Puss tennene riktig, nok, og med rett utstyr

Godt, daglig renhold er det viktigste du kan gjøre for å forhindre problemer med tennene og tannkjøttet. Men før du setter i gang med tannkosten, er det lurt å vente en stund etter at du har spist. I hvert fall hvis du nettopp har spist syrlig mat eller drikke. Det skyldes at syre fra mat og drikke påvirker emaljen på tennene. Tannoverflaten er derfor ekstra sårbar rett etter et syreangrep. Det kan også være lurt å avslutte måltidet med noen basiske matvarer – som for eksempel melk eller ost.

En fordel at utstyret er i orden

Sjekk tannbørsten først; begynner busten å sprike? Da bør du gå til innkjøp av en ny tannbørste. Det er anbefalt å bytte tannbørste minst fire ganger per år, altså hver tredje måned.

Du bør også rengjøre godt mellom tennene minst én gang om dagen. Hvis tennene dine står tett sammen, anbefaler vi å bruke tanntråd ofte.

Hvis du har litt plass mellom tennene, kan en singelhodet tannbørste være et veldig godt verktøy. De kommer i forskjellige størrelser. En av våre tannleger eller tannpleiere kan hjelpe deg med å finne en børste som passer munnen din, og sørger for at du pusser tennene riktig.

Puss tennene riktig, men ikke glem tunga

Puss tennene riktig, men ikke glem tunga. Her samler det seg mye bakterier, som igjen kan føre til dårlig ånde. Den mest effektive måten å få bukt med dette på, er ved å bruke en tungebørste eller tungeskrape. Den fjerner bakterier fra tungeryggen, og sørger for at munnhulen har friskere forhold.

Avslutt med ekstra fluor som skyllevæske eller tabletter

Fluor kan brukes daglig og bidrar til å styrke emaljen på tennene. Spør tannlegen eller tannpleieren din om råd om hva du bør bruke, og i hvilke doser.

Uansett hvor flink du er med kosthold og hvor gode pusserutiner du har, er det smart å ta en sjekk hos tannlegen hvert år. Da oppdager du tidlig om du har hull i tennene, sykdom i tannkjøttet eller infeksjoner som må behandles.

Husk at man oftest ikke kjenner ubehag fra hull før de har blitt virkelig store!