har lang erfaring med å hjelpe pasienter med angst for tannbehandling.

Finn en tannlege du stoler på, og vær åpen

Heidi og Cesilie har sett mye til hverandre over de siste månedene, og det har vært knallhard jobbing fra begges side. Til andre i samme situasjon har Heidi noen råd:

«Finn en tannlege du har god kjemi med, som tar deg på alvor, og vær åpen med venner og familie om angsten.»

«Da kan de hjelpe deg med å ringe, for eksempel, eller være med på tannlegetimen. Jeg hadde aldri kommet meg til tannlegen uten Toya,» sier Heidi. Hun roser også Cesilie, «Cesilie er et fantastisk menneske. Vi har blitt et veldig bra team.»

Målet er et trygt smil

Det første delmålet, å bli kvitt alle smerter, er nådd. Hovedmålet de jobber mot nå er å gi Heidi smilet tilbake – på flere måter. Tennene skal bygges opp igjen, og Heidi skal fortsette å jobbe med de vonde følelsene som er knyttet til tenner, smil og tannbehandling.

«Jeg føler at det har blitt mye enklere å gå til tannlegen. Jeg sover om natta og har ikke problemer med å sette meg i tannlegestolen lenger,» sier Heidi.

Behandlingen har også hatt stor påvirkning på resten av livet hennes. «Jeg føler meg mye sterkere, og jeg har overvunnet noe som jeg har vært redd for i over 20 år. Målet nå er å klare å smile uten å ta hånden eller en serviett foran munnen,» sier Heidi.

Kjenner du deg igjen i denne historien?

Det første steget er å ta kontakt. Enten du ønsker en telefonsamtale eller å møte opp i person, vil alt foregå i et tempo du er komfortabel med. Vi vil ikke utføre tannbehandling, undersøke munnen din eller si at du burde dratt til tannlegen tidligere. Hos oss i Oris Dental vil du alltid bli møtt med forståelse, profesjonalitet, kompetanse og omsorg. Sammen finner vi veien til et trygt smil.  

Snakk med oss i dag. Finn din nærmeste tannklinikk og ring.

Vil du vite mer om hvordan vi kan hjelpe deg med tannlegeskrekk?

Les mer om behandling for odontofobi, eller ta kontakt med en av våre klinikker.

Fortell oss om ditt behov, og om du har smerter. Vi er her for å hjelpe!